【異能正傳】【契弟】源界神話—異軍崛起(2)

1001 回覆
72 Like 5 Dislike
如果可以,
我想個人物就叫番(便利貼)
能力方面,
我想可唔可以加入靈智流

另外問一問,到底魏獨源力算是邊一系?(強化?)
如果可以,
能力方面,
我想可唔可以加入靈智流

其實你個便利貼能力好有創造力

便利貼其實做能力都幾特別,有睇火影的諗下小南就明我講咩

出場嗰陣 一大堆便利貼飛過嚟 變做個人
諗起都覺得型

墳巴,有無睇獵人?佢個便利貼玩盡嘅話,仲可玩到變畢索卡招杜奇利質感

杜奇利質感好屈機,易容,接駁,粘貼力特強

易容好似係西索另一個能力

另外果個唔係伸縮自如的愛咩?

係,咁上面話杜奇利質感應該係冇接駁同粘貼力

撈亂左
星期日返工都要推
守夢聳一聳肩,神色徒然變得凝重,壓低聲線說道:「我地三個今日打擾,並非存心鬧事,而喺有一事相求。雖然我有辦法可以要你出手幫助。不過,我希望可以好好傾。畢竟大家相識一場,我唔希望鬧得太僵。至於陸大哥有所冒犯,守夢代佢致歉。堂堂廖卡幫幫主,何必一般見識呢?」

廖卡厲目掃過守夢身旁的魏獨,再回到守夢身上。

「哼,講吧。」

「三本護照,仿真度100%嘅護照。」守夢說到後面,刻意加重語氣。

「唔?」廖卡古怪一笑,說道:「三十區第一偵探啊,你地都有今日囉。要搞到著草咁大鑊,恐怕今次你地惹到天大嘅麻煩啊,嘿嘿。今次惹到邊個?講來畀我開心一下。」

「廖卡先生,你知得愈少愈安全。」

「我廖卡幫自戰後,橫行三十區多年,養嘅手下過萬,仲需要擔心安全?哼!唔講就罷,反正我唔會出手。你地可以走,我今日就當無見過你地。」

就在這時,一直默不作聲的魏獨終於開口。

「源奧教。我地得罪嘅人喺源奧教,三十區理事皮爾士。」

廖卡聽到源奧教的名號,立時一顫,目光閃爍不定,疑惑地打量眼前這三個人。

魏獨見廖卡產生興趣,繼續說下去,把源奧教令人髮指的暴行和事情的來龍去脈道來。當然,關於源者的事,佢隻字不提。

十分鐘後。

廖卡深吸一口氣,灌一大口烈酒,好整理緊繃混亂的思緒。

「源奧教......你地三個膽生毛啊!不過嘛,我都覺得上星期聖家堂呢宗氣體洩漏案鬼鬼地,只喺估唔到背後竟然同之前啲𡃁妹失蹤有關。源奧教,表面握住正義嘅旗帕,暗地所作所為比我輩撈偏嘅更加不堪!」他鄙夷地罵道。

「所以,我地三個需要一本可以安全離開呢一區嘅護照,廖卡先生可以幫個忙嗎?」守夢重申要求。

廖卡臉帶猶豫,深深吸了幾口雪茄,眉頭皺成川字型,目光停留在煙灰缸上。

「守夢啊,你知道源奧教呢幾年暗地打壓廖卡幫,所以覺得我會答應你,順便幫自己出口氣,對吧?好心計,好心計。」

守夢淡淡一笑,不可置否。

「我之前已經覺得你先稱得上呢一區嘅天才偵探。經驗話我知,你同身邊呢個睇落呆頭呆腦嘅男人都喺做大事嘅人。以你嘅才智,根本無需要跟住呢個姦夫,一個廢物。」

「廖卡先生,過獎喇。Sherlock Holmes都有一個Watson,對嗎?」

廖卡瞅陸思家一眼,說道:「的確,我一向都唔妥源奧教,甚至想收佢皮。呢次幫你地三個......的確可以算出一口惡氣......」他說到一半停下來。

半晌後,他還是搖頭,拒絕守夢的要求。

「你地知道有幾多人跟我廖卡搵食嗎?計埋佢地嘅家眷,保守估計有兩萬人。兄弟就等同我嘅手腳......親人。你地覺得我會因為一個自己欣賞嘅女人、一個陌生人同一個出賣顧主嘅姦夫而冒險嗎?我喺惡人,但未至於壞到帶自己親人送死。」
「廖卡-」

「我愛莫能助,走吧。今日之事大可放心,我唔會同人講.......至少呢一點我可以保證。」

這時候,陸思家冷哼一聲,一把拉起守夢的手臂說道:「我地走。黑幫大哥喎,講到尾未又喺無膽匪類,唔怪得你戴綠帽。」

廖卡本來聽完守夢的話,臉色稍稍平緩下來,甚至帶上一絲歉意。可是再看到陸思家這副可恨的賊相,怒火再一次燃燒,氣得滿臉醬紫。

他拍案大喝,一手從檯底掏出一把黑漆漆的手槍,槍管抵住陸思家的前額!

「你老味!撚個都可以走,就喺你呢個死仆街唔走得!」

廖卡手指輕輕搭在板機上,作勢要轟爆眼前這個渾帳陸思家的腦袋。

「你搞到我女人宜家就算同我扑嘢都叫錯我個名。喺啊,我今日就一槍就打死你,再帶你條屍比佢睇!睇佢個賤人仲會唔會叫錯!」

陸思家嚇得語無倫次,結結巴巴地擺手道:「嗱,廖......廖卡大哥,子彈無眼呀........我死咗啊,你女人會心痛。再者......天涯何處無枯草呢.......」

「唔喺枯草,芳草。」守夢托一托眼鏡,一本正經地糾正道。

守夢饒有意味地瞥了魏獨一眼,一副智珠在握的模樣,彷彿現在發生的一切都在她的部署之中。

就在廖卡手指快要扣下板機,陸思家嚇得快要尿出來之際,魏獨終於出手,纏上黑色闇炎的左手按住槍管上,手腕輕輕一扭,便把手槍奪到手中。

魏獨手中升起死寂的闇炎,發出微弱「吱吱」燃燒聲,手槍不消幾秒徹底腐蝕成渣!

這一刻,魏獨左目漆黑如墨,左邊嘴角牽起如同深淵惡魔的笑容,酷白的犬齒長成獠牙。不過,更詭異的是,變化只出現他的左邊臉頰上,另一邊仍然一副人畜無害的戇直宅男。

守夢脫下眼鏡,身上的源力徐徐散發,升起半透明的夢界,幾隻虛幻蝴蝶圍繞她四周起舞,其中一隻停在她的食指指尖上。

「你喺.......源者,傳說中嘅源者!你地都喺?!」廖卡看到魏獨突如其來的變化,然後再察覺連守夢嚇得失聲大叫。

「有.....有鬼-」陸思家比廖卡更是震驚,直接嚇暈,「砰」地倒在地上。

魏獨嗓音沙啞,像從遙遠的九幽傳出似的。他指一指廖卡身後的椅子,森寒地命令道。

「坐-低。」

廖卡不敢違抗,戰戰兢兢地坐回椅子上,雙腳卻不爭氣地發抖。

魏獨身上的闇炎無聲褪去,坐在廖卡對面,平靜地說道:「你可以叫我交易者。唔洗緊張,我只喺想同你做一場交易,保證唔會要你蝕底嘅交易。」

話音一落,魏獨右手迅速按在廖卡的手腕上,兩指一探,輕輕扣住脈門。

「廖卡,你身體有出現問題,情況由一年前已經開始,而且已經愈來愈嚴重。」

「呃.......我身體不知幾健康!你咪危言聳聽,生草藥,噏得就噏!」

廖卡想要把手抽回來,可是他赫然發現魏獨的大手如同鐵鉗,怎也掙脫不掉。

「你肯定?你病情關乎人命,再拖落去恐怕神仙難救。神醫從來唔會亂斷症,喺唔喺危言聳聽你心裡有數。」魏獨鬆開手,故意嘆氣道。

「關乎人命?」守夢出奇地打量廖卡,這時才發現他確是一臉病懨懨的。

「喺ED,Erection Dysfunction。」魏獨湊到廖卡身前,目光深邃地說道:「你陽痿喇。」

廖卡撇過頭,沒有出言反駁。顯然被魏獨說中了。

「如果我無估錯,你女人大概因為性慾無法滿足,所以出軌,對嗎?以你宜家病情,宜家應該食偉哥都舉唔到吧。七情所傷,過度勞累傷神。另外,早年性生活過於頻繁,煙酒過多,傷肝啊!肝為筋,陰莖則為中筋,肝損腎虧。如果再唔好好調理,陽萎事小,肝癌是大咯。」

「喔,仲有呢,你尚未有子女?」

「咳咳,你摸一摸......居然連我未有仔女都知?」廖卡尷尬地乾咳幾聲,訝異地問道。

此際,連守夢也不禁動容,慣性地托一托眼鏡看著魏獨。

「摸唔到,我喺神醫,並唔喺神棍。剛才聽你嘅對話,就覺得一個如此重視自己手下嘅男人,如果有子女,私人辦公室入面正常會放一兩張相。」他頓一頓,再說下去:「廖卡先生,想要再次感受硬梆梆的感覺嗎?」

「硬梆梆?!之前嘅醫生都話已經無得醫。」廖卡驚震得瞪大雙眼。

「嘿,我再重申一次,我喺神-醫,專門醫治不治之症。我仲可以有辦法令你三年抱兩,晚晚『發發』聲。」

「真喺可以『發發』聲?」

魏獨嘿嘿一笑,反問道:「你接受交易嗎?」
出住呢到先
可唔可以加埋我入個故到呀,好似好有趣咁呀

Stapler巴打
留個名同想要咩能力(或者普通人)畀比契弟,盡量照你設定安排

我想我角色性格係樂天不拘小節既人
主神係財神
能力係布施/借源:可以自由分配源力俾自己或其他人,源力分配左俾人後,個個人要係限期內張源力加倍奉還,否則源力會被清空。同時因為呢個能力本身對源力感應同操作細緻度整極高,特殊体質可以借身體可以儲存海量源力

限制:本身身体冇源力,只能一直靠借源同人地還源黎儲源力

ps如果同故事設定有出入,歡迎收改

只有少量改動
但大致上同釘書機巴設定一樣

Stapler巴打

主神係財神
能力係布施/借源:可以自由分配源力俾自己或其他人,源力分配左俾人後,個個人要係限期內張源力加倍奉還,否則源力會被清空。同時因為呢個能力本身對源力感應同操作細緻度整極高,特殊体質可以借身體可以儲存海量源力

修改

如果中出巴咁寫的話你會係打大戰的一個好強力輔助,儲存源力,媒介係釘書機同釘,有分享人數上限,打粒釘去人地身到分享源力,弱點係分享人數多過一半就會唔可以郁唔到(可搬運),直至降番人數,諗起都屈機 仲可以將釘書機同釘當子彈去射人,源力量低過你的人你可釘粒釘落佢到黎吸佢源力,但人數上限同分享係計同一個上限
如果真係咁出,我好希望你入我地果邊

中出巴,我鳩嗡,可唔洗理我

契弟咩都睇唔到

鏡海巴,你呢一季後半會開始多戲份

Stapler巴打

主神係財神

修改

如果中出巴咁寫的話你會係打大戰的一個好強力輔助,儲存源力,媒介係釘書機同釘,有分享人數上限,打粒釘去人地身到分享源力,弱點係分享人數多過一半就會唔可以郁唔到(可搬運),直至降番人數,諗起都屈機 仲可以將釘書機同釘當子彈去射人,源力量低過你的人你可釘粒釘落佢到黎吸佢源力,但人數上限同分享係計同一個上限

好似初代one for all的能力,但冇傳承咁,我的英雄學院

All might

人比人
寫個外傳講佢畀沫沫吹爆

係先好啊講 好耐冇加糖啦

冇奶油個個都就份 就係得夢生冇

我都無啦

你有步如飛同酋長

咁正義L呢

我乜撚都冇

可唔可以搵啲人幫下我手
好似好勁但其實好孤獨

可能我係你打手

暫時唔開估住

可唔可以再加多個,我都好想入個故到

好多文具巴打
有釘書機又有便利貼

係喎,等沬沬買個好靚靚嘅筆袋裝起哂你地先

便利貼其實做能力都幾特別,有睇火影的諗下小南就明我講咩

出場嗰陣 一大堆便利貼飛過嚟 變做個人
諗起都覺得型

墳巴,有無睇獵人?佢個便利貼玩盡嘅話,仲可玩到變畢索卡招杜奇利質感

仲要係隱形,源力集中係眼先見到

嗚呀
終於得閒推

pish

菁巴

Stapler巴打

主神係財神

只有少量改動
但大致上同釘書機巴設定一樣

如果可以,
能力方面,
我想可唔可以加入靈智流

無問題

不過大部份源者都喺重疊
好似墳巴咁 主要喺自然流 加強化流 以自然為主 強化為輔

至於魏獨.....暫時唔可以劇透住
星期日返工都要推

落波返工
加油
星期日返工都要推

發發聲
好霸氣 呢個位
發發聲

究竟佢會為一己私慾定眾兄弟幸福著想呢 我地就睇落去啦

Stapler巴打

主神係財神

修改

好似初代one for all的能力,但冇傳承咁,我的英雄學院

All might

但時間太短了

Stapler巴打

主神係財神

修改

All might

但時間太短了

我只剩番的時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞