關於冬天日本租車問題 (2)

946 回覆
1 Like 7 Dislike
4日HEP ¥6300
平日單程札幌 - 旭川鷹栖 ¥3380
週末、紅日(唔包新年)或深夜用ETC ¥2370
睇你邊日幾點出發 同埋會唔會行錯路比冤枉錢
有幾多人有訂埋雪鏈, expressway個網叫人上埋雪鏈
反而紅日同深夜仲平 以為假日會貴啲
我平日上晝出發 諗住到時跟車GPS + Google map
窄啲 暗啲
師兄
呢D收費資料請問邊度搵到?

黎緊打算2月函館揸車上支笏湖再去旭川
再落美瑛返札幌去小樽
再睇下駛咪買HEP
同埋睇大家教路落雪如果冇雪地經驗好似揸高速穩陣過國道

我搵搵資料
謝謝你
請問有無巴打知而家九州 - 由布院租車係咪一定要用雪胎?
我即將1月出發, 上Facebook Gp睇就話無就入唔到油布院 但睇Pin post就可以唔洗租
你係北海道點都要行國道
收費Highway 做唔到點對點

好似你去余市,出左小樽IC都要行國道先去到余市
富良野本身更加無IC出口,出左IC之後重有大半鐘要行國道

只要盡量避開山區的國道就得
由其係二世古一帶
早幾年信左導航,由小樽行國道經羊蹄山落洞爺湖
下午4點已經天黑重要落大雪

同埋北海道1-2月,落大雪會封highway到時焗住一定要行國道
我夏天夜晚落雨俾貨車佬推

咁建議買HEP 一個價錢唔使擔心行錯 又平幾百円
租車可唔可以叫佢比埋車輛檢驗證書我?
因為有程船要搭 講到明要車輛檢驗證書
同埋除雪用品會唔會包埋?
定係要同佢講定?
函館渣到旭川冇可能唔用HEP吧
建議渣高速意思係有得揀就唔好用國道替代高速
例如你函館上支笏湖 可以向伊達IC出高速再行國道453
亦可以直去到苫小牧中央IC先出再行一小段國道276
相比之下時間差唔多 落雨落雪就點睇都係後者穩陣
九州郊區高地係建議使用雪胎(黃色)唔好意思配色有點混淆
所以去由布院要用雪胎啦 呢幾日連鹿兒島都落緊雪
夜晚落雪行國道好刺激,
由期係羊碲山一帶,一邊係山,另一邊係懸崖
能見度得10米到
重係雙線雙程,轉灣一甩就飛過對面線
雪鏈就北陸東北北海道郊區上山可能要用 但前提係路面(車胎接觸面)有手指公插得入咁厚嘅雪先適合用 鏟雪車清得切積雪suppose唔會有咁厚 Expressway如果積到咁厚你有雪鏈都冇用因為前前後後嘅車都卡死晒走唔到 乖乖地等自衛隊出來救你 你睇吓早幾日新潟
https://youtu.be/_hC6sBVULcE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞