[鐵膠獨遊][多圖多字]2022聖誕開關重新出發9日GREEN CAR遊

450 回覆
54 Like 4 Dislike
我自己硬係覺得用green pass 坐 gran glass Premium green homeliner 呢d感覺上好似蝕咗比佢咁 都係留返用普通pass時先upgrade
就算遊 E261都係坐到伊東算,唔想課金
樓主搭咁多用 Green Pass 都要補錢嘅車
關你春事咩
坐自己想坐嘅車,唔會理用唔用pass
我自己硬係覺得用green pass 坐 gran class Premium green homeliner 呢d感覺上好似蝕咗比佢咁 都係留返用普通pass時先upgrade
就算遊 E261都係坐到伊東算,唔想課金
cont.
繼續YAKUMO之旅

宍道湖,一邊好天出太陽,另一邊就落雨,都幾飄忽

又落返伯備線,又見返雪

新見駅,中國山地入面其中一個重要嘅交匯站(伯備線、藝備線、姬新線),所有列車都會停靠

三個鐘到岡山,然後即刻轉新幹線

上車,直通九州新幹線嘅SAKURA,亦都係用全國PASS嘅人喺山陽新幹線坐到最快嘅車種(NOZOMI同MIZUHO唔坐得),無記錯應該係JR西日本嘅N700系 S編成,係仍然未N700A化嘅N700系,JR西日本同JR九州都有
同其他N700A/A唔同嘅係佢只有8輛編成,因應九州新幹線內高達35‰上斜路段而全部都係動力車(8M0T),另外因為九州多火山,產生嘅火山灰嘅影響,所以喺防塵方面比其餘嘅N700系做得好,
同埋最唔同嘅係因為佢無預計會入東海道新幹線路段,所以係無裝車體傾斜裝置,但已經預咗隨時可以裝返

得半卡GREEN,好多鬼佬坐

喺岡山買嘅便當,一般般

接近兩個鐘到博多,又直接衝去在來線嗰邊再上車
cont.

又上車,今次係RELAY KAMOME,JR九州嘅787系
南到鹿兒島,北到門司都會見到佢,真正嘅「AROUND THE KYUSHU」,亦係水戶岡銳治早期嘅作品,真心好型

而787系自1992年登場以來都翻新過唔少次,今次竟然換埋全彩色LED行先表示器

入GREEN CAR嘅路

GREEN個室,都幾似舊式K房

當然要補錢坐DX GREEN,之前坐過一次,都想再試下
btw話知咩PASS,想坐乜就坐乜,少少錢都覺得蝕就不如算吧喇

大約落到140度,已經係我見過嘅列車入面最大幅度,同GRAN CLASS差唔多

側邊有張枱仔,真係木枱,不過都幾殘

同埋有電掣位

影到運轉台

一邊睇住司機揸,一邊望住日落,真心舒服
同埋佢全程都開盡咁去,非常有速度感
btw話知咩PASS,想坐乜就坐乜,少少錢都覺得蝕就不如算吧喇

我知你係單打緊隻五毛,不過唔識純粹想問下,攞住 Green Pass 同攞住普通 Pass,上上述嘅 Premium Green 或者 DX Green,補嘅錢係咪一樣?Thanks

Sunrise 出雲冇分別呢個我知嘅
唔係全部787都有翻新到LED,我上次搭就冇翻新
一樣,所有Pass要補錢都只會抵消基本運費

特急、Green、DX Green、Grand、寢台費等等都要補
只包基本運費
重特登整布幕
平過換LED
我都like咗高達 唉冇機會去睇
睇住台場同福岡嗰隻先
台場之前睇過 下次想睇福岡by
無咁快收皮嘅應該
加埋隻肥沙就正
打錯 係nu
我都想見到呀 香港之前有2個對戰 好鬼正
追到live
好多格都想搭
+1
跟住樓主玩就實冇錯
跟住佢咁行,不過日子要多兩倍
要捱得餓同眼瞓
所以先揀GREEN CAR
我幾次都係車上訓到不醒人仕咁
cont.
繼續更新

一個鐘後就到咗REALY KAMOME嘅終點,武雄溫泉駅,喺呢度可以喺對面月台轉乘最新通車嘅西九州新幹線繼續去長崎,同2004年~2011年嘅REALY TSUBAME一樣

西九州新幹線嘅KAMOME號,繼承原有長崎本線特急KAMOME之名,
用嘅係最新款嘅N700S系,6輛編成,全動力車(6M0T),暫時有4抽,重有1抽訂緊;同時因為DR.YELLOW無可能直接入到現有嘅西九州新幹線路段做檢查,所以喺現有嘅4抽車入面有3抽分別裝咗路軌檢測同架空電纜檢查儀器,彌補DR.YELLOW入唔到嚟做檢查嘅空缺

外觀設計大家都應該好熟,又係水戶岡銳治負責(唔肯定,但好大機會係),而個人覺得好似d賽車將d sponsor貼紙貼哂上去咁

1-3號車係指定席,2+2座位,一般舒服喇,不過不失咁,係個背太薄囉,JR九州死症

中間有兩個電掣位

最閪都係張枱

行李架少不了

車廂LCD mon會話你知架車大約位置,有進步

到站又會有轉乘路線資訊,基本嘢

車廂連接通道有d長崎特色嘢展示

ummmmm.........呢個風格係想點

24分鐘就到咗長崎駅,呢班係最速達嘅KAMOME,途中只停諫早,不過就算各駅停車嘅班次都只需31分鐘
cont.

落返長崎駅大堂,有班幼稚園小朋友嘅作品,幾得意

在來線轉乘閘口,up dup到呢
無計因為西九州新幹線通車,長崎本線變咗並行在來線,不過由JR九州繼續營運,但其實都有上下分離到,同時因為維修成本關係,將肥前濱~長崎一段非電氣化,而JR九州都好好咁將部份KIHA47調過嚟,優質服務

又嚟到長崎駅,最唔同就係已經高架化咗
但同之前一樣有聖誕樹

2018年聖誕,都真係唔同哂

西九州新幹線嘅盡頭,重有在來線嘅YC1系

重有高清監察mon
cont.

又好快再上車,都係KAMOME

2號車原來有唔同顏色

4~6號車係自由席,用3+2座位

又返到武雄溫泉,又繼續對面月台轉乘RELAY KAMOME

再上車,RELAY KAMOME,885系

885系嘅GREEN CAR.......唔知點形容,個人覺得比較差

最大敗筆又係張枱,個人覺得係閪
跟巴打你玩就啱
巴打,好耐冇見推post!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞