[鐵膠獨遊][多圖多字]2022聖誕開關重新出發9日GREEN CAR遊

450 回覆
54 Like 4 Dislike
唔知會唔會喺日本見到你

cont.
到咗福岡空港駅,繼續

上電梯去二樓出境大堂

都係ANA同JAL平分counter

本身想用自助機出登機證同寄行李,點知剩係出咗張紙叫我搵人幫手

結果都係要去counter搞,然後個地勤姐姐就問我有無48小時屌鼻結果同打咗三針未,我話去香港唔駛㗎喎,然後佢就搵個大粒嘢嚟,再喺度用IPAD搵,自己都開定政府網頁解釋畀佢地知,最後用唔著

最後等咗三個字先搞掂不過國內線地勤真係未必會知
cont.

本身想去國際線入境大堂還WIFI蛋,但發現極多人排隊+班次都唔多
過得去就返唔切過嚟,所以去到東京再算,反正都係扔落個箱度

btw佢係用Benz Citaro G掛接巴士,竟然唔用國產牌子,估唔到

幾熱鬧嘅國內線大堂,同埋有唔少食肆

日本d機場點會少得觀景台
不過當時開始落微微雨,繼續出國雨神嘅傳統

點少得影下飛機,先有日本越洋航空(JAL嘅子公司)嘅波音737-800
沖繩水族館嘅特別塗裝

破完產再復活嘅天馬航空嘅波音737-800

一排ANA嘅機

觀景台有唔少人影飛機

另一邊有架JAL嘅波音787-8,重有ANA同樂桃

準備出發去羽田嘅ANA波音777-300,已經24年機齡,應該就玩完?
國內線大樓好熱鬧,去到國際線簡單兩個世界
cont.
頭先個上網痴咗線,繼續

準備出發嘅ANA波音777-300同剛剛到,我將會坐嘅JAL A350-900,國內線專用

影完行返落去,班熊仔..............唔

有分南北安檢counter,睇下邊個近自己班機嘅boarding gate喇

入到禁區有埋東京monorail同京急嘅車飛賣,但當時未知應該坐咩,所以無買定

雖然坐國內線Class J,但都無得入lounge,得國內線First Class先得

準備上機,分哂boarding group,未叫唔畀入,不過Class J窗口位會係最後先上機係咩玩法

國內線First Class,有得睇無得坐

今次坐嘅Class J,成班機座無虛席

同之前坐過CI嘅PEY差唔多,係差個leg rest

呢d耳筒唔要都罷

IFE有正體中文,非常好,戲就得幾套

同埋有機外cam
無機會去,不過真係幾隔涉
cont.

起飛了,福岡市街

JAL國內線最正係有free wifi,速度算係咁,上連登唔load圖唔大問題

Class J得嘢飲派,嘢食要First Class先有
都係茶或者水,而因為預計氣流唔穩定,連熱飲都無

關西機場同神戶機場,都係起喺人工島上面

都係喺側邊拉張枱出嚟

中部國際機場,又一個人工島上的機場

類似機場嗰個係航空自衛隊濱松基地

同埋見到富士山!!

開始下降,伊豆半島

到了,東京國際空港

落機好快就行到行李帶,有Priority都無用,都係等咗接近半個鐘
京急機有折扣?
唔覺有
好在你冇去

留返多啲時間睇飛機好過
上到觀景台望先知真係國際線去到咁遠
剛剛好係跑道兩邊
cont.
喺羽田拎埋行李,已經非常趕,又再出發

最後揀坐京急,即衝落去買飛再上車

上車,去青砥嘅特急,用東京都交通局嘅5500形,通過d站嘅時候係咁響警笛,好爽

20分鐘出到品川,再極速㩒埋張NEX嘅飛,順利上車

E259系嘅GREEN都唔駛點講,不過不失

總武線嘅日落

順利到達,係因為等訊號遲咗兩分鐘

放埋隻WIFI蛋落箱就上出境大堂

JAL嘅PEY同J有個別櫃位,但好多人,當然人人都有status嘅時候,就大家都一樣㗎喇

搞掂就最後買手信時間,老麥都出福袋

同上次嚟比較,少咗好多鋪頭,亦有部份好早就收鋪,武肺累人
cont.
買完嘢就入禁區,安檢個哥哥仔見到我個袋有個JAL嘅鎖匙扣就問我係咪鍾意飛機,我話係,佢就show佢個袋嘅「remove before flight」嘅tag畀我睇,有趣

入到禁區無嘢行,就碌入Sakura Lounge hea下,大鄉里出城咁好好奇
環境好靜,亦唔多人,本身見到有熱食,但未肚餓不了

都係飲下嘢算

第一次喺日本嘅廁所見到有抹手紙呢樣嘢

有個小朋友專用位,長播兒歌同卡通

差唔多夠鐘就碌落去boarding gate,其實咁快排隊做乜,反正都係分group上機,排得前唔代表你可以上先㗎喎,香港人

上到機,好本能咁向右轉,但問空姐個位喺邊,佢話喺左邊,柒爆

人生第一次Business就畀咗JAL 787-9嘅Sky Suite-III,1-2-1佈置,個個都可以對住走廊
個位有份menu、枕頭、被同耳筒等緊你
另外有個講廣東話嘅空少greet我,好高大
國際線 connection 國內線嗰程都有 Sakura Lounge 用 wor,我之前用 business class 飛國際線轉國內線都有得入,不過同個 staff confirm 佢都查咗陣天書

https://www.jal.co.jp/jp/en/inter/service/lounge/topics/transit/
上一次搭排 group 2 上機嗰陣好多揸 group 4 嘅人排入嚟,搞到 ground staff 要係咁趕人
算喇無所謂,反正都無乜時間享受
有d人早排隊黎霸上面櫃空位
坐lcc仲多
睇到都覺得煩
排完又畀人趕
分咗group早排隊都無用,埋到去都趕你走
應該都係最後一更
cont.

張枱喺一邊拉出嚟

重有控制張櫈嘅recline嘅掣

有兩個mon,通常都用細mon控制

有電掣、usb位同耳筒插頭,上面有個小小儲物空間,不過成個位整體係無乜地方放嘢嘅,呢個係敗筆

有塊小屏風,不過無乜用

側邊個arm rest可以拉上嚟

個位嘅說明書

JAL國際線嘅WIFI要收錢的

JAL機隊

個耳筒係SONY嘅降噪耳筒

無聊到睇上年英超入球精華
IFE算多嘢睇,但自己就一般喇

終於準備開餐,先派濕紙巾同鋪枱

先派小食同嘢飲,揀咗熱綠茶

飛機餐揀咗和式,有個小菜盒+主菜係油炸比目魚同雞肉丸配野菌汁,重有麵鼓湯同白飯,比較驚奇係個白飯係好似和菓子咁包住

個麵豉湯碗入面都有圖案

重有試咗杯無酒精香檳,點知香港無得賣,喺日馬訂返嚟集運又話唔運得

最後重有哈根大師雪糕同整多杯熱茶

食完就瞓,個位可以set做flat bed,但其實瞓得麻麻

落機了,當時已經唔駛落機去屌口,連DAY2去社區屌口都唔駛,所以直出,都係等行李最耐

咁就完咗成個旅程,多謝各位未悶死嘅巴絲打
下次應該係同身邊嗰個去關東嘅,不過乜都未plan
無酒精香檳有冇link
NEX都Green
由福岡往羽田再即刻由成田往香港

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞