【異能正傳】【契弟】源界神話—異軍崛起(2)

1001 回覆
72 Like 5 Dislike
成個post都好似有追英雄學園
好滾動

其他讀者唔好介意,因為未有文睇,貧僧無咩野做為有傾下其他野,但關關地個故事

大家一齊傾

屌板巴
一直忙緊好耐無㩒過入講故台 一睇就見到已經post 2
即刻留返個名支持下先

文澄巴 好耐無見
死喇,醒左之後,唔只有抓痕,腰又痛,又唔可以發發聲,到底咩事?

自己計一計

小心得罪呢個post 所有巴打

自求多福啦夢生巴

追夢係有代價, 而通常去實現夢想嘅過程都要用好多錢

夢施主發生咩事?

例如你細個真係好想學一樣嘢, 你已經擺咗好多時間同心機, 而你又好想出去闖闖, 一邊增廣見聞, 一邊考驗自己嘅實力, 但係就係差少少錢

Btw Problem solved now
無人再可以阻止到我

錢可以解決嘅問題只喺小問題
永遠都喺.....

夢施主發生咩事?

例如你細個真係好想學一樣嘢, 你已經擺咗好多時間同心機, 而你又好想出去闖闖, 一邊增廣見聞, 一邊考驗自己嘅實力, 但係就係差少少錢

無人再可以阻止到我

永遠都喺.....

啱啊~ 有啲嘢唔依家做, 可能一世都再無機會

夢施主發生咩事?

無人再可以阻止到我

永遠都喺.....

夢絲打不妨聽吓林俊傑 - 有夢不難

契弟有時候無動力都會聽一聽
我本名可唔可以叫馬菲

中出巴 可唔可以比個角色我
我想要個能力係飲水 因為我本身好憎飲水
所以飲水個能力可以短時期內飲勁多水(1/4個湖) 再吐返出黎

夢施主發生咩事?

無人再可以阻止到我

永遠都喺.....

咁短時間內解決左真係好,但洗唔洗買番少少藥膏塗抹下個菊花?或者補番無左嘅腎?

夢施主發生咩事?

無人再可以阻止到我

永遠都喺.....

追夢真係要有好大的勇氣!因為當你唔係用自己錢的時候,你背負的就唔止係自己的夢,仲有其他人的期望,變得唔可以失敗,點都要做d成績出來

夢施主發生咩事?

無人再可以阻止到我

永遠都喺.....

追夢真係要有好大的勇氣!因為當你唔係用自己錢的時候,你背負的就唔止係自己的夢,仲有其他人的期望,變得唔可以失敗,點都要做d成績出來

同你一樣 加油啦
不過我想做的野太多而家只係第一件,但都好辛苦 不過自己揀的,無辦法
所以飲水個能力可以短時期內飲勁多水(1/4個湖) 再吐返出黎

沬沬嘔泡你嘔水
出一出文 再覆巴打絲打

「你意思喺......只要我幫你整幾本護照,你就可以醫好我?」

魏獨沒有答話,一副不可置否的模樣。

廖卡遲疑不決,臉上中流露出濃濃的掙扎之色。

廖卡心裡很清楚,現在坐在對面的神秘男人是源者,可以隨手擊殺自己的強者。再者,人家也沒有必要花時間欺騙自己。

只要替他們弄幾張護照離開,自己就可以重振雄風。老來無子,可算是自己這半世人最大的遺憾啊!

不過,幫助他們等於虎口奪食。要是源奧教有心追查下去,恐怕廖卡幫將永無寧日。換句話說,一眾兄弟為了自己的私慾,隨時連命都得賠上.......

幾經掙扎後,廖卡目光終於變得堅定。

「我啊,雖然滿手血腥,唔喺好人。但至少......我絕唔會拖自己兄弟落水,要佢地為我賠葬。我當年建立廖卡幫,最初不過希望大家可以養活自己,有片瓦遮頭,恕我唔可以幫你。」

「你確定呢個喺你答案?」魏獨森寒問道,左目同時流轉死氣,手心冒起一團邪異的幽火。

「我......我確定。」

魏獨嘴角微微上揚,滿意地點頭。

「廖卡,你誤會我意思,我並非要你以幫主身份幫我地,而喺要你退位讓賢,再同我地一齊走。只要你同廖卡幫再無瓜葛,即使協助我地,源奧教都唔會找你啲兄弟麻煩。當然,你都要幫我地整假護照。」

廖卡瞪大雙目,難以置信地看著魏獨。

「退位?!你知唔知自己究竟講緊咩?跟你走?」

「阿魏?」守夢訝異地呢喃道,事情被魏獨跳脫的一說,脫離自己的計劃了。由出發到直到剛才提出治病的交易,都在她盤算之中。

她早就猜到廖卡性無能的事,若替他治好病,護照大概已經手到拿來。再者,此舉可以試探魏獨虛實,不然即使穿針引線,混進源寶拍賣會,贏不了神醫大賽才沒有意義。

一石二鳥。

可是,她算漏了人性的另一面。

同時,她亦意料不到魏獨語出驚人,竟然要一個黑幫大哥跟自己逃亡。難道他瘋了不成?

她發現自己愈來愈看不透這個同行者了。

魏獨沒有理會守夢,逕自說下去。

「江湖打滾咁多年,你難道未賺夠?作孽太多滿招損。所謂惡有惡報,陽萎何就嘗唔喺果報?宜家機會擺晌你面前。我今日喺亡命之徒,難保有一日可以帶你走得更遠。嘿,雖然可能會跟住我落地獄都唔出奇。」

魏獨張開手掌,豎起五隻手指,續道:「五年。五年後我會還你自由,到時候你再慢慢努力造人。到時候,你亦唔會再受源奧教追殺。」魏獨想到源奧教的惡行,眼眸閃過一抹殺機。

「五年?我行年五十,再過五年........仲有力?」

「有我晌度,保證你一百歲都仲鞭鞭有力。」魏獨笑道。

「所以,你要接受交易?」
畫面一轉,回到三個月後,亞庇的旅館餐廳中。

這時,魏獨掏出一本袖珍版寫真集,看得津津有味。

守夢收起檯面上的假護照,若有所思地說道:「我估唔到廖卡大哥會答應為你做跑腿,拋低黑幫老大嘅地位,同我地一齊離開。」

「喔,佛祖託夢,叫我收服佢囉。唔唔,三上老師真喺百看不厭。」

守夢古怪地掃了魏獨手中之物一眼,不禁乍舌。

「你竟然信佛?」

「我喺少林戰士。心中有佛,何處不是佛呢?」

他漫不經心地說:「廖卡能夠成為黑幫大哥,自然有佢嘅過人之處。如果佢生為源者,恐怕已經成為一代梟雄。我叫佢退位,佢竟然直接上演一齣幫派內閧,成為自己幫派嘅敵人。」

「嗯,梟雄。」

聽到這裡,被稱為姦夫的陸思家不滿罵道:「屌佢啦,我唔撚知佢喺梟雄抑或狗雄,淨喺知佢宜家宜家朝朝鬼殺咁嘈,擾人清夢。」

沒錯,跟廖卡同房的陸思家確是深受其害。自從魏獨開始進行「緩慢式」的治療後,廖卡的情況已有起色,每天早上醒來第一便脫褲,抓住自己半硬的雞雞揮呀揮,像耍劍法一樣。

當事人說,這是為了將來做好準備,說是苦練甚麼「禦妻劍法」,讓魏獨和守夢哭笑不得。

當然嘛,私家水杯數度被當成練劍工具,呃,是劍鞘;每天被逼看軟劍的陸思家自然有另一番看法好了。
我本名可唔可以叫馬菲

源帝巴可以叫Matthew ,但個姓改唔到

無問題

但好奇一問,點解憎飲水?
契弟每日飲2L

夢施主發生咩事?

無人再可以阻止到我

永遠都喺.....

同你一樣 加油啦
不過我想做的野太多而家只係第一件,但都好辛苦 不過自己揀的,無辦法

共勉之,戰鬥吧少年
好似感化裘千仞咁
咁短時間內解決左真係好,但洗唔洗買番少少藥膏塗抹下個菊花?或者補番無左嘅腎?

大師

夢施主發生咩事?

無人再可以阻止到我

永遠都喺.....

啱啊, 所以要更加努力

夢施主發生咩事?

無人再可以阻止到我

永遠都喺.....

啱啊, 所以要更加努力

冇咩夢想嘅沬沬見到夢夢你地咁有熱誠去追自己嘅夢真係好羡慕。
我會俾支持同鼓勵你地咖,加油呀
我本名可唔可以叫馬菲

源帝巴可以叫Matthew ,但個姓改唔到

唔緊要 我長年累月比人叫_馬菲
好似感化裘千仞咁

一燈大師

Btw,阿魏開始愈來愈似鏡海
諗吓當年鏡海點留低佢同鳳凰

夢施主發生咩事?

無人再可以阻止到我

永遠都喺.....

啱啊, 所以要更加努力

冇咩夢想嘅沬沬見到夢夢你地咁有熱誠去追自己嘅夢真係好羡慕。
我會俾支持同鼓勵你地咖,加油呀

簡簡單單嘅生活方式何嘗唔喺一個夢想?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞