(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (7)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
up極都up唔到圖
ふふ 箱根
我本來係預算兩晚都係ふふ
但佢個位置就遠離車站,要上山
所以一晚算啦
佢相對前一晚嘅「佳ら久」平小小
(ふふ 箱根Around 8萬Yen)
同樣佢有專車接送(強羅站)
預早小小打電話就可以, 英文溝通無問題

早餐同樣我Request 西式早餐
但email回覆佢地只有日式
晚餐就係傳統嘅日式精緻料理
先講大浴場
我只玩過一次
正正常常啦 ,好新淨 ,不過細咗小小,沖涼位只有4個左右
同樣地 都係男女會跟據時間掉轉
大浴場嘅飲品係任飲有保礦力同朱奶同Asahi
要注意ふふ就沒有貸切啦~
想private就入房浸啦,全房間都有私人風吕
溫泉 6/10

全酒店不設吸煙,要食請到吸煙室
酒店用日式橋連接主座及各酒店房間,
但我個人就麻麻地依個佈局!
幾混亂吓, eg : 
大浴場格離就無啦啦有間房,吸煙室格離又有間房
東一間西一間咁.
我訂嘅係最Basic嘅STYLISH SUITE,大約320尺左右(我估)
老實我睇佢官網,我睇唔出最Basic同相上一級有咩分別
但睇某啲日本人IG有啲房係大間好多
我無考究太多,有興趣者請自行參考佢網

一入房間係覺得幾靚幾骨緻,但有小小侷促,
房唔大,但就有小小咩都想擺落佢咁嘅感覺
eg : Sofa 大大張 ,但相對行嘅位就變得狹窄咗
個佈局有小小唔夠用心

仲有幾點係覺得房間唔夠好嘅地方 (我寫晒出嚟俾大家)

1) 放行李嘅地方要經過床,但條路又唔夠你推到埋佢,要搬先得(雖然我無帶行李,但望落就係咁)

2) 可能係我房問題,私人風吕嘅去水位好大聲,
如果你同時兩個人浸就會不停咁聽到去水聲
(成間房我最扣分嘅一個地方)

3) 房間嘅木門竟然係木紋紙而唔係真木材 (感覺上就會格調差咗小小,不過貼得好靚嘅)
房間6.5/10

到講返食方便
食物我就唔提啦,人人口味都唔同,
又會因應季節調整,正正常常啦,算好食嘅
要提嘅係佢個佈局
係唔太理想(對於我)
早餐/晚餐都係果到食,佢個佈局係咁
如有巴絲訂 記得Request 窗邊位
窗邊位⬇️
= = = = = = = =
👫🏻 👭🏻 👨🏻‍🤝‍👨🏽 👭🏻
咁平排坐

另外有類似包廂咁嘅位
[ 👫🏻 ] [ 👫🏻 ]
又係平排坐,仲要無風景,面向牆
餐廳6/10

去圖⬇️

[/quote]

咩唔小心
去到有馬有個旅客中心嘅野
叫個到嘅職員幫你打電話就得
想問有馬溫泉有冇巴士直接去關西機場?
無得唔正皮
上網睇睇下都搵到了
不過都唔該晒
比較想知有無車直接由關西機場去有馬溫泉
或者最快搭咩車
關西空港咪搭巴士到三宮站再轉巴士。
唔該巴打詳盡分析
大門位應該係電視機隔離? 如果係last張圖床頭位真係好反智
正常我放喼都係挨住梳化咁, 方便拎嘢

不過8萬羊住到fufu一泊二食都收貨
我5月去都係諗緊伊豆 いなとり荘定箱根fufu, 但應該都係前者居多, 對住個海浸真係無得比
謝謝
想問問有無巴打住過銀山溫泉銀山莊想問問野食如何 行去溫泉街係咪好遠 因為想要私湯同埋係咪要預早好多book定
有都應該好撚貴
呢度咁多貴野 但係我個人鐘意舊式旅舍 有氣氛既旅館 溫泉一定要露天
囉住行程去/走 好似攪唔掂
有行李先方便喎,行李有人幫你搬上搬落,三宮站轉巴士又方便,絕對好過同方便過你坐鐵路。
想問下有冇巴打住過定山溪第一飯店 翠山亭?
我見佢都幾貴下,想問下值唔值?
或者有冇邊間旅館係定山溪係抵住?
上次住古川抵住
夜晚果餐高質
章月未裝修前住過唔值個價

剛剛去完箱根,係大涌谷入面個博物館睇左上圖既溫泉簡介,發現箱根既溫泉水礦物質唔算高,所以佢d溫泉係唔係熱水其實無咩大分別

我上次住完天悠,唔覺得佢d溫泉水浸完有效果。不過大浴池風景好正
想問三宮站轉巴士個到遠唔遠?
我係想最尾個日有馬去關西走
但都係怕太多野
未試過去正宗溫泉旅館都幾期待不過小貴
有私人風侶唔包晚餐要5千頭
不過諗住試下就豪少少,仲有驚揀多幾間就連嗰間都無埋
清你幾時去?我諗住落機就衝去有馬一晚
第二日就行下大街之後去神戶兜一轉
夜晚先翻大阪酒店

我諗住第一日去得個大gip 少啲野去方便啲
最後嗰日就可能太多野會有少少論盡
中間幾日就有行程plan咗廢事郁
仲有一日平日買咗fp usj又無得搞
唯有第一日就即刻去

不過有少少驚趕唔切食晚飯
所以諗住提早email預約定
想試應該要浸大浴場
慳返私人風呂房價錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞