[鐵膠獨遊][多圖多字]2022聖誕開關重新出發9日GREEN CAR遊

450 回覆
54 Like 4 Dislike
cont.

車頭大銀幕係無得輸,同埋而家用IPAD代替咗張時間表紙

聽講好出名嘅B-speak蛋捲,係幾好食嘅,不過如果多d cream會更好

到咗由布院,會停12分鐘,極多人+喼上車,基本上放得嘢嘅空間都放滿哂喼

btw個日本鐵道迷喺度落咗車,但換咗個肥佬,逼撚到

月台有足湯
本身有諗過出站影下相,但見到改札口重有成堆人排緊隊,不了

同上次坐一樣有派糖

到咗鳥栖就落車,重有少少殘陽

又上車,去博多嘅RELAY KAMOME,都係787系

返到博多,見返剛剛到無耐嘅由布院之森一世

上咗JR博多城行下,間POKEMON CENTER多人到

只見新人笑.........,雖然新嘅御三家都幾得意

上埋頂樓,有間鐵道神社

福岡市夜景,well.......

btw福岡市以前係叫博多,而德川幕府時期由黑田長政(名軍師黑田官兵衛個仔)喺而家福岡天神地區修築福岡城,發展嘅城下町就叫福岡;

但另一邊因為博多,姐係而家博多駅週圍,早喺足利幕府時期已經係一個繁華嘅商業都市,蒙古人兩次打日本都喺呢度登陸,所以就出現咗博多同福岡並存嘅現象;

去到明治年代因為市名嘅問題而搞咗一大輪,最後都係叫福岡市,博多呢個地名名義上被消滅,但因為要安撫一班支持博多作為市名嘅人,所以國鐵設站嗰陣就叫博多駅,而私鐵西日本鐵道就可以用福岡做站名

去到1972年福岡市昇格嘅時候,就加設咗博多區,博多呢個地名就復活,直到而家
福岡同博多有d似沙田同瀝源既關係
另外曼谷(Bangkok)都有類近現象
地名呢樣嘢真係
但我都係叫慣博多,感覺博多個名多人識過福岡
做咩去到鳥栖要轉車
因為夜媽媽由布院之森入到鹿兒島本線無嘢好睇,重有張櫈麻麻地,同埋後面班RELAY KAMOME只係慢由布院之森三分鐘到博多(當然最後唔只,但都係十分鐘內)
咁論歷史,博多呢個名係耐過福岡好多嘅,我自己都叫開博多
博多拉麵
cont.

行完JR博多城無嘢做,不如遊下車河好過,今次就坐去門司港,特急KIRAMEKI,又係787系

有張櫈唔畀坐

8輛編成,一卡GREEN一卡指定席,其他自由席,都有唔同種類嘅櫈

半包廂位,都係自由席

787系拎過93年嘅藍絲帶獎

因為剩係劃到小倉,諗諗下不如去埋門司港,所以碌咗去自由席嗰邊,幾好坐

一個鐘多d就到咗門司港
cont.

又嚟門司港,駅舍終於翻新完

夜晚九點已經靜到乜咁

行出避風塘,有人釣魚,對面就係下關市,之前都試過行路過去

望返關門橋

關門連絡船,去到下關市嘅唐戶港,重有去巖流島,但而家運休緊,要去巖流島要去唐戶港轉船

btw巖流島係關門海峽中間一個無人島,就係相傳劍豪宮本武藏同佐佐木小次郎決鬥嘅地方

行咗陣又返門司港駅,泊喺留置線嘅811系

821系,JR九州最新嘅近郊型電車,本身預計去到2025年會陸續整新車投入服務,但而家就cut budget提早玩完

813系,一人駕駛但唔加門掣係咩玩法

上車,又係813系,但又有少少唔同

好快又返到小倉
夜晚門司港係咪好靜
除咗見到兩個人釣魚、幾架車行過、同埋返門司港駅嗰陣見到三四個人上車,無喇
cont.

去到小倉又上車,特急SONIC,用883系,而家883系已經係特急SONIC嘅專用車種

883系比較特別嘅係米奇老鼠頭枕,車頭重有個lounge位

絕對比885系GREEN CAR好坐好多,起碼有張正常枱用

都係電動控制recline

司機IPAD同紙本時間表都有用

一般車,都唔錯嘅

重有個multi-space

最後返到博多行去松屋食個宵夜,旅程倒數重有兩日
我上次搭唔到883系

同埋我好多架車都冇影到普通車
我係黎留明支持旅遊post
基本上坐咩車情況許可都會影下
幫推
確實係終極遊車河
唔遊車河就無意思喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞