(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (7)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
google map search 伊豆,入面大把向海旅館資料。
望左幾間都無露台
想問下兩間雪月花 翠雲 房內的溫泉係唔係普通熱水?
尋日睇繭二梁、LOQUAT西伊豆、おちあいろう有啲興趣
有無住過邊間 唔錯

師兄有無住過あさば 我見佢tabelog都攞埋4分
幾年前去 無記錯係OK既
黎緊九月尾會東京自駕 會去箱根 河口湖 草津 日光
屋企人已經去過箱根 淨係有request係河口湖對正富士山
所以我諗緊今次再去應唔應該箱根求其D住
將d budget擺喺未住過既草津同日光?

考慮中的List (有平有貴視乎點樣分配d budget)
箱根:住多次翠雲 / HATSUHANA / 蘆之湖花織旅館/ 芒草之原一之湯旅館
河口湖:湖山亭產屋 / 秀峰閣湖月
草津:季之庭 / 望雲 / フォートリート草津 (4月先開)
日光/ 鬼怒川:栂の季 / 星野 界
我覺得草津就唔需要住咁貴,歎個溫泉比較重要
至於邊度應該住貴啲呢樣真係睇你覺得邊間值得住,就算係箱根都有好多好多靚旅館,無話住過一次就唔好再去
河口湖湖山亭,501特別室
河口湖呢2間勁難book
建議快d book左先再諗其他

箱根唔好重覆住同一間咁悶
太耐無去日本,今次旅行比貴少少喺白濱租咗間嘅溫泉酒店
南紀白濱無限Spa酒店 (INFINITO HOTEL & SPA Nanki-Shirahama)
https://hotel-infinito.co.jp
本身book咗間無私人溫泉嘅海景房,$1900一晚連意大利晚餐
點知咁好彩有free upgrade上咗最高級有私人溫泉嗰間房
個景勁靚

佢個意大利餐都出色

雖然地點偏離少少,出入都唔方便,但佢有pick up 服務可以接你上酒店,走嗰陣都每個鐘有班shuttle bus 送你走,所以感覺都幾好,反正住溫泉酒店我都預咗唔出去睇景點,全程享受個溫泉。

我個人唔太鐘意古式溫泉酒店,所以呢間好啱我
如果你地有機會嘅都可以試吓
另外今次都去咗湯川溫泉,成條河旁邊都有溫泉流出
又可以自己掘啲溫泉水出嚟浸腳係幾得意

今次租咗嗰邊嘅富士屋旅館
傳統日式溫泉旅館,房係幾大又唔貴
但可能無乜客,我成日都見唔到其他人
而且佢好多位熄哂燈,係有少少恐怖
溫泉我淨係試咗室內,室外嘅佢要有泳衣先浸得我就無試,
但一般only
而且整體清潔度差少少,所以我麻麻地呢間

景係好靚但實在太偏僻,我坐巴士可能每兩個鐘先一班
出入都勁麻煩,所以都係試一下體驗下就算
草津dormy inn果兩間好穩陣,主要睇你budget
睇完各位巴打既comment, 我諗我會將d budget擺喺:
河口湖 > 箱根 = 日光 /鬼怒川 > 草津

河口湖果兩間仲係book到八月咋,4月1號會快手book
南紀白濱 濱千鳥之湯 海舟飯店

有無巴絲住過?有無包膠
秀峰閣 對正富士山
Ubuya 有少少睇唔晒 但景觀都一流
浸住個熱水睇景真係一絕
因為而家價錢未出 所以未可以決定到
如果價錢差唔多巴打你會揀邊間?
我見上面巴打講 草津我應該會搵間價錢相宜d既住
Dormy Inn果兩間係咪La Vista / お宿 木の葉 & 季之庭 ?
有冇人有去過昼神溫泉??
係,la vista新酒店但食西餐
季之庭就日式,唔駛驚唔近溫泉口,有shuttle送你出出入入
Ubuya 啦
湖月好舊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞