[鐵膠獨遊][多圖多字]2022聖誕開關重新出發9日GREEN CAR遊

450 回覆
54 Like 4 Dislike
全日行程就係為咗去枕崎先咁hea
反而對感情生活有興趣多啲
有咩好興趣
八掛因為成個po最多字係#1
唔係無人睇㗎
不過搭唔到嘴
幾年無寫發下up風姐
第一句就係肺炎變了,感情變了
有人睇
咁感情嘅嘢話唔埋嘅,能夠遇到更好嘅係福氣
cont.
準備枕崎回程

又準備開車,趁司機未返到影下運轉台

西頴娃駅,係山川~枕崎之間唯一做到列車交換嘅站,有唔少學生上落

本土最南有人駅同最南列車交換可能駅,山川駅,
喺西大山未開業之前係本土最南駅,亦有段時間係無人駅,但而家係簡易委託駅,由當地嘅居民幫手管理

但其實喺琉球未有單軌電車嗰陣,真正嘅日本最南鐵路應該係屋久島嘅森林鐵路睇資料好似而家都重有運行緊,當然都係觀光用途

又返到指宿駅,又坐特急指宿之玉手箱,佢亦係日本最南嘅特急列車
2021年開始轉咗做臨時列車,但實際上都係每日營運,一日對開三班

醒起自己原來未食lunch,就喺車上面買咗杯味噌湯,好味好足料
但其實跳住嚟沖湯同飲湯都幾危險,辛苦哂車上嘅職員

又望住錦江灣,一樂也

重有keep住有煙嘅霧島火山

到咗鹿兒島中央駅,發覺未去過另一邊出口,最突出都係個摩天輪,呢隻商場上面嘅摩天輪買少見少喇
好多伊貝好正
搵次去下南九州先 成日都淨係睇北九州
https://local.pokemon.jp/tc/manhole/
其實全國都有唔少地方有pokemon渠蓋
枕崎高速巴士去鹿兒島中央快過JR
停站少啲 而且差唔多拉直線
好鬼得意
但要影齊晒都有難度
但班次都唔算多
剩係北海道嗰堆都唔知點搞
一日兩對
cont.

然後四圍行下,好貴嘅薯片

基本上喺大車站出面一定有嘅屌鼻booth

然後就坐鹿兒島市電,日本最南嘅路面電車,主要分兩組路線,都係由鹿兒島駅出發,前往市內唔同地方,用1435mm標準軌,係鹿兒島市內重要嘅交通工具,每年有千幾萬人次坐

今次坐系統2嘅9500形,係市電嘅主力車型,而咁啱坐中特別改造嘅「NexTram KIRIKO」,由當地出身嘅設計師砂田光紀設計,
當然大家留意到設計風格有d似某人

無錯,又係水戶岡銳治,咁師承水戶嘅砂田光紀,當然都係行水戶嘅設計風格嘅

去到朝日通行返過去,去咗鹿兒島市最大嘅百貨公司--山形屋
叫得山形就當然同山形縣有關係嘅,佢係由一個來自山形藩嘅商人創立,以鹿兒島為基地,都係好grand好old school嗰類百貨公司,當然唔會啱我行喇,但見識下都好

天文館通,係鹿兒島市最旺最多商店嘅地方,一開始的確係由薩摩藩主島津重豪喺呢度起咗觀測天體嘅設施而得名天文館
久而久之呢度就變咗鹿兒島市最旺嘅地方

影返去鹿兒島中央駅方向,重有少少橙色夕陽

CenTerrace天文館,2022年4月先開業嘅綜合商業設施,有商鋪餐廳同Daiwa Roynet Hote,而15樓係展望台,可以高處望鹿兒島嘅景色,一般咁喇

喺天文通又搭市電,今次係2100形,竟然係由JR九州鹿兒島車輛所製造,睇返資料重有幾款市電電車都係佢製造,勁

又返到鹿兒島中央駅,天黑哂了

本身打算去坐下摩天輪,

點知同我暫時休業

同層重有IMAX戲院同Taito Station,行咗陣咁喇

細路望咩呀望?

之後就返酒店,又完一日,第二朝又要早起
SUPER特急就兩對,但如果係無咁快嗰d都有七班嘅
謝,終於追到,好開心。

hea返日都好,你早兩日搭咁耐車
咁啱嗰兩日鐵膠行程最多
我嗰時係行上城山展望台睇夜景
懶唔想行過去
今次真係好懶,咩都唔想諗咁濟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞