[鐵膠獨遊][多圖多字]2022聖誕開關重新出發9日GREEN CAR遊

450 回覆
54 Like 4 Dislike
唔知點解咁鍾意加
又放工一小更
cont.
繼續ASO BOY!之行

1號車有個free space,畀人坐下睇下風景,但畀人拎嚟放行李

成架車都有唔同KURO嘅裝飾,幾得意

2號車,有D唔同,同埋有Box seats

2號車都有個free space, 有對中年夫妻瘋狂影相打卡

3號車有小賣部,隔離有得拎記念乘車證
cont.

3號車重有親子座位,又係要額外加210yen+無得上網訂

重有波波池、和室同圖書角,但全部唔畀入

好好天,但曬到入車廂都幾焗其實

到咗立野駅,呢度同南阿蘇鐵道交匯,前身係國鐵高森線,但喺1986年就轉咗做第三sector接手,就係南阿蘇鐵道,而因為16年熊本地震關係,由立野~南阿蘇水之誕生里白水高原站一段停駛,所以都無緣見到佢地嘅車
預計會喺2023年夏天重新通車,更加會投入新車型直通豐肥本線,期待下喇

班車會喺度停4分鐘,因為要喺度做switchback,所以行車方向會有一段倒轉,然後又正常返,「之」字型咁樣,係典型登山鐵道處理斜度高嘅路段嘅方法之一

因為係無人駅,所以月台有售票機,重有特急券賣

繼續出發,會見到2021年先通車嘅新阿蘇大橋,取代因為熊本地震破壞咗嘅阿蘇大橋

去到赤水駅,呢度會交會去熊本嘅九州橫斷特急,用嘅係KIHA185系

月台重有間狗屋(!?)

去到宮地駅,大部份豐肥本線列車會喺呢度做始發/終點,都係停比較長時間

KIHA125形,同JR東海堆KIHA11形係兄弟車

3個鐘多d就到咗大分駅,唔搭去終點別府
隻高達會去到幾號先完
3月中先過去 驚趕唔切
好懷念呢個行程
31/3
係幾正嘅,當然如果劃到展望席會更好
我換Pass去到窗口問過,得返1個倒頭位
我都無去到問,反正預咗劃唔到
大阪梅田仲有一個
梅田HEP FIVE
15年第一次去日本坐過
名古屋同松山都有
好撚得意
坐得哂九州所有觀光車?
放假又可以更新下
cont.

落車去個廁所都見到佢,有趣

喺大分駅大堂有架迷你小火車ぶんぶん號,吸引小朋友玩,喺大堂兜個圈都幾有趣

大分駅作為大分縣嘅代表車站,係日豐本線、久大本線同豐肥本線三線交匯處,使用人數係全九州排第4,亦係非新幹線共用站入面第1,重要係頭十名入面唯一唔屬於鹿兒島本線嘅車站
而頭3位係博多、小倉同鹿兒島中央,但其實博多同小倉人數已經差3.5倍(9.3萬vs2.7萬)、同大分比差接近7倍(9.3萬vs1.3萬),都幾極端

車站出面有大友宗麟像,大友宗麟作為日本戰國時代最早同西方世界(主要係葡萄牙)接觸嘅一批人,亦係最早歡迎天主教嘅一批大名,連自己都由禪宗改信天主教,重改埋個教名,重想建立一個天主教國度,當然最後失敗咗,一陣再詳細講

站出面重有共享電動助力單車,見到呢兩隻臭閪.....

大分銀行紅磚館,大正時代風格嘅銀行,1913年落成,戰後經過修復返當年嘅樣

行多陣就到大分城址公園,最早係由石田三成嘅妹夫福原直高建成,已經係大友氏統治之後嘅事,關原之戰後就改由竹中重利(名軍師竹中半兵衛重治嘅親戚)入主,再大規模改建,成為而家大分市發展嘅基礎

天守台遺跡,喺1743年一場大火燒哂之後就無再起返,近代曾經將大分縣廳放喺度,但都係二戰盟軍空襲入面燒哂,得返個基座

松榮神社,可以講係由上州(而家嘅群馬縣)嘅神搬過喺祭祀
唔得喇
古代日本人係咪唔識避雷同防火
好多個天守俾雷劈爛同失火
cont.

行完大分城之後繼續隨便行,偶遇一架Dodge Challenger,第一次見呢款美國車,幾有霸氣

國道10號經過之處,大部份路段同JR日豐本線並行的

利用日豐本線高架化後廢棄嘅路軌改建嘅步道

行到南蠻BVNGO交流館,點知年末年始唔開
btw BVNGO係歐洲第一份日本地圖入面標示全個九州嘅名

大友氏館跡,大友家嘅統治中心,亦係當時嘅都市中心地帶,亦係頭先提及嘅大友宗麟嘅居所

講多少少有關大友宗麟,佢係最早一批歡迎天主教傳教士嘅大名,當然歡迎傳教就有條件嘅,不外乎畀錢、槍枝大砲,重有最重要嘅硝石等等
(製造火藥嘅原材料,日本本土無生產,所以只能靠向外輸入,而當時火繩槍(鐵砲)、火砲(大筒)已經傳入咗日本)

而大友家喺宗麟領導下亦積極發展海外貿易,除咗同朝鮮、明朝同葡萄牙之外,都同柬埔寨有過貿易往來

同時大友家有兩個著名武將:立花道雪同高橋紹運(名將立花宗茂嘅生父同養父)協助,所以大友家亦到達到最強盛時期,統治北九州六國(肥前、肥後、豐前、豐後、築前、築後,相當於而家嘅福岡縣、大分縣、熊本縣、佐賀縣同長崎縣),係當時九州最強勢力

但自從同九州南部另一個崛起勢力島津家喺耳川之戰(而家宮崎縣木城町)輸咗之後,就畀島津家佔領咗大部份領地,包括燒埋大友氏館,而宗麟靠先進嘅大砲「國崩」死守剩餘嘅據點,同各地忠於大友家嘅城主死守,終於捱到豐臣秀吉嘅大軍到來,擊退咗島津家軍隊,而成為咗豐臣家屬下,之後島津家向豐臣秀吉投降,統一咗九州,但宗麟未見到呢一刻就行先一步,終年58歲
可以咁講,一來日本好多木建築,二來日本古代無完善嘅防火同消防系統,所以通常一燒就燒到渣都無
同埋日本又多地震,係多災多難㗎喇
都係last day睇埋呢部高達先去坐uo623走
我最多試過10日搭10架,差九州橫斷特急同由布院之森1世坐唔到

(唔計Premium嗰幾架)
同埋天守閣多數都係最高點
晨早流流
cont.
行完大友氏館就沿住舊線路行返去大分駅

行下Taito Station,見到老鼠竇,重有幾隻無眼睇嘅蛋

算係簡易版嘅電車GO街機?

鬆弛熊好似已經無咁hit?

重有間ポポンデッタ,如入寶山空手回

聽日開始年末年始,會用假日時間表

三線交匯嘅大分駅

久大本線嘅普通列車,KIHA200系

上車,特急由布院之森,用嘅係第一代車,KIHA71系,由KIHA58+KIHA56改造,但其實都無哂舊車嘅嘢咁濟

由布院之森咁出名,就無需多講,不過都係第一次坐第一代呢款

車廂入面係升起咗的,所以好似唔多畀輪椅上到

劃到車頭展望位,隔離有個日本鐵道迷,行嚟行去影車窓,其實有少少騷擾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞