(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (7)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
東北咁大,其實好多都得,但未必成日有
前者去過
不過18年尾
強羅環翠樓。
我會去市區先,一來旅館位置多數僻,唔方便補給物資,二來放晒電先去旅館會開心啲,同埋最後一晚一定住貴啲,留番個好印象等下次再去
不過而家都接近晚晚溫泉旅館,其實都無乜分先後了
先唔講東北咁大
自己一個人嘅話睇你溝通能力,好多鄉下旅館仔都受一個人玩,但唔好話英文,識日文都未必理解佢哋啲鄉下話,大酒店會好啲,但一個人會相對貴
山形座瀧波受一個人玩嘅,東北嚟講我未見到邊間好過佢又受一個人玩
都係一之湯嗰堆,因為佢極限壓縮兩食所以可以做到好平,如果仲有平得過佢反而要小心有無伏
book咗4月去有馬竹取亭一晚小貴

睇官網有講可以打電話嗌部車接上旅館
有無巴打可以幫我諗定個英文稿可以點嗌佢地幫手
4月第一個星期去河口湖
Sor我太遲book
請問有冇推介?
有咩評價?
不如你先睇睇四月你想去既時間仲有邊間有房先黎問啦。
我諗下次真係要試下掉返轉去完市區先去溫泉旅館,剛剛今次 trip 浸完後返市區行到攰死,嗰種攰法係上機返香港我係攰到訓左一程機既時間,返到香港第二日返工都仲攰緊。
我都覺得哩間好靚好清幽咁
巴打最後有冇book 到
冇 其中一個原因係我今次唔打算自駕 咁呢間個位置真係幾尷尬
最後揀咗一間係山形神山溫泉叫日本の宿 古窯
都係6萬円但齊一泊二食同私人風呂 有JR到附近亦都近山形城唔遠可以去霞城公園睇櫻花
【極嘔心】日本溫泉被揭一年只換兩次水 退伍軍人桿菌超標達3,700倍

https://news.now.com/mobile/life/player?newsId=508793

有無人知?
原來標準都只係每星期換一次水?
一個禮拜換一次水已經係非常奢侈
香港啲公眾泳池,一年先換一次,如果唔係狂落消毒劑,根本就係一池屎水
吼咗兩個禮拜 今日終於book到kukuna
黒川温泉御処 月洸樹
有冇伏?
book左一晚
我見#1 Q&A 果度提到話加水、加溫同埋過濾重覆使用係會破壞溫泉成份。但係如果標準係一星期換一次水,咁即係冇可能唔加溫同過濾啦
當然,尤其過濾時基本一定要撘埋加溫否則loop下咪變凍水
同埋呢個只係最低標準姐,即係就算將泉水循環過濾,都要每週換一次水
大丸嘅問題係佢只係過濾,無換水,而且殺菌措施明顯都係相當求其,兩個保險都失效所以爆煲
Thx
風之飯店kukuna
同埋
富士湖飯店
如何?
Book咗4月湯元館
Check過果晚天台露天係男湯
Book左葭蘆葦嘅房試吓有咩特別
嗰晚啱啱好女湯可以天台浸完再返房浸
雪尾去 聽日再去湯田中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞