關於冬天日本租車問題 (2)

946 回覆
1 Like 7 Dislike
如果我真係拎唔到車,我都會問下點賠俾佢
唉, 原來羽田架巴士直去河口湖暫停...真係無諗過
而家先想轉羽田拎車都無晒款...
搭鐵得唔得

又或者試下搵多幾間公司
應該會搭單軌轉JR 去東京站再搭巴士入去先
啱啱toyota 覆我有W2 class 無指定車款
1516中
W1 class,無指定同我指定Sienta 差唔多價。
係未confirm W2 車有無冬季軚
大家有無意見
W2 class 無指定同指定Sienta 差唔多價
想問下有冇人北海道 租過x trail
想問下Sienta有冇可能放到5個中喼 加 坐5條友
格硬迫囉
本身已經係偽七座
https://www.youtube.com/watch?v=OhVCWlyNncg&t=1489s
睇完呢條片覺得應該冇問題
我係司機唔駛我坐後面既話
話之後面迫到歡樂滿東華咁
塞得落就ok
無計租voxy 果d又太貴
我想問如果times租 指定左sienta 有冇得email佢再指定7人款 我驚到時比6人款我就仆曬街

除非你比錢指定某一款
呢個grade係比你4人+一大堆行李
佢就係得freed同sienta 兩款比我指定
咁好似toyota度租比較穩陣
自製懶人包 歡迎補充同埋分享

【雪胎】
***有機會落雪就唔好慳果少少錢 點都加雪胎 最好指定埋4WD***
日本租車來講 以下都可以理解為雪胎
冬季防滑 無釘雪 無釘防滑 Studless Winter Snow

見多人問整咗幅圖 只供參考 有錯請指

1.以氣候平均值估算,不包括極端天氣狀況,詳見日本《豪雪地帯対策特別措置法》2.平均氣溫7°C或以下建議使用雪胎 3.濕滑路面(無雪)5°C夏胎剎車性能開始大幅下降

租車公司default租車包雪胎資料

左至右 Toyota Orix Nippon Times Nissan

【日本租車公司】
Toyota Rent A Car
- 有分享指Toyota東京1-2月雪胎已經full book
- 價錢較高
- 大部份車都係一兩年車,你指定要停產好嘅車就冇得講
Nippon Rent A Car
- 歡迎補充同埋分享
Nissan Rent a Car
- 有新車,視符車款
Orix Rent-A-Car
- 歡迎補充同埋分享
Times Car Rental
- 價錢稍低,車款唔係最新
Budget
- 價錢較低
- 個名已經說明一切,啲車大部份都偏舊

【租車代理】(顏色之後補,歡迎補充)
<日本代理>
Rakuten 樂天
Tabirai 旅來
Tocoo
<其他>
trip com
- 總部喺上海
???東瀛遊???
- toyota rent a car同埋Budget嘅代理
- 2007年曾經贊助TVB旅遊節目

【Expressway Pass】
***Expressway Pass一度暫停 下列開始賣返 實際買唔買到要問返租車公司***
- Tohoku Expressway Pass (TEP) 東北
- Hokkaido Expressway Pass (HEP) 北海道
- Central Nippon Expressway Pass (CEP) 中部

以下未有重開消息
- Japan Expressway Pass (JEP) 日本
- Aichi Toll Road Pass (AIP) 愛知
- Nagoya Expressway Pass (NEP) 名古屋
- San’in-Setouchi-Shikoku Expressway Pass (SEP) 山陰瀨戶內四國
- Kyushu Expressway Pass (KEP) 九州

※ 所有Pass皆不包首都高速 要另外比錢
※ 一定要加ETC先用到Pass,冇ETC唔洗諗

【寒流暴雪貼士】
普通落雪有雪胎照正常渣輕腳油門迫力就得 唔需要刻意慢駛
※ 雪鏈
路面(車胎接觸面)積到有幾cm雪可以考慮用雪鏈 最好之前向室內試裝 大風雪先第一次裝實搞唔掂 可以去油站 / SA睇吓有冇幫手 裝咗切記慢速行車
※ 國道 vs 高速
高速闊啲直啲有管理清積雪會快啲 有得揀盡量用高速 國道未必難渣睇天氣同自己信心 如果大雪到封高速焗行國道就小心 入滿油先出發預景點餐廳未必開
※ 結冰
上山 / 天橋位或者落完雨雪 / 溶雪再氣溫急降大機會遇到路面結冰 有雪胎都係極冼 feel到冼緊唔好急扭軚重迫力

歡迎補充同埋分享 祝各位順利出發
坐得5個人,後面擺唔到乜野

起碼要NOAH
無ots, orix?
師兄, 我係3大1小, 但會拎3大喼1個中喼
Sienta 應該夠做?
toyota覆左我羽田W2 Class 車無晒雪軚...
但我去河口湖箱根呢啲應該都要準備雪軚..
夠啦4大都得
想問下各位自駕巴打會唔會買可以打到電話既上網卡?
都想問下Toyota Sienta 有無泊車倒後cam?
我屋企人好需要佢黎泊車
用skype
Orix 係鹿兒島租過
平 有早鳥優惠 過程都順利
有倒後車cam 不過咁岩無etc card
畀樹枝hi花啲細痕完全無理

不過有一程租s class小型車
佢話見我online booking寫有3件大行李
同去機場還車 佢就畀咗7人van我
但其實我唔撚識揸van仔
(日本私家同7人van好似係同一個牌
呢兩間比較少分享 巴打有冇補充想加落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞