【異能正傳】【契弟】源界神話—異軍崛起(2)

1001 回覆
72 Like 5 Dislike
當然,他也不知道自己背脊多了一條條結痂的抓痕.........

榨乾榨淨了

啱啱先咩完 又用晒源力 咁快結痂?
唔通夢生暈咗幾日幾夜?

兩日後先醒喎

係喎 睇漏第一句
正評以表示支持
新讀者
想問下可唔可以加我入故
能力係可以將左手同右手掂住既野交換 (或者其他能力都無咩所謂)
當然,他也不知道自己背脊多了一條條結痂的抓痕.........

榨乾榨淨了

唔通夢生暈咗幾日幾夜?

兩日後先醒喎

係喎 睇漏第一句

邊有有乾喎~~只係瞓咗兩日咋嘛
可唔可以加埋我入個故到呀,好似好有趣咁呀

Stapler巴打
留個名同想要咩能力(或者普通人)畀比契弟,盡量照你設定安排

可唔可以再加多個,我都好想入個故到

好多文具巴打
有釘書機又有便利貼

一個會飛釘, 一個會係咁比人剝佢層皮
第七章 你陽痿了

「如果長得太帥是一種罪,我大概要死十次。」

三個月眨眼即逝,魏獨、龍天墳、宮本香織等人各有際遇。也許是冥冥中早有安排,他們雖然身在這個世界不同角落,有各自的原因,卻不謀而合向源寶拍賣會的所在地進發。

他們,這幾個穿越空間而來的異軍,即將在這個世界掀起一場前所未有的滔天巨浪!

三個月後的某一天,第十二區,昔日的度假熱門地,沙巴亞庇。

魏獨、守夢和陸思家三人正身處一個小旅館的餐廳內進餐。魏獨和守夢這時候衣著樸素,除了陸思家這個招搖的死白痴戴著草帽,黑得反光的烏蠅鏡、椰樹圖案的鬆身恤衫短褲,人字拖。

好了,還有不知從哪裡找來的大花圈,掛在身上,儼如一個觀光旅客。

「守夢,呢個白痴著到成棵花咁,怕唔怕惹人發現?你知道我地.......」魏獨說。

「放心。陸大哥喬裝能力高強,至少比逃跑嘅能力可靠。再者,我地所得嘅護照仿真度極高,一般無人能夠發現,呢方面唔需要擔心。」

「就喺啊,阿魏你就唔明喇,本神探嘅能力並非浪得虛名。有我响度,要混入拍賣會完全Easy Job。」陸思家拉低烏蠅鏡,豎起大拇指,單一單眼說道:「不過啊,如果唔喺你,我地邊會偷偷摸摸,長途跋涉嚟呢到?」

魏獨看著檯面上的護照,無奈地嘆一口氣。

他們能夠逃出三十區,來到拍賣會的所在地,還得靠這本假護照。至於這本假護照從何而來,就要由三個月前在聖家堂逃脫後的一星期說起了。

話說,魏獨跟守夢兩人逃走後,也不敢回去三號鎮,免得被認出。因此,他們趕到另一個偏僻的城鎮後,在羅瑩瑩的安排下,住進一間小別墅中。

不得不說,守夢當日在聖家堂對羅滿財動了手腳,讓羅滿財在陷入睡夢中,簽下一份遺囑。因此,羅盈盈在數年後承繼了父親的遺產。不過,這容後再談好了。

魏獨三人住了一星期後,發現源奧教竟然風平浪靜,沒有當日在聖家堂發生的事,源奧教對外隨便找了一個天然氣洩漏事件,輕輕帶過。

不過,魏獨心裡很清楚,那個源奧教的血眸爵士絕對不會就此罷休,找上門只是遲早的事罷了。至於守夢亦知道自己跟陸思家已回不去了。

她倒沒有怪責魏獨之意。即使魏獨從來沒有出現,她和陸思家最後還是會到聖家堂調查,而且很可能無法全身而退。

她在意的是那一隻奇怪的黑貓,以及魏獨身上的詭異氣息......

不過,無論如何,他們三個已經被命運綑在一塊了。
「我地要盡快離開三十區。阿魏,你之登講過要去十五區,對吧?」守夢提出建議。

「嗯,你有辦法?」

「我無辦法直接送你去十五區。不過,或者去到源寶拍賣會有辦法。」

魏獨聞言,不解地問道:「十五區同關源寶拍賣會有關係?」

守夢微微搖頭,忽然說起一件看似完全沒有關聯的事。

「我以前講過,去十五區有兩個方法。第一,搵黑市船家幫忙。呢個方法並不可行,原因之前講過,就唔再多講。

至於第二個方法,自然喺靠商會船隊送我地去。最近世界各地流傳一個秘聞,商會聯盟嘅蔣家現任女家主染上重病,二當家同三當家已經出海尋訪名醫為自己大姐續命。當然,呢種傳聞就咁聽落並唔可信。不過,有一件事值得深思......今届源寶拍賣會中將會加插一個競技環節,神醫大賽。」

魏獨聽到這裡,頓時把蔣家家主染病一事串聯起來,說:「你意思喺呢個神醫大賽背後目的,其實喺尋找醫術高明嘅神醫為蔣家家主醫病?」

守夢點頭,托一托眼鏡,繼續說下去。

「對我地而言,呢個喺一個大好機會。如果你到時可以醫好蔣家家主,我地自然可以順理成章去到十五區。我記得你之前講過自己喺無所不能嘅神醫,應該無問題吧?」

守夢認真的正視魏獨,等待他的回案。可是,魏獨還未接話,身旁咬住煙斗,聽得一頭霧水的陸思家突然搶白。

陸思家指住魏獨笑道:「呸呸呸,如果呢個剪我個Mia嘅宅男喺神醫,我喺天神啊!白痴-哈!哈!哈!」

守夢罕見地瞪了陸思家一眼,後者訕笑一聲,便乖乖閉嘴。

魏獨乾脆忽略陸思家,沉吟半晌,應道:「無問題,我的確能醫百病。不過,你口中嘅『我地』.......你地無必要為我冒險。」

「你有信心就好。我地宜家已經坐埋同一條船。即使同你分開行動,恐怕皮爾士都唔會放過我同陸大哥。既然如此,我地只剩低一個落腳地,不受源奧教監控嘅罪惡之都,十五區。再者,直覺話我知,只要跟住你,我地會更安全。」

魏獨沒有出言反駁。他知道,守夢所言非虛,源奧教的理事皮爾士絕對不會就此罷手,抱團或者是他們當下最女的選擇。

「既然我地已經敲定目的地,宜家就淨返一個首要問題。我地需要離開呢一區,以『新嘅身份』離開。」

陸思家建議道:「不如我地搵盈盈幫手。財可通天嘛,佢一定有辦法啊!」
返到屋企再覆巴打絲打
出面有post講緊uo 取消航班
小弟仲買咗年尾來回

宜家掙扎緊買唔買多張ana或者jal去程
我淨係想見到自己出場咋

巴打係勁人系列?

其實已有伏筆......

我唔知自己估得啱唔啱咋
出面有post講緊uo 取消航班
小弟仲買咗年尾來回

宜家掙扎緊買唔買多張ana或者jal去程

廉航多危機,但我9月也是買廉航,我買香草,日本公司會比較有信心d的,雖然問題都唔少
到魏獨的章節,到我出場未呢?期待啊

Stapler巴打

好多文具巴打
有釘書機又有便利貼

一個會飛釘, 一個會係咁比人剝佢層皮

今晚仲有冇~
吸血佬皮爾士英文名係咪pish
吸血佬皮爾士英文名係咪pish

今晚仲有冇~

契弟聽晚再出文

夜少少再覆巴打絲打
真係吹爆

別講笑 小鳥爆開了
好想知達叔點樣幫到夢生同埋兩個有咩關係

達叔個能力同身份

Stapler巴打

無問題 已經諗好能力

Stapler巴打

好多文具巴打
有釘書機又有便利貼

文具小隊

榨乾榨淨了

夢生巴真好
二世祖
天才
識彈琴
MIT博士
識空間穿梭

人生勝利者......

榨乾榨淨了

唔通夢生暈咗幾日幾夜?

兩日後先醒喎

正解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞