[鐵膠獨遊][多圖多字]2022聖誕開關重新出發9日GREEN CAR遊

450 回覆
54 Like 4 Dislike
萬五左右,值唔值就見仁見智
同之前大時大節去又唔差太遠
想問個陣坐JAL來回多唔多支那人坐?
都有D嘅,明顯見到佢拎住本紅色火車頭護照
cont.

河津駅重有已經消失咗嘅Marine Express Odoriko

因為全國PASS個system係訂唔到超出JR線範圍嘅飛,所以只能就咁課金河津~伊東嘅乘車券同特急券,不過只係座席未指定券,可以坐GREEN CAR以外無人坐嘅位,當然有人劃咗位要坐嘅位就要讓位喇

再上車,特急Odoriko,E257系電車,普通車可以調校椅背同坐墊

望出去相模灘,見到伊豆大島

改埋個廁所,連隻色都改埋

過咗伊東之後就轉返去GREEN CAR,唔錯唔錯

然而過咗熱海,聽到車掌突然廣播,就心知不妙,結果開JR東個app就見到.....
架車去到平塚重要停低埋,車門唔會開,想跳車搵其他路線都唔得

最後班車遲咗30分鐘到橫濱,算好喇

之後就轉港未來線,2004年先開業,都算幾新,主要負責橫濱港未來21呢個重建後嘅市區嘅聯外交通,另外佢會同東急線直通運行,可以去到涉谷,另外最遠會再直通埋西武線去到西武秩父或者東武線嘅小川町

好快就到咗總站元町・中華街駅

出站就見到剛剛開返無耐嘅橫濱Marine Tower,座嘢本身1961年落成,一開始係做埋燈塔,歷經兩次大規模翻新之後就係而家咁樣
cont.

橫濱港灣,幾靚,但好大風

去食風就係為咗佢,Gundam

1:1嘅RX-78-2 Gundam,2023年3月就收皮了

買咗飛入去近距離睇隻Gundam,有人數限制,要分組別入去等

近距離睇隻Gundam,其中有show,最後隻Gundam會郁同單膝跪咁樣

工作人員會不斷叫你移位,係公平嘅,但對拍片嚟講幾不利

隻Gundam會郁嘅關鍵

d marking做到好認真

之後會安排落低一層,隻Gundam都會表演返入格納庫

近距離咁睇咗半個鐘,體驗幾好其實
遠距離望返隻嘢,nice

賣嘢,忍到手無買嘢,今個trip物慾好低

隔離有個展館介紹點解會整隻識郁嘅GUNDAM出嚟
cont.

橫濱市BAYSIDE BLUE,用掛接巴士行駛,可惜無試到,係日野出產,亦係第一款日本自家製嘅混能掛接巴士

之後都係坐港未來線碌返橫濱,再轉橫濱線去新橫濱

去新橫濱就當然為咗坐新幹線,第一次見到N700S真身,但のぞみ就唔關我呢d pass客事喇

最後都係坐返ひかり,無記錯係N700A

煙剷未日,可喜可賀

碌到去新宿,譚仔三哥都係繼續要排隊,well

碌咗去新宿嘅IKEA,身邊嗰個鍾意IKEA d公仔,特別隻熊仔,影下畀佢氹下佢開心

見重有時間,本身想上Shibuya Sky,點知賣哂飛

最後碌山手線慢慢地返上野,聖誕樹

去到日本唔食松屋都係食屎狗,識食一定食五花牛

炭火蛙鍋,乜料

四圍都有嘅屌鼻地方

返到酒店,一睇原來間酒店係望到Skytree的
又完一日,聽日開始痴線地坐車
補充少少
喺成田機場綠色窗口換pass(因為旅客中心未開,平時應該要旅客中心換pass的),佢同我出哂咁多日訂咗嘅指定席券
但其實係可以自己去指定席機(有QR code scanner嗰d)拎指定席券的,又或者用機即時出券都得,詳請其他巴打遊記有詳細講,link後補,我都係靠嗰位巴打嘅教學
btw用日文介面係出返日文字嘅指定席券,呢樣留意返
見你 econ 都要萬五,即刻覺得我早你一個月搭 business 萬八都唔算好貴
又有高質遊記睇
日本越黎越多食辣嘅野
連泡菜都唔知幾時喺嗰邊興起
一程Y兩程J,差唔多喇
平日朝早連Skyliner都要塞車
超過一個鐘先到
要就通勤人口
上野池袋多咗好多大陸人開嘅飲食店
咁似乎係有工作VISA同留學VISA多
想問下依家日本出入境,仲會唔會喺passport上cup印/貼貼紙
入境得貼紙
出境個印要過完機
去counter吸先有
我上次想吸印,個關員叫我等等,然後啲人跟住我排隊
要入Passport No.,真係撳到倒轉都識背
今次印都無特登去cup
呢樣真
入到變 muscle memory
輕輕一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞