[鐵膠獨遊][多圖多字]2022聖誕開關重新出發9日GREEN CAR遊

450 回覆
54 Like 4 Dislike

cont.

喺纜車站出發,有兩條路,今次揀平坦d嗰條先

舊嘅天守地基

到了,岩國城嘅「天守閣」,佢係依照當年嘅一幅天守構造圖嘅畫,用鋼筋水泥重建而成,喺1962年落成,但天守閣位置比原有嘅位置唔同(就係上張圖嘅舊天守地基)

對於呢d復興天守,當係博物館個觀感就fit哂

介紹岩國縣出身嘅名人,老實講我就唔係好識

有介紹其他城池,重差丸岡城就去哂十二現存天守

多字留意
cont.

上到頂樓,望出去就係岩國市,重有錦川同錦帶橋,最遠望到岩國機場同瀨戶內海

岩國城喺1601年由岩國領領主吉川廣家建成(佢只係毛利家家臣,去到幕府末期先建藩),但只係經歷咗14年,就因為德川幕府嘅一國一城令(基本上係每個大名只能有一座城,其他都要拆,當然有例外)而廢城

而吉川廣家係戰國時代嘅其中一個猛將吉川元春嘅三仔,而吉川元春嘅爸爸就係堪稱戰國第一謀將嘅毛利元就,而元春當年主力負責山陰地區嘅攻略,將尼子家送上絕路

到吉川廣家成為家督之後,繼續為毛利家效力,但去到關原之戰,佢就作為西軍嘅其中一員,做咗東軍德川家嘅內應,阻止堂哥毛利輝元(西軍總大將)直接同東軍開拖,之後亦為毛利家存續儘力同德川家談判,所以最後只係將毛利家減封剩返周防長門兩國(姐係之後嘅長州藩,而家嘅山口縣),無將毛利家滅絕

當然有人會話做二五仔咁仆街,但喺戰國時代,甚至係而家都好,兩邊都落注都好似好常見,正如關原之戰之際真田昌幸、信繁兩父子去西軍,拖住德川秀忠嘅援軍,但大哥真田信幸去咗東軍,最後西軍戰敗德川家康只係流放昌幸兩父子去九度山,就係因為喺東軍嘅大哥有份求情

到而家都好似有d類似嘅嘢?唔知了

極速行完岩國城就行另一條路落返纜車站,纜車係每15分鐘對開一班,啱啱好趕到0945嗰班纜車,所以無乜人

有空間影下架纜車入面,幾好

cont.

落返山腳,見到有間岩國白蛇館,見重有時間就入去睇下,有錦帶橋岩國城套票入場有折扣,首先見到有關蛇嘅知識同dispaly

中間有養住幾條岩國白蛇,佢係岩國市獨有品種,因為基因變異而令到d蛇出現白化,所以先會係白色

而家岩國市野外重有唔夠1000條,其他都係靠人工繁殖出嚟,包括而家喺館入面望到嘅

重有個小遊戲,玩完會印張卡畀你,幾有趣嘅
睇蛇咁特別
當年我都係行平坦路上岩國城
但其實樓梯好行d
咁啱行過,又見重有時間未有車嘛
好期待下一程車去邊
去搭你應該鍾意嘅嘢
咁要期待一下
上野N年前住有一間價錢合理,搵返俾返資料出黎
差唔多唔識日文都生存到
今次去岡山,間超市搬咗落地下,補給要預十分鐘
沿途都叫有補給點,都未去到要自帶補給品
這一日行程同我之前差不多,但我朝早係熊本坐肥薩橙落鹿見島
去到枕崎好似有60-90 hea 等坐回頭車就返酒店
去咗枕崎亦代表左西大山係最多即落即上,到時未必有靚相影到
https://ekitan.com/timetable/railway/line-station/39-35/d1

枕崎一日五班車,頭兩班你都可以無視,個目標都係點坐返1554 班車返鹿兒島中央
去到宮崎,我個focus 係宮崎空港線同日南線完走未,
他日為佢地再入宮崎好浪費時間
香港去宮崎又冇左直航
如果運轉見合,直接坐新幹線去仙台?
停兩分鐘,衝落車影幾張相再上返車剛剛好
嗰陣有諗過兜房總半島同去ポッポの丘
返完通頂再0500起身,真係眼瞓到
cont.

有機會都想坐下錦川清流線,好似都幾靚

坐返巴士去新岩國駅,拎整理券係必須

舊舊的「BUS」

年末年始,齊齊屌鼻,而新岩國駅都有得屌,就喺車站嘅一角,啱喇個站咁大但空空如也咁

車站大堂真係好old school

趁重有時間,四圍行下,出咗站沿住小路可以行去清流新岩國駅,沿途有個唔知重有無人嘅車站派出所,亦有維修通道去新幹線路軌

清流新岩國駅係第三SECTOR公司錦川鐵道錦川清流線嘅站,前身係國鐵岩日線御庄駅,1960年開業,但由新岩國駅喺附近開業開始,都將御庄駅同新岩國駅分開計,情況有d似北海道新幹線奧津輕今別駅同津輕線嘅津輕二股駅咁,而班次當然無考慮過互相轉乘
去到轉手之後情況一樣,係到2013年為咗促進旅遊,所以先將御庄駅改名做清流新岩國
月台1面1線,係無人駅

駅舍係由貨物車卡改裝而成,入面乜都無
重保留咗御庄駅嘅名
cont.

行完清流新岩國駅就碌返去新岩國駅上車,KODAMA號,700系E編成「HIKARI RAILSTAR」,會同500系一樣放落KODAMA號

第二次坐佢嘅指定席,都算好坐

側邊有位放杯/水樽

去到廣島再轉在來線,山陽本線普通列車,227系電車,基本上227系已經統一廣島地區,下一個就係岡山地區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞