[鐵膠獨遊][多圖多字]2022聖誕開關重新出發9日GREEN CAR遊

450 回覆
54 Like 4 Dislike
800系同N700S張枱都閪到爆,好在N700S只係坐一小段都頂得住,如果真係拎嚟直通山陽新幹線去大阪麻煩換過張櫈
直通山陽唔該跟返東海道山陽嗰隻配置喇

btw 885隻Green真心幾失望
咁N700-7000/8000直通山陽都冇跟東海道山陽配置

上次坐885張櫈好似唔穩咁,好怕坐坐下跌低
咁起碼張櫈正常過九州內嗰d

885系我自己覺得普通車重好d
推推
cont.

補返兩張喺KAMOME上面影嘅大村灣日落,天氣好點影都靚

繼續閪枱885系GREEN CAR,成卡GREEN得我同另外兩個西裝大叔,而都係坐單排嗰邊

七個字就到咗新鳥栖,2011年配合九州新幹線鹿兒島段全線通車而設立嘅車站,同長崎本線交匯,喺西九州新幹線開業之前係佐賀縣唯一嘅新幹線車站(而家多埋武雄溫泉駅),在來線所有列車都會停靠,新幹線方面就MIZUHO之外全部都停

本身係作為九州新幹線鹿兒島段同長崎段嘅分岐點,但而家長崎段都唔知幾時全線通車到,FGT(可變軌距電車)又試驗失敗,想用新幹線規格起,佐賀縣又唔想出錢多多聲氣阻住,睇嚟在來線RELAY模式應該有排玩

車站出面一邊就有d人氣,另一邊真係靜到乜都無咁濟

新幹線大堂,中間整個廁所,個設計幾靚

上到月台,剛剛好有往博多方向嘅MIZUHO通過

又上車,往鹿兒島中央嘅SAKURA號,JR九州N700系R編成

電力控制張櫈瞓低同leg rest,舒服過東海道山陽堆N700A/A

個半鐘就到咗新幹線最南端車站,鹿兒島中央駅,總算坐哂日本現有嘅新幹線路線

可以講係新幹線嘅真正終點,除非好似d人打機咁拉到落琉球就另計
cont.

落返大堂就有d鹿兒島嘅特產

新幹線大堂,又唔係好多人,可能因為夜喇

在來線轉乘改札口

鹿兒島中央駅,以前叫西鹿兒島駅,2004年因應九州新幹線南段通車先改名做鹿兒島中央,由以前開始已經係鹿兒島市嘅中央車站,由以前嘅寢台特急、特急等等優等列車到而家嘅新幹線同在來線列車,都以呢度為起終點站,重要性遠比鄰近嘅鹿兒島駅重要
(但其實兩條貫穿九州南北嘅在來線,鹿兒島本線同日豐本線嘅名義上終點站都係鹿兒島,但運行上係以鹿兒島中央為總站,而名實都以鹿兒島中央為總站嘅得指宿枕崎線)

行三分鐘就到咗呢兩晚嘅酒店,東橫INN鹿兒島中央駅西口,而家轉咗全自助check in+用房卡,非常好

東橫INN嘅設計唔會衰得去邊

喺大堂拎返個喼,但個鎖匙扣唔見咗

窗口對住鹿兒島中央駅在來線同摩天輪,但其實幾嘈

電視播緊日本隊世界盃嘅回顧,成班唔撚識射12碼................
真係好撚攰,連續搭咗3500公里車,好彩之後嗰日可以遲起身
你呢一日搭左幾耐車
就係由前一日0614上頭班TOKI,到第二日2044喺鹿兒島中央落車
On call 36小時
中間一程SUNRISE IZUMO都12個鐘喇
但你其他時間都Non stop咁搭
咁中間有落地行下嘅,最難頂係HITACHI嗰段
DAY5
去到旅程一半,總算踏足過南九州,補足咗一大片空白未去過嘅地方
而家重爭網走同高山本線沿線

難得九點幾先起身,個人又無咁唔舒服,精神返好多
btw東橫對面就係APA,競爭之大

IC卡喺鹿兒島週邊用到嘅範圍,特別係竜ケ水駅唔用得,無人用嘅小站嘅悲哀

又返到鹿兒島中央駅,今次去在來線嗰邊

鹿兒島最標誌嘅兩樣嘢,櫻島火山同西鄉隆盛

準備上車,指宿枕崎線開往指宿嘅觀光特急「指宿之玉手箱」,用黑白做主題色,海側係白色,黑色係山側,好易認,當然都係JR九州御用設計師水戶岡銳治嘅作品,用嚟代替原來嘅特別快速「油菜花DX」,中間只停喜入一個站,需時55分鐘
用嘅係兩卡改造過咗KIHA47,而今日增結多一卡車,用嘅係原來特急「隼人之風」用嘅KIHA140,可惜隼人之風因為新嘅觀光特急「ふたつ星4047」出現而被取消

落地玻璃位,NICE

同對面嘅787系合照

1、2號車都係1+2座位,單邊位可以望海

3號車就有浦島太郎嘅故事,同埋d位係2+2
cont.

櫻島火山,車掌姐姐會廣播提人睇風景
櫻島火山到而家都持續活躍緊,經常都會爆發,最近一次爆發係22年7月

望住錦江灣(鹿兒島灣),一樂也

因為指宿枕崎線係地方交通線,路線規格同路況都比較差,所以抽車喺避震方面係做過d嘢,但我感覺到嘅係搖到飛起,真正感受到2022年F1賽車遇到嘅海豚跳

另外一號車有小賣部同紀念乘車證,自助拎+cup印
不過其實車掌姐姐都會keep住行嚟行去sell嘢

55分鐘就到咗指宿,落車就噴煙
cont.

指宿駅嘅班次唔算多,特別係去枕崎一日得五班,大部份都只係去下一站山川駅

本土最南端駅,西大山駅嘅紀念入場券,因為西大山駅係無人駅,所以呢度代售

重有指宿市嘅運動、文化交流大使,伊貝sssssssss

指宿駅,站出面有足湯

黑白色嘅郵筒

喺指宿市九個唔同嘅位置有九種伊貝嘅渠蓋,喺指宿駅出面嘅係伊貝

https://www.ibusuki.or.jp/news/uploads/docs/%E3%82%A4%E3%83%BC%E3%83%96%E3%82%A4%E3%82%B9%E3%82%AD%E6%8C%87%E5%AE%BF%E5%B8%82_%E3%83%9E%E3%83%B3%E3%83%9B%E3%83%BC%E3%83%AB%E5%91%A8%E9%81%8A%E3%83%9E%E3%83%83%E3%83%97_%E7%B9%81%E4%BD%93%E5%AD%97.pdf
所有伊貝渠蓋位置喺呢個pdf有齊

最後親自行過嘅渠蓋得伊貝、月亮伊貝同仙子伊貝

仙子伊貝渠蓋嘅所在地,指宿圖書館

最後買咗堆伊貝嘅嘢,對住比卡超同伊貝特別無抵抗力
係,所以拎 Green Pass 坐呢啲其實係(imho)戇居
又唔係以後唔再嚟日本冇得搵個好d嘅timing坐
以Saphir P.G. 為例,今次 Green Pass 遊車河坐 Green,下次真係去伊豆半島玩拎東京廣域 Pass 咪可以補錢上 P.G.,同樓主比一樣嘅錢但其中一程由普通變 Green

當然你可以話我好 rich 無論買咩pass都會補錢搭 P.G.,ok fine
但你睇個遊記都知樓主又唔係有錢到可以完全唔理旅行洗費
咁佢d錢點分配雖然係佢自己決定,但post得上討論區就預咗比人講啦,洗乜發脾氣啫
cont.
無人睇,不過都更新一下

喺指宿行咗陣又上車,去枕崎嘅普通列車,用嘅係KIHA47,都係九州地區地方交通線嘅主力

終於嚟到本土最南端嘅車站(真正日本最南端車站喺琉球),西大山駅,成個月台都係人,不過佢地都係揸車嚟,好彩班車會喺度停兩分鐘,夠時間衝落車影張相

開聞岳,又叫薩摩富士,又一座活火山,位於薩摩半島最南端
班車沿途都有學生上落,都唔係完全無人坐嘅

個半鐘後就到咗本土最南端嘅總站,枕崎駅,總算又完成一個目標
不過我都係鍾意稚內多d

本土最南端嘅路軌終點,1984年之前能夠接駁枕崎線,經加世田去鹿兒島本線嘅伊集院駅,將薩摩半島兜咗個圈

枕崎駅係無人駅,所以本土最南有人駅唔係佢

枕崎市街,都幾靜

有高速巴士去鹿兒島天文館通附近同鹿兒島機場,不過需時好似同搭JR差唔多

指定動作(!?),同埋會原車返指宿
其實我第一個reply #95 純粹好 factual 咁指出樓主搭d車成日要加錢,完全冇話咁做有問題
係要逼到我講到咁白話佢on居

鹿兒島最標誌嘅兩樣嘢,櫻島火山同西鄉隆盛

上次同呀媽去見到西鄉隆盛幅圖 呀媽問係咪技安
Gran Class reclining 幅度肯定冇 Deluxe Green 咁多
坐過兩次 Gran Class 都覺得有啲失望
舒適度同本身E5 E7 嘅 Green 唔係差太遠
你唔應該對佢有期望 885 Green出曬名差
日本啲鐵膠都插爆

都係靠佢親戚描述,佢自己本人無影過相
有人睇,啱啱訓醒即追Post

你去埋枕崎咁勁,我上次冇去到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞