[鐵膠獨遊][多圖多字]2022聖誕開關重新出發9日GREEN CAR遊

450 回覆
54 Like 4 Dislike
加速
DAY3
又要返工,又要夜晚十一點後先更新到

另外為咗應付呢兩日,特登前一日用黑貓寄咗個喼去下一間酒店,咁就可以剩係揹個背囊

聖誕節正日嘅朝早五點幾,天都未光就要起身check out

上野駅嘅新幹線月台喺地底,所以又要落長電梯

車到,頭班上越新幹線TOKI 301號,E7系
話說上越新幹線喺出年時間表改正之後就會統一用E7系,亦都將最高速度提升到275KM/H(現時係240KM/H),E2系再次退出上越新幹線

btw其實喺90年代上越新幹線都試過憑住地形+特製嘅200系,喺上毛高原-浦佐一段做到275KM/H(因為呢一段係連續落斜,亦因為制動性能問題,當年行到275KM/H嘅班次係停唔到越後湯澤嘅),係當時營運速度最高嘅新幹線路線(當時東海道新幹線嘅300系NOZOMI都係做到270KM/H)

幾舒服嘅座位

喺同埼京線並行嘅路段天都開始光

喺高崎附近望向赤城山

過咗中山隧道之後就開始見到白色一片,
之前重擔心緊暴風雪重未完要點改行程,好彩最後無事

去到越後湯澤附近重落緊大雪,不負雪國之名

過咗燕三條之後就天氣好返好多

咁就到咗新潟,下一班車喺對面等緊
cont.

新潟駅而家高架化咗之後就做到在來線特急同新幹線對面轉乘

白新線、羽越本線特急INAHO,用嘅係由以前行駛常磐線嘅E653系電車1000番台,顏色變咗,亦都新增咗GREEN CAR

可以講係JR東日本最高質嘅在來線GREEN CAR,除咗舒服之外,每個位都有塊屏風分隔,做到類似compartment咁

一個人霸到兩隻窗,great

另外後面有個小小嘅lounge位

當然都有行李架

未開車就碌埋去後面普通車,其實都幾舒服

另外有INAHO沿線景點嘅相

偷睇下司機
cont.

開車,都係keep住冰天雪地

新發田駅,羽越本線同白新線嘅交匯

是日早點

羽越本線唔少路段都沿住日本海而行,所以好受強風影響,好易就要停駛,亦好不幸地發生過因為強風吹起列車而跌落橋嘅意外

入到秋田縣,唔少地方都加咗防風棚,另外點會少得風力發電用嘅風車,係屬於JR東日本嘅

接近4個鐘終於到秋田

男鹿線嘅EV-E801蓄電池電車,適合行距離唔長、電氣化同非電化混合嘅路線

對面重有701系同JR東日本唯一純交流電用特急電車E751系

重有時間上大堂行下,點少得秋田傳統嘅竿燈

之後又準備出發,今次係秋田新幹線E6系
以為你搭E751去青森
嘩真係遊車河,去秋田居然係經新潟而唔係盛岡

BTW 兩者其實爭幾多?

我搵到你班車喇
慢成兩個鐘
一來已經坐過,二來唔夠時間
因為未坐過羽越本線嘛
cont.
朝早小更新

繼續出發,E6 GREEN CAR都坐過幾次,係比一般新幹線窄,
無辦法要遷就在來線嘅月台

由於秋田新幹線只係單軌,所以都要做列車交換待避
另外喺大曲會轉換行車方向,亦係所有新幹線入面唯一

個半鐘到終點盛岡,喺度會同由新青森/新函館北斗開出嘅HAYABUSA併結,以時速320KM/H向南前進

40分鐘就到仙台,E5+E6

買少見少嘅E2系,雖然應該重會喺東北新幹線玩多排
btw佢亦都係賣咗畀支那嘅CRH2嘅原型車,衍生咗大量嘅車型;
同時賣E2系畀支那嘅川崎重工都無再拎到東海道山陽新幹線新列車嘅訂單(再加上2017年N700A嘅台車龜裂事件,JR東海更加唔會再畀訂單川重)
cont.
下一班車未開,所以有時間喺仙台行陣

為咗喺福島駅起多條線接駁山形新幹線而要暫時部份奧羽本線嘅班次,唔知最後要搞幾耐

嚟到仙台唔食燒牛脷係食屎狗,我話嘅
仙台駅嘅牛脷通,但最好食嗰間善治郎排到仆街,咁唯有搵間少人排d嘅利久,都非常唔錯

最鍾意買呢d,最後抽中咗KIHA E120

17年聖誕嚟仙台嗰陣有大聖誕樹,今次就無,變咗聖誕市集

星之卡比嘅pop-up store,幾得意嘅隻嘢

當然都有行下pokemon center,呢三隻嘢就........
cont.

行多陣又上車,今次係常磐線特急HITACHI,一炮過坐哂常磐線
用嘅係E657系,老實講GREEN CAR同普通車無乜分別

日落了

到咗重新通車嘅浪江駅,月台有輻射含量計,同我特登買嘅Air Counter S差唔多,雖然支嘢都係流流地嘅我知

講多少少,常磐線係由東京都嘅日暮里駅去到宮城縣嘅岩沼駅,部份路段都係沿住太平洋海岸而行,最出名當然係2011年嘅311地震同福島核事故,而常磐線亦都唔能夠倖免,被地震、海嘯破壞嘅有,因為核事故而唔畀入嘅都有,喺經歷咗9年嘅復修、改線之後,喺2020年3月終於全線復駛

而越近福島第一核電站,支嘢嘅數字亦都開始跳上去

而去到最近福島第一核電站嘅大野駅嘅數字
睇嚟要復興都真係..............

同埋HITACHI喺水戶之前停非常多站,坐落真係幾痛苦下
坐咗接近五粒鐘終於返到東京
留名支持
Mobile Suica 真係好多限制 我都而家都仲係唔明點解用唔到黎搭大阪地鐵
20年3月封關前去左福島,個陣都幾多poster預告常磐線復駛
本來有d想挑常磐線但見到都係有d淆
正常呀,復駛點會少得宣傳
青春18喇
福島附近多唔多人住?
Btw追到live
你指近核電站嗰幾個站?
我坐嗰班HITACHI喺嗰幾個站都有小貓三四隻上落嘅
輕輕一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞