【異能正傳】【契弟】源界神話—異軍崛起(2)

1001 回覆
72 Like 5 Dislike
幾時先到源帝
等到花兒也謝了

大佬邊有咁快出場

呢一部宜家先開始

源弟,到我都未到你呀,等下啦,最多貧僧借本寫真比你睇

源弟

喂啊仲等我專登改個靚名 好啦睇住寫真先

到你出場嘅時候就差唔多結局
今天過程開心,結果有點灰,所以早點訓,聽朝睇文

出一出文

「幾耐之前開始變成咁?」

「五個月前。」

這時,一道聲線平和的男聲從房間的牆上傳出來,把眾人登時嚇了一跳。當然,換作誰看到一幅會說話的牆,都不會感到自在。

好了,這不是靈異小說,說話的也不是一幅牆紙,而是一個活生生的人。

龍天墳首先捕捉到聲音的位置,轉頭看過去,發現牆上浮現出一個人形,漸漸明顯,然後化作一個溫文儒雅的書生。

書生緩緩走出來,對眾人微笑。他長得眉清目秀,身穿一件雪紡材質的開胸長衫,白色長衫內還是素白,手指間夾著一張四方形的便利貼,貼上寫了一個娟秀的毛筆字—「隱」。

他拉開長衫,把貼有「隱」字的便利貼貼在長衫內。雖然只是一息之間,可是隱約可以看到長衫內佈滿一排排像符的便利貼,像「擊」、「禦」和「速」等等。

「凌隊長。」

「習書,威叔已經一把年紀,再畀你嚇多三兩次,遲早獅子心都嚇到跳出來。」

「突然插話,實在唐突。習書還望諸位見諒。」凌習書微微躬身。

這個像不食人間煙火,說話文皺皺的白臉書生,正是蔣悅的貼身護衛之首,文具小隊的隊長,凌習書。

「大概五個月前,家主經常頭痛,作息時間隨之變長。最初大家並無為意,以為家主不過因為商會操勞過度。直至後來,家主入睡嘅時間由六小時增加到到十二小時,最後到今天,蔣家主每日只能勉強清醒不足三十分鐘。如此下去,家主恐怕.......」

凌習書說到這裡嘆一口氣,神情異常凝重,眉宇之間也皺出一道深坑。

「喺喇,蔣海同蔣滔兩個唔成器嘅小子去咗邊?親生家姐病成咁,佢地連影都無,豈有此理!」

「二少同三少數月前出海,至今音訊全無。」

「名醫?」威可羅疑惑道,腦海卻倏地浮現一道身影,目光閃爍不定。

丁樞機應道:「毒醫—Q,當今世界醫術最精湛嘅醫生啊!二少爺同三少爺之前唔知晌邊到收到線報,話知道毒醫行蹤,之後就偷偷出海尋訪呢個高人。」

「Q........」威可羅沉聲呢喃道。

凌習書見狀,試探道:「你同家主應該識一早呢位毒醫?之前我地同兩位少爺曾經提出搵毒醫出手治病,家主一聽到呢個名,就即時反對。」

威可羅不可置否,拉開椅子,坐在床邊凝視蔣悅,一副心不在焉的模樣。

「威大人,知道我地點解今日會叫你地嚟呢到嗎?事實上,我地不過照家主意思行事,為佢傳達一個訊息。」

「嗯?」威可羅抬首蹙眉。

凌習書乾咳一聲,清一清喉嚨,就像律師結案陳詞一般似的。

「根據蔣家主,蔣悅所立之遺囑,一旦其突然死亡,蔣家將直接交由蔣海以及蔣滔打理。家主兩位親弟喺第一同第二繼承人.......遺囑最後部份,如兩位少爺不在蔣家,蔣家暫由第三繼承人管理,直至蔣家兄弟歸來。」

「第三繼承人?」

凌習書頓了一頓,再說道:「威大人,你就喺第三繼承人。」

「吓?!」
原諒契弟嚟緊會停更幾日
要搞展覽 唔好起底

呢幾日忙到飛起......
會每日keep住寫,下星期初一口氣出一萬字以上

醒巴
大家支持你

電車男mode on
原諒契弟嚟緊會停更幾日
要搞展覽 唔好起底

今晚仲有冇

btw唔通同魔瞳作者係同事
原諒契弟嚟緊會停更幾日
要搞展覽 唔好起底

今晚仲有冇

世界唔會咁細吧?
契弟唔知魔曈位巴打做邊行

只喺知道契弟會做到仆街.....

今晚無文鳥
原諒契弟嚟緊會停更幾日
要搞展覽 唔好起底

今晚仲有冇

世界唔會咁細吧?

今晚無文鳥

工作纏身,咁就放你一馬啦
原諒契弟嚟緊會停更幾日
要搞展覽 唔好起底

今晚仲有冇

世界唔會咁細吧?

今晚無文鳥

佢好似都係展覽
呢排忙到pk
原諒契弟嚟緊會停更幾日
要搞展覽 唔好起底

我做緊份暑期工都係搞展覽
原諒契弟嚟緊會停更幾日
要搞展覽 唔好起底

契弟嗰個就開始
原諒契弟嚟緊會停更幾日
要搞展覽 唔好起底

契弟嗰個就開始

邊個
原諒契弟嚟緊會停更幾日
要搞展覽 唔好起底

契弟嗰個就開始

邊個

不要說鳥
我嗰邊做婚紗展
我嗰邊做婚紗展

咁多行家
原諒契弟嚟緊會停更幾日
要搞展覽 唔好起底

契弟嗰個就開始

邊個

不要說鳥

emf?
追到新我都係未出場

我返返出去先,有飯盒叫我
原諒契弟嚟緊會停更幾日
要搞展覽 唔好起底

契弟嗰個就開始

邊個

不要說鳥

emf?

原諒契弟嚟緊會停更幾日
要搞展覽 唔好起底

今晚仲有冇

世界唔會咁細吧?

今晚無文鳥

灰完又係一條好漢 等你返黎!
原諒契弟嚟緊會停更幾日
要搞展覽 唔好起底

今晚仲有冇

世界唔會咁細吧?

今晚無文鳥

灰完又係一條好漢 等你返黎!

午飯後一推
推下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞