[鐵膠獨遊][多圖多字]2022聖誕開關重新出發9日GREEN CAR遊

450 回覆
54 Like 4 Dislike
未完未完,重有重有
都真係要抖下,始終真係無之前咁好精力
有人睇
直接mark低你個行程睇吓有冇機會跟到
一般無愛嘅話拆開兩個星期好d
追左樓市幾個POST, 鐵膠遊真係好正

Plan緊3月去21日,諗住坐晒全部SL加新幹線,希望順利
真心對SL無乜愛
祝順利
都唔懶架啦,都去左好多地方
起碼食嘢我真係無諗過,又無乜胃口
繼續返工小更新
DAY6
一早起身check out又出發,差d就miss咗班車

今次坐嘅係日豐本線特急KIRISHIMA,第一次坐一人運轉嘅特急,但竟然有人嚟查飛

用嘅係787系,4輛編成,得半卡GREEN,亦無DX GREEN,坐落唔錯,櫈墊靠背位上下兩部份都可以調校,第一次見

半卡指定席,入場率都唔錯,有唔少人拖喼

其餘都係自由席

喺竜ヶ水駅運轉停車,可以影下晨早嘅櫻島

兩個幾鐘到咗宮崎駅
cont.

去新八代駅嘅高速巴士B&S MIYAZAKI號,「B&S」係指「Bus and Shinkansen」,搭佢去到新八代再轉新幹線係快過行日豐本線的
另外同其他高速巴士唔同,因為佢嘅主要目的接駁新幹線,所以途中係唔會畀乘客喺PA/SA落車休息
呢款係JR九州嘅車,當然都係水戶岡銳治設計喇

又上返月台,有一抽日南線色嘅KIHA40

又上車,今次係去大分嘅特急NICHIRIN,喺大分可以直接轉特急SONIC去博多,都係4輛編成嘅787系

途中會經過以前磁浮列車試驗線,呢條宮崎實驗線喺1977年落成,去到1996年先被長佢好幾倍嘅山梨實驗線取代,一直用到而家,而呢條宮崎實驗線而家就變咗太陽能發電站

3個鐘多d到咗大分駅,有幾分鐘行去對面轉特急SONIC,885系

呢抽係第一批885系,重有特急KAMOME嘅痕跡

而上車無耐車掌就有廣播,我就心知不妙,一睇運行情報.......

WTF,小倉-博多運休

事緣係咁......
https://www.msn.com/ja-jp/news/national/%EF%BD%8A%EF%BD%92%E4%B9%9D%E5%B7%A5%E5%A4%A7%E5%89%8D%E9%A7%85%E3%81%A7%E4%BA%BA%E8%BA%AB%E4%BA%8B%E6%95%85-%E3%83%91%E3%83%B3%E3%82%BF%E3%82%B0%E3%83%A9%E3%83%95%E6%8A%98%E3%82%8C%E3%82%8B/ar-AA15J229
有人喺橋上面跳落去正在通過嘅特急列車,結果人死咗,抽車就斷咗兩條集電弓,架空電纜斷埋,睇新聞片段好似係883系

之後班車就開始時快時慢,而就去到小倉之際,因為小倉月台無位關係,喺城野駅停咗接近十分鐘

之後就慢慢碌入小倉駅,顯示牌都轉咗以小倉為總站

上返大堂見到極多人排緊綠色窗口同指定席機,即刻衝上新幹線月台排自由席算,反正都係企一陣,好快就到咗博多
人身事故
比卡超:點解要同個毒撚坐
種子:我都係瞓先
今次trip遇到兩次,好彩都唔係好影響到成個行程
反而係上日本海嗰日就驚d,嗰朝早白新線頭班車係運轉見合,前一晚班SUNRISE IZUMO又係運轉見合
一炮完走日豊本線
唔想拆開行喇,反正有特急慢慢碌
其他路段還好,由宮崎去大分係最難頂
反而嗰段我覺得無乜嘢喎,雖然好多都係鄉下地方,瞓咗佢算
我都係訓覺,但訓完又醒都未到
唔夠常磐線嗰五粒鐘辛苦
原來係打完大佬
咁787系GREEN舒服過E657系嘅

當時去緊西大山同車得幾丁友但估唔到有兩個香港人聽佢哋講先認識山川駅同埋有幾分鐘停靠咪咋咋臨狗衝去到此一遊
點知影完回頭上車時跣腳向前仆因為保護相機下意識遞高隻手結果個菠蘿蓋硬食個地下嗰下好響嚇親全世界
上到車都痛左好耐好彩去到西大山感覺無野
但事後有啲陰陰酸痛之類足足個幾月

就好似福岡市重要車站叫博多駅咁
鹿兒島市既樞紐車站係西鹿兒島駅而不是鹿兒島駅
呢啲特例係咪當初既城市規劃時出左意外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞