【異能正傳】【契弟】源界神話—異軍崛起(2)

1001 回覆
72 Like 5 Dislike
岩岩勁好笑, 我恥笑緊嗰朋友, 係扶手電梯講咗句“垃圾”
跟住有個黑人係前面講“垃圾?”
我: 黑人:
: 吓......
: 垃圾?
: What?
: Nothing

轉下一條扶手電梯,
: I am 垃圾. Then you go first.
過咗幾秒後, 又聽到黑人把聲
: We're not talking about you

然後我地彈咗黑人問號問號張圖

轉下一條扶手電梯,

好吊癮啊
路飛巴加油快啲出
如果唔係源帝出嚟斬到你十件八件
推!今晚有冇得睇
pish

轉下一條扶手電梯,

對唔住, 太無聊
今晚仲有冇?

轉下一條扶手電梯,

對唔住, 太無聊

黑人聽到垃圾 以為講自己
今晚出埋呢到先 (今日好攰)

沈夢生點頭,一手奪過達叔的鐵片,開始動工把斜塔砌出來,不時以量空尺計算長度,不容絲毫偏差出現。

不知不覺,他便把造工精細的地基建起來。

「遞手鋸,廢老。」

「叫我?」達叔不滿地罵一聲,然後遞上手鋸。這一刻看到比自己手工好百倍的模型地基,再看他全神貫注目光終於變得不淡定了。

難不成這個小子真的有辦法? 不過,他側臉愈看就愈像「那個男人」........

他茫然地打量沈夢生,照吩咐遞上工具,儼如一個替手術醫生抹汗的小護士,半點也不敢怠慢。

「哥仔,我地晌度啊!快啲幫手放我地出去先.......」

「我地就快餓死喇.......無力喇......」

「達叔,你老人家放我地出來,再同呢個年輕人慢慢砌好嗎?」

蔣海蔣滔兩人在籠中不停呼喊,可是回答他們的只是一片沉默和鋸鐵聲。

看著此情此景,他們欲哭無淚。不過,他們又怎麼猜到沈夢生竟然跟達叔同樣是一個偏執的瘋子呢?

要是這樣在籠中活活餓死,他媽的死的冤了!

「你地好嘈。」

「你兩個同我收聲!邊個敢阻呢個𡃁仔砌斜塔,我就掉佢落船餵鯊魚!」

「切3.5cm圓柱鐵塊,偏差唔可以多於0.1cm。」沈夢生冷聲喝道。

「知道知道。」

此時,達叔已經沒有火氣,態度馴如綿羊。至於斜塔已有雛型,進度超過一半了。

「比薩斜塔,喺物理學嘅重要標記。物理學家伽里略1590年曾經晌斜塔頂進行過自由落體實驗,破舊立新。斜塔之所以穩固,並非純數理計算,而喺石與石之間彼此契合,以及各種微不可觀嘅因素。所以,只要將所有因素納入考慮,將實景問題放入呢個模型,自然可以做出一樣嘅斜塔。」

語畢,沈夢生將斜塔頂部最後一塊砌好,滿意地凝視自己的製成品。

「阿叔已經唔知幾耐無落手砌囉爽,嗚呀!」達叔一臉崇拜,目光熾熱地端詳檯上的斜塔。

「我喺天才。」沈夢生理所當然地點頭。

「天才?達叔服喇!哈哈哈哈!有趣有趣!以後𡃁仔你就做大哥!喔,差啲唔記得,大哥點稱呼?」

「我姓沈,沈夢生。」

「姓沈?」達叔立時一僵,鬆垮垮的下巴不自然地抽動。

可是,蔣海和蔣海比達叔看上去更加詫異,異口同聲叫道:「你姓沈?!」

「唔,你地識我?」

「達叔未到之前,嗰兩個該死嘅海賊曾經帶人落過來貨艙檢查.......言談之中提起過你。」蔣海捋一捋八字鬚,皺眉思忖道。

「無計算錯誤,果然喺海賊。」

「海蛇團。傻頭傻腦嗰個喺大哥,迪威。細佬叫迪羅,聲名狼藉,一直想搵機會對付大姐。今次出到去,我蔣滔一定唔會放過佢地!」蔣滔托一托鏡片已經不見了的鏡框,忿然罵道。

「既然如此,海蛇團捉你兩個已經足夠,難道留低我可以威脅你大姐?」沈夢生問道。

「錯。佢地當時懷疑你以及同行嘅女子喺『懸賞犯』。」

沈夢生聞言,心裡倏地冒出一陣不祥之兆。

「懸賞犯?」

此際,達叔將高達模型擺出一個托塔動作,放在剛完成的「戰場」中,從衫袋掏出一包皺巴巴的煙,取出然後「咔嚓」點起來。

他呼出一口煙,徐徐說道:「源奧教當年建立後,曾經發出懸賞。任何人發現身份有異,同呢個世界格格不入嘅可疑人物,交出可以換取天額報酬。當年一度引起好大迴響,渾水摸魚嘅人比比皆是。直至時間沖淡,呢個懸賞令已經變成傳說。」

沈夢生目光閃爍不定。他心裡很清楚,自己和樂若沫正是達叔所說的「懸賞犯」!

「懸賞犯比我地兩兄弟值錢得多。我地最多就值一兩個海域。如果你地喺『懸賞犯』,每人最少值幾百億囉,嘿嘿。」

「蠢材,懸賞犯真正嘅『意義』非同小何,並非財富可以衡量。你幾個根本唔知『懸賞犯』嘅意義........」達叔彈一彈煙灰,冷聲說道。

「咦,等一等先!你同行嘅女子呢?點解無一齊?我先前聽到迪羅曾經提過你朋友!」蔣滔話題一轉,忽然問起樂若沫。

「樂若沫?我朋友唔會離開房,我救完你地再返上去同佢會合.....」不知怎地,沈夢生想起房間中的小妖精,心頭沒有來由地揪了一下。

「唔,你盡快上去先。迪羅仲有一個綽號叫水上淫,喜愛姦殺女人,我地怕......」

「喂,大哥。個長腿美女跟個小賊離開咗房。」達叔手中拿住一部智能電話,看著檯上的平板電腦,屏幕中的卡通消失,取而隨之的是閉路監視器的畫面。

樂若沫居然真的離開房間了!
契弟聽日覆巴打絲打 瞓一瞓先
契弟聽日覆巴打絲打 瞓一瞓先

早唞
新po留名正皮是常識吧
身處外地一推
沫沫,叫左你唔好周圍走
水上淫呢個綽號睇落好似有啲牽強

轉下一條扶手電梯,

自卑感滿分
好吊癮啊
路飛巴加油快啲出
如果唔係源帝出嚟斬到你十件八件

喺嘅 源帝巴
新po留名正皮是常識吧

身處外地一推

玩得開心啲
記得安全 ......爸爸
沫沫,叫左你唔好周圍走

一日都喺你
水上淫呢個綽號睇落好似有啲牽強

尋晚太眼瞓,連個名都作得衰過人
不過,唔洗咁著重佢個名,反正.....
我淨係想見到自己出場咋
沫沫,叫左你唔好周圍走

一日都喺你

衰人
我淨係想見到自己出場咋

巴打係勁人系列?
沫沫,叫左你唔好周圍走

一日都喺你

衰人

加好感度既情節你識啲咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞