[鐵膠獨遊][多圖多字]2022聖誕開關重新出發9日GREEN CAR遊

450 回覆
54 Like 4 Dislike
DAY8
最後一日用PASS,坐盡佢,不過當中發生咗d柒嘢,算喇要為自己嘅愚蠢付出代價

又一早起身,六點嘅博多,天都未光

新幹線改札口,都有唔少人

今次係山陽新幹線嘅KODAMA,最鍾意嘅500系,上三代東海道山陽新幹線嘅主力用車,第一款由JR西日本單獨開發嘅新幹線車型(700系、W7都係同其他JR公司共同開發),而家得返6抽8輛編成運行緊,
呢抽V2編成就畀隻無咀賤畜強姦咗

特登劃6號車,由前GREEN CAR改造,拆咗leg rest頭枕,其他嘢都無變,所以係比其他車廂闊落d
cont.
繼續站站停KODAMA

去到新下關會停10分鐘,有時間影下車,唉

對面係廣島始發去博多嘅KODAMA

重有喺側邊通過,遲我地7分鐘出發嘅NOZOMI

一般車,隻紫色好靚其實

之前都坐過,去過車頭嗰邊睇過,今次就不了

厚狹駅附近,開始越嚟越光

接近個半鐘到咗新岩國,又會停5分鐘,但無時間影通過列車了

重有成陣昭和味,不得了
新岩國駅喺1975年隨住山陽新幹線岡山~博多段通車而啟用,本身想將佢拉入岩國市區,但因為土地徵收問題,加上如果要兜入岩國市區要轉急彎,所以就特登加咗呢個通車嗰陣唯一嘅新幹線專用車站

而家平均一個鐘得一班KODAMA停靠(朝早會有HIKARI/HIKARI RAILSTAR),可能經在來線/巴士去德山/廣島轉車會重快
鐵膠就係要遊車河
新岩國就落車

去錦帶橋?
見到有高達 當然要出現留名支持 馬反真係好正
呢度無記錯要坐巴士去?
直接喺博多駅坐巴士、或者好似我咁坐一個站去竹下駅行過去、喺竹下駅坐巴士都得
其實隔離係咪可以起個新站
行緊嗰陣我都有諗過,但好似太近竹下駅?同埋佢一邊車路,另一邊就民居同倉庫,唔係咁攞到地
個位有啲雞助咁
一係就將竹下駅拉過去
但要睇下三井肯唔肯出錢
多謝哂 如果去肯定會plan去 佢連太鼓都有馬反
返通頂前又更新下
cont.

站出面有巴士來往新岩國駅同岩國駅,部份班次會經錦帶橋
朝早8點都有唔少人上車

十分鐘左右就到咗錦帶橋巴士總站

用緊年末年始時間表,會疏車d

終於見到錦帶橋了,plan咗幾次終於嚟到

當然要收過路錢,另外有套票,970yen可以包錦帶橋來回、岩國城纜車同入場費、重有週圍嘅設施有折扣

錦帶橋係24小時開放,無人賣飛嗰陣可以自己放錢入個箱度,呢d就靠自律喇
cont.

錦帶橋,喺17世紀由岩國藩主吉川廣嘉建造,連接岩國城同城下町,之前都有起過唔同嘅橋,但都畀錦川嘅洪水沖爛,所以就參考咗杭州西湖嘅拱橋咁用唔同嘅島仔將幾座拱橋連埋一齊,但因為錦川上面無島,所以就用石垣作為連接嘅橋墩,再經過改修就維持咗276年,去到1950年嘅颱風破壞咗條橋,再喺1953年重建完成,就係而家見到嘅樣

條橋除咗橋墩用石之外,其餘大部份都係木造,但喺1950年代重建嗰陣將部份位置用鐵做固定,令條橋結構更穩固

喺橋上望向錦川兩岸,晨早流流得兩度,好大風好撚凍

重有拱橋上落要好小心,隨時會「kick」親仆街

遙望山上嘅岩國城

過咗橋繼續向岩國城行,皇太子結婚就要植下樹

吉川廣嘉像,岩國藩第三代藩主,就係佢任內起好錦帶橋

重有d以前吉川家家老嘅舊宅,係山口縣指定文化財,但好似都係私人住宅,無謂打擾
加左價,個0既印都重係度
老實講佢收貴d我都肯畀,呢d工藝嘅嘢
都係,加夠400其實都唔算貴
去行下街都幾好行嘅,啱一家大細
cont.

行到山腳,有間柏原美術館(左手邊嗰間),不過年末年始無開

岩國城纜車站,頭班開0900,0845已經有堆人排緊隊

有一架用木煤氣推動嘅車,應該只係外觀修復咗唔行得?

岩國城纜車嘅資料,同埋而家岩國市政府委托咗錦川鐵道管理纜車

上車,都full哂,上山頂只需三分鐘,一開車會有錄音介紹,
一到就講完,時間掌握得幾好
去日本除左鍾意搭傳統鐵道都好鍾意搭纜車
纜車都正,特別去城池嗰d
我反而鍾意上山睇夜景
睇下邊度喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞