[鐵膠獨遊][多圖多字]2022聖誕開關重新出發9日GREEN CAR遊

450 回覆
54 Like 4 Dislike
岩岩本身有諗住架
但plan完後成個行程得搭車好鬼痛苦
幾年無去曰本唔想咁虐待自己住
上個月搭ひたち3號去雙葉,都差唔多有成半車人坐到いわき打後
反而走個陣搭13號成個green卡得我一個
真係唔知喇,老實講有幾多人真係返咗去住?
住既人入面應該政府職員多過真正既居民
有冇local tour帶團入禁區參觀d廢墟
好似Chornobyl果類
cont.
深夜一小更

喺東京行多陣買d嘢補給,又上車
現時唯一定期寢台特急Sunrise Izumo/Seto,285系電車

最多人喺4/11號車排隊,點解?就係為咗張shower card,330yen一張

之前坐過B寢台solo,今次坐B寢台single,上層
間房算係咁,起碼可以放到袋同坐到喺度食下嘢,solo係唔得嘅

而張飛喺英文版e5489訂,而英文版只能訂B寢台或以下,但日文版可以訂埋A寢台
同埋要留意,如果用英文版e5489出飛的話,係唔可以用JR東日本嘅指定席機出(就算佢有e5489個icon都唔得),係要用JR東海嘅指定席機出飛,我就喺東京駅東海道新幹線嗰邊大堂出飛的,日文版e5489無呢個限制

房入面設施同solo一樣

因為我訂嘅唔係禁煙房,所以有埋煙灰缸,但完全聞唔到有煙味

都係用4位數字lock門

是晚補給品

上層最好就係個天窗大d,瞓喺度就望到天,正

就咁樣就瞓了,又完一日
但其實非常唔好瞓,架車開得快係非常之搖同嘈,全晚斷斷續續地醒
之前睇過呢間
https://real-fukushima.com/

佢有團去第一核電廠,但一個月得一次好難就時間
我訓ノビノビ反而ok,可能我只係恰一恰唔係打算訓過夜
我真係要瞓㗎
2019 嗰陣仲要駁代行巴士,由中午搭到夜晚先由上野去到仙台,但過一陣轉車行吓好似都無而家一程特急落咁辛苦
我今次最後塞塞吓都係得返半日觀光,其餘時間全部影車搭車
有得落車行下點都好d嘅
cont.
繼續小更新,繼續Sunrise Izumo

瞓下醒下之間就入咗伯備線,又係冰天雪地
喺伯備線慢慢碌反而重瞓得舒服d

入咗山陰本線又開快返,同時都差唔多落車,所以去沖埋個涼
插卡等一等,順手㩒埋shower room clean掣

有六分鐘熱水等緊你,水壓同熱度都夠,可以㩒紅色掣停水,計時器都會停,所以應該夠時間有餘嘅

最後剩返分幾鐘,已經沖耐咗

最後準時到出雲市駅

抽285系隨即就會回送,等下晝返嚟做上行嘅Sunrise Izumo
cont.

又到出雲市駅,好似同幾年前嚟無乜分別

山陰本線同伯備線原來都電氣化咗四十年

而特急YAKUMO都行咗五十年
亦都有復刻國鐵色嘅381系,但今次只係列車交換嗰陣見到

上返月台,對面有剛剛到總站嘅381系

又上車,山陰本線、伯備線特急YAKUMO,國鐵381系電車
亦都係現存唯一使用國鐵電車定期運行嘅特急,但預計2024年就會全面被新車273系取代,有得坐就好坐喇

又係變態增結

381系喺2010年全面再翻新完,被稱為「ゆったりやくも」

原來部份由日根野同福知山轉過嚟嘅381系係keep住用鐵牌同布幕

普通車廂,係特登為咗遷就突出嚟嘅位置而有幾個單丁位

GREEN CAR,1+2佈置,幾舒服,同埋又未算好殘舊

最大敗筆係得側邊張枱仔放嘢
個like係給卡比
同你個名.........
咁樣嘅7卡車係咪有2卡Green
都係一卡GREEN,佢抽附屬編成無GREEN CAR
樓主搭咁多用 Green Pass 都要補錢嘅車
關你春事咩
坐自己想坐嘅車,唔會理用唔用pass
JR PASS只包nobi nobi,姐係得個床位
其他都要課金
咁我覆post又關你春事咩
樓主開得post就預咗有人comment啦,無論啱唔啱聽
但我個reply係直接同樓主講 真係唔使你啲閒雜人等搭訕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞