[鐵膠獨遊][多圖多字]2022聖誕開關重新出發9日GREEN CAR遊

450 回覆
54 Like 4 Dislike
ポッポの丘等橫斷房總先去
當然喇,好難特登去
我咁耐都未去過房總
係,d人話咩木更津多嘢行都未去過
如果非鐵膠都係講緊Outlet
就係outlet,雖然自己唔鍾意行

cont.
繼續由廣島出發

廿分鐘左右就到咗瀬野駅

沿天橋行幾步就到咗「SKYRAIL」MIDORI口駅,全線唯一有人駅,
既係送殯,亦係嘗鮮

點解咁講?當時plan行程嗰陣喺佢同四國嘅DMV之間揀,之後就睇到台仔有條片:
https://www.youtube.com/watch?v=V1AYt-NAZB0&ab_channel=%E5%B9%B3%E8%A1%8C%E7%B7%9A%E4%BA%A4%E9%80%9AParallels%2CtheTransport
再加上有傳佢會喺23年底廢線,所以就揀咗呢度先

SKYRAIL,又稱為廣島短距離交通瀬野線,係配合當地一個新開發住宅區「スカイレールタウンみどり坂」而建造,融合咗纜車同單軌電車嘅路線,主要為咗改善呢個依山而建嘅社區嘅交通

情況有d似愉景灣咁,但因為個社區特殊嘅環境,用單軌電車唔夠力上斜、用纜車又太高成本,再加上三菱重工同神戶製鋼兩個股東共同協助開發,同埋建造成本低過單軌電車或者纜車,所以就有咗呢條有趣嘅路線

但隨住路線已經營運咗25年,成套系統都要準備大執之際,再加上營運成本遠比收入高(無辦法始終佢以單一社區作為主要客源,好難維持),所以有傳會喺2023年底會結束營運,以電動巴士代替

售票機,佢係用QR code車票的,亦有用IC card方式嘅回數券賣
呢條鐵正呀,快啲出Post
最近係youtube睇到d介紹鐵路同路線既片
覺得好吸引 留名支持樓主
泡菜煲得起因為話佢係對腸好既發酵食品
明明咁咸又咁多防腐劑
唔飲枝豆奶昔同埋買個奶黃餅食下
仙台去過幾次喇,得燒牛脷睇得上眼,枝豆
我都係睇咗條台仔片決定今年去搭SKYRAIL
cont.
準備SKYRAIL之旅

月台喺上一層,只能行樓梯/坐𨋢

上到月台,細細的,有月台幕門,未開車會開住門等人上

出發,由山下出發到總站全長1.3KM,但高低相差160米,大約四五十層樓高,所以坡道可想而知,同時又要應付強風,呢套嘢完美地克服咗呢兩樣嘢

到咗中途站MIDORI中街駅,喺入站同出站嗰下會有類似纜車出發衝出去嘅感覺

繼續出發,呢段先精彩,睇相好似好平,但其實係上緊大斜

好快就到總站MIDORI中央駅,全程只需五分鐘

清哂客就會關門沿住燈炮線兜個圈去對面月台,所以只需要一邊門就得,另外保養維修亦會喺度進行
cont.

望返落去就知有幾斜

MIDORI中央駅都係無人站,蠢咗應該買張IC回數券儲下

btw佢係全日本第一間用IC CARD嘅鐵路,比香港嘅八達通遲一年,同時佢亦係日本第一間用QR CODE乘車券嘅鐵路

落山時間表,平均一個鐘4~5班車,喺返放工時間當然特別密,另外喺朝早下晝買餸時間都會密d車,畢竟佢嘅服務對象就係呢個社區嘅居民,而主婦/老人家其實先係最大客源

去返落山嘅月台,維修側線同燈炮線

呢款車型係200形,亦都拎個獎,當然喇咁新穎嘅嘢

落返山,真係好斜,同埋坐落其實都有少少搖,但未去到纜車咁fing fing下

諗諗下其實重有時間,不如就喺中途站落車
同埋可能知有鐵道迷特登嚟坐,所以都提一提拍攝嘅禮儀

出閘就咁推開就得,乘車券可以放去後面有個箱

班次密度一樣,只係時間唔同

MIDORI中街駅,都係無人駅,同其他兩個站唔同在於佢有兩個出口

有條樓梯去另一個出口,無乜特別
好寧靜既小社區
cont.

成個社區都係依山而建,所以有大量斜路

成條線都係咁樣依山起上去,可想而知有幾斜
btw最大斜度有263‰,姐係每前進1000米,就會升高咗263米

又入返站,月台幕門又有dd唔同

因為SKYRAIL喺十點幾會收車,而瀬野駅尾班車係0023,所以本身係有6班接駁的士照顧呢班夜歸人,只上山不落山,不過喺22年4月已經收咗皮

圖一係出站之後到達一定速度會用到嘅鋼纜,而佢起步同減速入站係用站內嘅線性摩打進行,另外佢都有新交通系統嘅膠轆,而註冊上佢係懸垂式單軌電車,有d四不像

又碌到落山腳總站

山腳MIDORI口駅一樣有燈炮線同維修用側線,同時都完咗送殯+試新嘢嘅旅程

坐完之後其實覺得幾神奇,為咗一個得7千幾人嘅社區,特登起一條聯外交通線,重要用一個全新嘅概念去起,換轉喺香港邊會有可能,望下澄碧邨,就算愉景灣都要到2000年先有隧道接駁,之前都係要靠船

不過又咁講,為咗單一社區而起嘅交通系統就注定蝕到仆街,畢竟受眾有限,當地又無乜旅遊價值,最多都係山上面櫻花滿開幾靚咁樣,同埋發展旅遊觀光又會對成個社區造成衝擊,望下武肺前嘅上水/香港?
所以都理解點解會用咗25年,去到要更新設備嘅時候就要步桃花台新交通嘅後塵,蝕到入肉要摺埋
得七千幾人,連愉景灣一半都未夠
愉景灣都話有餐廳有商場,但呢度好似連便利店都冇
就咁睇google map,最近嘅超市同便利店都要去返瀬野駅
山上面反而有間童裝店、寵物店
不過老實講,要靜就係要付出d代價

btw間小學都搬返入個社區

cont.
落返瀬野駅之後,又繼續上車

去大野浦嘅普通列車,都係227系

去完先發覺自己無去過廁所,好彩227系有廁所

望住司機一樂也

返到廣島駅碌去新幹線大堂,廣島係萬事得嘅大本營,所以都放架萬事得嘅車喺度

側邊有個kid's space

又有個畀人做嘢同叉電嘅地方

又上車,今次係SAKURA號,JR九州N700系R編成

1個鐘多dd到咗姬路
就快睇到你中伏
唔算中伏嘅,係自己柒完瀨嘢姐
可能人口發展不及預期.....咁鄉下的鐵都預左收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞