關於冬天日本租車問題 (2)

946 回覆
1 Like 7 Dislike
我依加都問緊
不過如果間租車冇得買pass 都唔洗要ETC
因為我要係羽田買HEP
如果你經tocoo代理訂車可以試吓佢個tocoo! expressway pass 聲稱首都高都包埋 不過未聽過有實測/用後分享 要另外去郵局拎etc卡同埋要用信用卡扣數
我上網睇tocoo可以淨租etc係唔係真??
見佢可以直接寄郵局 但佢官網又唔多見有
淨租etc唔租車?未聽過啊 你可以向官網填form問吓cs 有就輕鬆唔洗等jep復活 架車有etc機插卡就得
https://youtu.be/CjCEDcIwspk
第一場大雪到咗 記得入滿油 泊過夜就豎起水潑
第一次自駕,有啲問題想請教下有經驗既巴打,thanks

1. 我喺orix租車,有一項「旅行日本期間之聯絡方式」要填,我應該填啲咩?email address?

2. 萬一出咗事要打電話去租車公司,有冇邊啲sim卡可以喺日本打到電話?我暫時淨係見到中聯通有張卡包20分鐘通話
toyota有冇人租過pixis,同返pixis同yaris簡
用黎上高速路同2個大行李箱邊架好d
喺東京Toyota租過大發Mira E:S (Pixis Epoch係佢嘅姊妹車)
架車2個人冇行李之下高速過咗80就冇乜力再上

Yaris唔清楚
終於可以去日本揸下K-car
已經Plan緊租車跑群馬山路, 唔落雪就出發
おもしろい?
Toyota 而家買HEP要打電話去問
佢官網有個電話(講英文)
打長途過去Book就得
你要用卡(我估你講信用卡) 咁點解唔用 ETC?
應該每一個ETC出口都唔同
有啲鄉下啲或細啲既可以淨係得ETC出口
強烈建議330yen租ETC 反正你最後一次過找數就一定可以俾卡
skype有打電話plan
訂咗C-HR?
RAIZE
兩條友
請問有無巴絲知道如果租車4日 頭尾來回札幌 富良野 中間有日上旭川
應唔應該買埋HEP
如果只係札幌來回富良野
唔使買HEP
因為札幌去富良野,有一半路係免費國道
而富良野去旭川亦係行國道
就算你札幌->富良野->旭川->札幌
ETC都平過HEP
原來可以揀行免費國道 唔該晒巴
¥330 好似係公價 邊間食水咁深
Toll discount 就睇出発/到着IC係邊個 有時平幾百¥ 個別價錢可以上nexco官網噤來睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞