【異能正傳】【契弟】源界神話—異軍崛起(2)

1001 回覆
72 Like 5 Dislike

紅字重點

墳巴無女咩?

故入面有兩個
出面冇

墳墳

做咩lamlam脷

冇女嘛

紅字重點

墳巴無女咩?

故入面有兩個
出面冇

墳墳

做咩lamlam脷

冇女嘛

冇女應該唔係一個賣點嚟
留名

路飛巴,我來晚了

紅字重點

墳巴無女咩?

故入面有兩個
出面冇

墳墳

做咩lamlam脷

冇女嘛

冇女應該唔係一個賣點嚟

hehe

紅字重點

墳巴無女咩?

故入面有兩個
出面冇

墳墳

做咩lamlam脷

冇女嘛

冇女應該唔係一個賣點嚟

hehe

飛日本 希望每晚都有最少一篇文睇
飛日本 希望每晚都有最少一篇文睇

喺紙言每日重睇一篇
契弟今晚覆巴打絲打

利申:女友今晚唔晌屋企,自由寫文一晚,盡出兩更
契弟今晚覆巴打絲打

兩更
契弟今晚覆巴打絲打

我寧願陪女友
不過見有兩更咁多,值得嘅
文啊!
契弟今晚覆巴打絲打

我寧願陪女友
文啊!

我都想有女可以陪
樓主好似女友成日喺屋企,唔通真係成日中出
契弟今晚覆巴打絲打

我寧願陪女友
文啊!

我都想有女可以陪

契弟今晚覆巴打絲打

我寧願陪女友
文啊!

我都想有女可以陪

條女叫路飛
契弟今晚覆巴打絲打

我寧願陪女友
文啊!

我都想有女可以陪

條女叫路飛

呢個?
中出巴
輕輕力
推推佢先
出一出文先

此時,魏獨身後的餐桌坐了兩個中年大叔,悠閒的樣子看上去就像昔日在大埔圍村生活,每日遊手好閒,邊捉棋邊論盡東南西北的國家大事的大叔大嬸。

顯然,這兩個大叔是這裡的居民。他們正拿著電子報紙,一邊吞雲吐霧,一邊高談闊論。不過,他們論及之事卻使魏獨不禁一凜,細耳傾聽。

「老趙,十二理事邵大強離奇失蹤幾個月,教庭終於對外宣布搵到繼任者頂上。傳聞邵大強晌非洲失去聯絡,你話佢喺唔喺香咗吖嗱?」戴老花鏡的大叔攤開電子報的屏幕打趣道。

「哼,我個老友嘛,就喺住邵大強嘅管轄區。呢個姓邵嘅,經常濫權,抽居民油水,呢幾年搞到好幾個區民不聊生,抵佢有今日。話唔埋已經俾非洲食人族劏咗咯。」

「上面寫啊…...新任理事喺『源門四傑』其中一個,佢地求其一個啊,後台猛過嗰個邵大強多多聲。」

「源門四傑.......又一個同正義理事一樣,出身神秘源族嘅強者?」

老花鏡大叔點頭應道:「雖然無幾多人見過源門四傑,但呢四個人晌六大源族嘅地位,恐怕比鐵律使仲要高。如果唔喺第九區動亂,恐怕零區都唔願意出動呢幾張王牌。」

這兩個大叔口中的源門四傑,正是這個世界,六大源族中最有潛力的新星,年輕源者的翹楚。

鳳威凌天,代表化獸流源族,鳳威瓏。

巨力掃千軍,強化流源族少主,文春。

百花子,隱於山林的自然流強者,花柔生。

獨眼漁夫,傳聞與花柔同為某個隱世強者的徒弟,姜橋。

「新任理事會出現於源寶拍賣會。唔知喺四傑之中嘅邊一個呢?應該喺文大春或者鳳威瓏啊?」

「邊個都好,總之就盡快捉拿第九區嘅動亂者,大家就有啖安樂茶飯就好。」

姓鳳的,又一個姓鳳的?

當魏獨聽到鳳威瓏的姓氏,神色驟時一冷,目光閃爍不定。不知怎地,他腦海浮現出當日在另一個世界,聖判島從天而降的恐怖源者,鳳三。

鳳威瓏......鳳三?鳳姓罕有,莫非兩者有關係?他心裡不禁暗忖。

「三點正。廖卡大哥應該差唔多返到旅館。」

話音一落,廖卡正好回來,推門而入,昂首虎步。他雙手叉著腰,邁步時還不忘挺一挺褲襠,擺出一副雄赳赳的模樣。

一個矮個子隨廖卡而行,被前者高大的身體擋了一大半。這個和《魔戒》的哈比人身高相約的年輕短髮男子跟陸思家不謀而合,戴太陽鏡,穿大紅花的鬆身恤衫,白短褲,光管腳配人字拖。

唯一不同的是,他身上掛的不是花圈,而是一部最新型號的單反相機。

當他看到陸思家時,立即加快腳步,拖鞋「啪噠啪噠」的,奔向陸思家!

「阿陸!I am coming!」

「阿醒!」陸思家聞聲,站起來張臂迎接。

兩個大男人在餐廳中激動擁抱,像失散多年的兄弟似的。 當然,在其他人的眼中,他們比較像一對同性戀人好了。

廖卡和矮個子甫坐下,守夢便開腔為魏獨介紹。

「秦志醒。私家偵探社嘅同伴,為偵探社偷拍蒐証。不過,佢正職喺沙巴晌導,接待遊客同商賈,十分熟悉呢一區運作。」

守夢頓一頓,掃魏獨一眼,低聲續道:「而且,秦志醒同我地一樣,靈智流源者。不過,因為佢嘅能力無多大作為,所以只喺源族外圍份子,無法生活晌源族之中。」

秦志醒摸一摸懷裡的寶貝相機,訕笑道:「我唔識打打殺殺,不過只要有一部相機,我就可以影到存在於『過去』嘅相片。正所謂龍床不及狗竇。我晌呢區打滾咁多年,呢一帶無人不識,蔣家三當家,蔣滔都喺我兄弟啊!」

語畢,秦志醒轉頭,對遠處的待應揚手點了一杯熱牛奶。守夢和魏獨則開始說起他們的打算,包括拍賣會上的神醫大賽。

「咕嚕咕嚕」把牛奶喝清光才說下去。

「阿陸,無見一排,你惹事嘅能力又上一層樓囉。今次對手竟然仲要喺源奧教理事,你地真喺嫌命長。」

陸思家應道:「唔好讚。一日都喺阿魏呢個掃把星,幾個月前一遇到佢就行衰運,唉。」

秦志醒的視線落在魏獨身上,壓低聲線問道:「你唔會喺『懸賞犯』嗎?第九區單暴亂莫非都喺你嘅手筆?」

魏獨之前從守夢口中,已知道『懸賞犯』是甚麼一回事,因此並沒有太驚訝。

「如果我話自己喺,你應該唔會幫我地,對嗎?呢一點我明白,亦無理由要你為我地冒生命危險。第九區同鐵律使戰鬥嘅人唔喺我,不過相信喺我同伴作為。」

「如果你喺『懸賞犯』,我更加要幫你,嘿嘿。我有預感晌你身上可以發挖到好多精彩嘅相片。要影到絕景,自然要攀登懸崖峭壁。更何況,阿陸同守夢喺我朋友。朋友又豈可見死不救呢?」

「人短志不短,重情重義。總比勾人女人嘅姦夫好。」廖卡讚賞秦志醒,仍不忘踩陸思家一腳。

「源寶拍賣會舉行地點同以往一樣,美人魚島上嘅巨型商會要塞。我已經幫你地諗好混入去嘅辦法。只要跟住我,你地一定可以順利到達會場。」

「咁快有辦法?」

秦志醒從椅子跳落地面,胸有成竹地笑道:「嘿嘿,因為咁啱我就喺源寶拍賣會嘅攝影師囉。」
正啊
係文春定文大春
花柔定花柔生
係文春定文大春
花柔定花柔生

文大春
花柔生

契弟手殘
我終於出場啦!!!!第一次變成矮仔,利申1米8,希望可以影多D靚相
係文春定文大春
花柔定花柔生

文大春
花柔生

契弟手殘

大隻仔係我
獨眼
好似我既能力最少介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞