[鐵膠獨遊][多圖多字]2022聖誕開關重新出發9日GREEN CAR遊

450 回覆
54 Like 4 Dislike
一程170,大阪地鐵初乘都俾唔到
點圍皮
收爐後又更一更新
cont.

去姬路純綷為咗轉車
直通東海道新幹線嘅HIKARI號,JR東海嘅N700A

標準GREEN CAR,唔會失望
btw無喇喇有人嚟查飛,明明坐啱位

去到西明石會長時間停車待避,當然要影下車

同在來線交匯

對面有另一抽N700A,都係HIKARI號

兩班NOZOMI通過
愉景灣係郊遊景點
戀人+結婚聖地
有溜冰場+酒店

完全無得比
2020年度得46萬幾人次坐,蝕成1億2千萬YEN
同埋間小學開咗之後令到少咗通學人口,死得再快d

不過睇d報導話其實居民好似唔多贊成廢線,話發展商過橋抽板睇下居民肯唔肯夾錢keep住?
愉景灣有預到畀人入嚟郊遊渡假,MIDORI坂明顯唔同嘅,純綷住宅區
cont.
西明石停咗十分鐘,繼續

自由席,小貓一隻

已經無用嘅公用電話

入咗東海道新幹線路段,乘務員姐姐開始派毛巾,個廣告終於換咗人

過咗京都直飛名古屋,爽

之後碌返去在來線嗰邊影下車,呢幾年JR東海喺在來線方面都幾多動作

683系8000番台,原本係北越急行擁有,亦係唯一可以開到160km/h嘅編成

對面有中央本線嘅211系5000番台,JR東海年代製造
同時JR東海亦係第一間全部車都係JR年代製造,無哂國鐵時代製造嘅車

亦有特急SHINANO,383系電車,可以講係性能最高嘅擺式列車

遠處有名古屋臨海高速鐵道嘅1000形,轉向架、發動機等等都同JR東海313系一樣,同時JR貨物會同佢共用路線

東海地區最常見嘅313系,呢抽2輛編成

突然見到有抽HC85系,同幾個小朋友好興奮咁影佢入線
HC85系係第一款柴電混能嘅特急型氣動車,將會全面取代KIHA85,
成為高山本線特急HIDA同紀勢本線特急南紀嘅用車

2+2 GREEN CAR,好似成為咗新標準?

連結部份,無得再好似KIHA85咁再玩變態連結

重有最新款嘅通勤電車315系

最後重有個人幾鍾意嘅KIHA75型
而家就係姐,20年前愉景灣未開發愉景北已經有商場有齊所有野
原來你直頭去到名古屋影車
只係咁啱姐
歲晚一小更,估唔到過年都未完
cont.

影完車,就出發,首先要買飛先,本身想去金券店買,不過唔夠時間,所以都係就咁買飛算

近鐵名古屋駅,一個4面5線嘅地下駅

近鐵30000系,老人車型

主角到,名阪特急,近鐵80000系HINOTORI,近鐵最新款車型,2020年投入服務,本身想嗰年就去坐,可惜一個武肺.........而家總算坐到了

抽車8輛編成,車頭車尾係Premium Seat,要額外加錢,早一個月上近鐵個網劃位,但都劃唔到個單丁位
查飛唔係個個都會查嘅咩
車掌有部pda已經有哂邊個位有人無人嘅情況,通常有問題先會查,但我係一早已經劃咗位,咁都查先有d奇怪
有冇同隔離位阿伯傾偈
但係咪上網劃位一定冇實體飛?
係,唔覺有地方可以出飛
cont.
繼續HINOTORI

有份案內,印刷精美

張枱喺側邊拉出嚟

呢班係土休日加班車,中途會停津、大和八木、鶴橋同大阪上本町,比平時班次停多一個站,慢咗8分鐘

行返去車廂連接部份,有免費locker,有分IC card同用鎖匙,都真係唔少人用,見到有個老母將個bb d嘢塞哂入去

水牌們,拎獎係必然

有兩部機,一部賣紀念品、零食同即沖湯

點都要幫襯下

另一部係咖啡機,200yen杯,但我唔飲咖啡的..........

不過見到最底.......熱水免費

所以整杯熱水飲下
咁我寧願唔搶頭位,落地先買
我都係貪佢個杯所以飲熱水
其實唔係假期既話Premium seat早幾日去都應該有位
我搭頭班車基本上運空氣
我嗰陣係full哂,不過我要搶車頭位就一定要一個月前訂喇
拉枱出嚟個位,舊咗一定好污糟
cont.
飲住熱水坐HINOTORI

去toliet有得拎濕紙巾

又日落了

大銀幕係無得輸

chill住睇日落,係舒服嘅,雖然有d焗,同埋後面兩父子細聲講大聲笑,你老味

張櫈recline最大係咁,同GRAN CLASS差唔多

準備到總站之前天花燈會轉藍色

咁就到咗大阪難波,極多人
整體而言係幾舒服,有機會要坐埋SHIMAKAZE

之後就喺日本橋附近行下街搵嘢,點知最柒嘅嘢就出現了.............

就係行到過咗時,再加上以為自己喺梅田,去新大阪好快,但其實我喺日本橋

到坐地鐵去新大阪就知奶野,落地鐵得返兩分鐘係無可能上得切新幹線月台,而我要坐嘅係尾班SAKURA,之後已經無JR PASS坐到嘅車去博多,嗰陣先夜晚八點幾
我相信佢會抹.................掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞