關於冬天日本租車問題 (2)

946 回覆
1 Like 7 Dislike
Dear Sir or Madam,
Thank you for visiting the TOYOTA Rent a Car website.
Unfortunately, our inquiry counter does not handle reservation inquiries, changes to reservation details, or requests or additions to reservation details.

If you wish to apply for an ETC card or Expressway Pass, please contact us by phone.
Please note that the number of ETC cards is limited, and we may not be able to rent you an ETC card depending on other reservations.

Sincerely,
TOYOTA Rent a Car Reservation Center (8am-8pm local time / Open 365 days)

佢send 封咁既野比我
剛剛自駕返來,租車都有小小麻煩,同大家分享下:

本身係NIPPON租左Prius+雪軚,重要提早一個月同用Email Confirm佢地,點知去到先話冇留架車比我。

因為我地識日文就係到同佢理論,最後佢地就轉左Luxury比我地,同埋收小我地錢,咁條氣先叫順番小小。不過最後都決左唔用雪軚,事實證明唔用都冇事。

最後果日係草津竟然落雪,不過好彩出左太陽就溶曬,安全交車。

提番大家:如果係返東京還車,最好提早小小番去,因為真係大塞車。
咁馬虎都有 confirm 晒都冇車

好彩師兄識日文
想問吓2月去白馬冇雪胎得4wd 係唔係都唔夠?東京Toyota冇晒雪胎租
後驅夏胎雪 隨時考技術
有雪胎冇4WD如果路面唔係鋪滿積雪清唔切其實夠做
4WD你當係bonus 得心應手啲
剛剛白川鄉落雪揸Prius 有雪軚,踩中多雪位轉彎都有小小推頭,落斜踩brake 著埋abs 燈,唯有一落斜就啪落b波全程行40
https://youtu.be/atayHQYqA3g
唔夠 呢啲地方雪胎係必須
得4wd冇雪胎行得郁都停唔到
唔該哂巴打
想問下聖誕箱根河口湖果D係咪一般都無落雪? 最多都係上山會有機會路面結冰?
其實咩係4WD
4輪驅動
一月京都會唔會落雪?係咪一定要雪胎?
上五合目路面少不免會有結冰之類 過天橋位要小心 雪胎都會好跣 不過佢收費道路有管理 情況太差會封路唔比上 所以唔使太擔心 可以睇下http://subaruline.jp

箱根河口湖正路唔會落到路面白色晒 除非你撞啱全年最大風雪個日
冇租4wd 同 雪胎 驚驚地
咁我放心租COROLLA加雪胎算了, 唔該哂
離題一問,日本有無月租?
我去啲租車網睇,佢都只係照乘30日仲以為會平啲
你send個電郵去加雪胎啦 就算冇雪 濕路面+ <攝氏5度夏胎已經會明顯難煞車
市區會有小雪 點都加咗雪胎先
如果你去美山個邊就100%要加
巴打咁你訂唔訂到?
我book車果陣已經包埋ETC
但又無位加Expressway pass
樓主自製懶人包

【雪胎】
***有機會落雪就唔好慳果少少錢 點都加雪胎 最好指定埋4WD***

見多人問整咗幅圖 只供參考 有錯請指
1.以氣候平均值估算,不包括極端天氣狀況,詳見日本《豪雪地帯対策特別措置法》2.平均氣溫7°C或以下建議使用雪胎 3.濕滑路面(無雪)5°C夏胎剎車性能開始大幅下降

租車公司免費加雪胎資料

【日本租車公司】
Toyota Rent A Car
- 價錢較高
- 大部份車都係一兩年車,你指定要停產好嘅車就冇得講
Nippon Rent A Car
-歡迎補充同埋分享
Nissan Rent a Car
-歡迎補充同埋分享
Orix Rent-A-Car
-歡迎補充同埋分享
Times Car Rental
-價錢稍低,車款唔係最新
Budget
- 價錢較低
- 個名已經說明一切,啲車大部份都偏舊

【租車代理】(顏色之後補,歡迎補充)
<日本代理>
Rakuten 樂天
Tabirai 旅來
Tocoo
<其他>
trip com
- 總部喺上海
???東瀛遊???
- toyota rent a car同埋Budget嘅代理
- 2007年曾經贊助TVB旅遊節目

【Expressway Pass】
***Expressway Pass一度暫停 下列開始賣返 實際買唔買到要問返租車公司***
- Tohoku Expressway Pass (TEP) 東北
- Hokkaido Expressway Pass (HEP) 北海道
- Central Nippon Expressway Pass (CEP) 中部

以下未有重開消息
- Japan Expressway Pass (JEP) 日本
- Aichi Toll Road Pass (AIP) 愛知
- Nagoya Expressway Pass (NEP) 名古屋
- San’in-Setouchi-Shikoku Expressway Pass (SEP) 山陰瀨戶內四國
- Kyushu Expressway Pass (KEP) 九州

※ 所有Pass皆不包首都高速 要另外比錢
※ 一定要加ETC先用到Pass,冇ETC唔洗諗

歡迎補充同埋分享
Pinned, 感謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞