(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (7)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
住溫泉旅館同住市區酒店性質係會有d唔同,後者住既日數至少 over 四晚,而且多數都係早出晚歸,所以要我揀就唔會揀太貴,而前者由入住至離開都好少會離開旅館, so far 我住兩晚時第二日我都會出去附近搵野行或食,但多數時間我都會 stay 向旅館度 hea,所以我唔會太介意比多少少 stay 間好少少。
伊東熱海有冇旅館推介
上年12月係北陸果頭玩左一排
想分享下一間係石川縣 温泉旅館 位置比加賀更加入的山代温泉
而我住的係"べにや 無何有" , 前提係我留左一陣北陸想食下松葉蟹
所以就係湯道百選揀下, 但佢介紹的"あらや滔々庵" 都無一人入住選擇
跟住都望過下"望洋樓" 但都真係太貴, 1晚價錢去到勁高

咁講番"べにや 無何有", 位置於山代温泉 如果唔渣車入去真係唔係咁方便
因為果日由富山食完壽司就即刻行HIGHWAY 沖入去
去到門口職員見我架車都好快咁歡迎我入去, 所以外觀相就無點影
但入面真係好靚, 當時12月佢大廳出面個庭園都仲有紅葉

帶我介紹的女職員應該啱啱讀完書, 但英文好好無口音
間酒店有幾間圖書館比你坐睇睇下書, 但我就無興趣

最後帶我入房作介紹, 硬件上佢就無得輸了, 房內有私人温泉
望出去就係大廳望出去的紅葉庭園

咁因為係冬季其實果頭食飯都例牌上隻香箱蟹蓋
燒松葉蟹蟹腳同一個味噌甲羅燒比你, 而御飯就係蟹高同肉撈飯
其他菜式我就唔POST 了

上菜的係兩個外國人職員, 一個印度人同德國人

我自已就再ONSIDE 預先叫多碟蟹腳刺身,
印度朋友就會問你個炭燒蟹腳都會問你燒幾多成熟等等;
而個"刺身"就比個熱湯你6你心水的熟度,
當然佢會教你6幾多下就去到幾熟,
因為係東京都食過反宜無今次咁鮮咁好味

但始終係一間温泉旅館, 如果你要硬比北陸依個美食王國
係食方面你會好刻意咁比較, 但住方面就一定好高分
公眾温泉就比較無乜特別, 但我覺得房入邊果個已經夠晒

早餐方面比我比我預期豐富
咁第二日CHECK OUT 都係果位英文好勁的妹妹

咁總結, 如果係住方面同環境等等硬件都好高分,
而食方面就未到我的TOP5 不過始終係一間温泉旅館
(當然有一兩間食的評價我就非好高分)
服務方面咁多位職員都做到英文對答係令我覺得係依個咁偏的地方有少少驚喜, 尤其係果兩個外國人 日文同英文都超勁同NICE
不過如果比我揀我都想再試下附近的其他旅館
雖然講到住唔起咁貴,但無何有單拖一晚好似都要8萬?加埋蟹plan etc埋係咪10萬+
房、景睇落都好正,係個風呂簡單咗少少
望洋樓果陣睇係近20萬所以放棄左
跟住諗左陣見無何有有位就訂左
同埋果陣yen 平 之後住唔番個價
加埋個蟹plan 記得就10萬頭左右
所以比d想住的人參考一下
同問
無何有我有 bookmark 到。
黎緊3月會去箱根 睇中左以下兩間, 想問下大家邊間會好d
1. 武蔵野別館
2. 雪月花別邸 翠雲
同埋想問下箱根會唔會有邊間旅館會有蟹食, 想食下蟹刺身
去佐丹後半𡷊一泊二食間人蟹 十二萬yen

https://taiza.jp/zh-tw/
如果係食名蟹,一般plan on top加3-5萬/隻都好正常,旅館就一定係收貴你,抵唔抵就見仁見智
印象中武蔵野別館唔係屬於正嗰堆,因為佢都幾舊下
至於有無蟹食呢個你要睇番旅館有無plan,因為箱根唔係主打食蟹,應該無乜邊間會特別整個蟹plan出嚟
你可以參考下:https://travel.biglobe.ne.jp/onsen/selection/crab/pref14/1403/
Fufu所有房都有私人露天風呂
係 我之前睇youtube d架妹介紹 係講緊都有1人2杯カニ
所以去到13萬就真係
我啱啱book左間雄琴既綠水亭 有私人溫泉都係每人2萬9yen 同等既有湯元館睇落溫泉好靚
再平d仲有雄山莊
夏天暑假係咪可以慳翻唔住溫泉旅館?旺墀
咩月份去?我4月去 book 左 ubuya, 諗住天氣唔好睇唔到富士山起碼仲有個湖景睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞