關於冬天日本租車問題 (2)

946 回覆
1 Like 7 Dislike
唔好意思亂入,見呢個 post 只係針對冬天租車,下一個 post 會唔會考慮連埋其他季節租車一齊講,喺 #1 講埋有咩注意?

我就係上網去咗好多地方做功課
我上兩個星期去左toyota 梅田租車玩左5日, 有冇野幫到你?
我4-5號去,冇落雪,但一段山路兩邊有雪,但奇在我走咗之後5-6號我睇YouTube live cam係有積雪,所以變化都真係幾大。
我用日文版,都係等咗幾日就confirm有。
主要係保險問題。全額保險應該叫 NOC?因為我見日產租車唔係 NOC,係 CDW,怕佢個保險唔夠全面。
你如果唔係非常之concern錢既問題既話
你去到租果陣佢會問你租唔租etc卡同埋買邊種保險

你買最貴果種就ok, 都唔會差幾多錢 唔駛太擔心
我唔擔心保險費,係擔心保險唔夠全面啫,怕佢最貴嗰種都唔係 NOC。
係包左noc 架
即係咩營業責任保嘛
佢會解釋你聽 唔駛擔心
btw我講toyota 咋喎
Swift有咩問題?咪又係咁揸?除非你堅持要雙田嘅姐
各人對唔同牌子都有喜惡
要對住架車幾日
唔鍾意架車又真係影響旅行心情嘅
咁如果真係好唔想揸某款車既
咪搵有得指定車款既公司
Thanks 巴
想問下去沖繩租Toyota,3個大人2個大喼,會建議租Tank定Corolla Touring?見Tank好似會坐得舒服啲,但得1000cc驚唔夠用
空間Corolla touring應該會多D,Tank 都唔會唔夠用,cc細D架車又輕D姐,另外tank睇位易D。
下星期會自駕東京、輕井澤同河口湖,個日子咁啱疊正第一頁雪胎建議兩張圖之間。想問下有無爸絲知道最新情況要唔要雪胎?

我租定咗架Corolla Cross 4WD 雪胎,但見到有得租Prius新車無雪胎,但平唔少就上黎問下。不過一切安全至上。
查兩星期嘅當地天氣好容易姐,不過你下星期都用車仲邊度改得切?
唔該爸打!有查咗天氣預告無見到落雪,又睇咗live webcam當地情況,但因為唔識日文只係翻譯我怕我睇錯睇漏所以再確認下。

租車7日前可以cancel所以呢兩日係last day之後就唔改得。
2月尾無雪軚夜晚仲要1度落雨揸去河口湖真係嚇L死
你睇下Tenki.jp(好似有app),地區分得好細,又有公仔睇,冇乜睇錯嘅空間。
夜晚兼落雨堅係危險 落迫力即冼就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞