關於冬天日本租車問題 (2)

946 回覆
1 Like 7 Dislike
Orix 租過好多次 沖繩/大阪/東京/北海道都租過
覺得幾好,車唔敢講最新款,但係乾淨企理
有免費接送服務

訂嗰陣已經可以confirm有4wd/雪胎
可以加既option都可以tick埋 例如ETC機/卡、0墊底安心保呢啲
但留意用日文網站訂係最平,繁中/英文都會貴啲
可以用google translate幫手
同埋要申請會員先可以訂,申請會員要填片假名、電話、地址
我填返酒店地址電話算,都過到關

價錢覺得平過其他租車公司
Toyota Rent A Car 東京我BOOK左3月尾 去富士山, 佢話唔洗雪胎
ORIX靠得住啦我都租過好多次
D車無咩問題,記得有兩次仲係新車
個網頁仲好易用,記得用日文網,平好多有時仲有野送
梗係唔洗啦已經春天喇
有免費upgrade好似幾好 多謝分享
但係Skype 好似打唔到緊急電話
因為當初booking果時都擔心要用, 我係3月22號用車既
大家租車帶左國際牌, 記得帶埋張車牌去 可能9成人都知, 但係仲有人係唔記得/ 唔知
我早你一日
去富士, 你呢
上野出發入長野再落富士
我都係見到有告示話三月建議用雪呔所以都係揀咗
不過我經香港代理租暫時都係等緊回覆
上野係東京喎 去長野都幾遠
Btw
你今次去富士會去邊
鐘意揸車所以距離唔係問題
天氣好其實都幾享受
富士山基本上都去曬5湖遊兩日半左右
咁你都應該似係富士5湖跟住唔去八海, 睇曬5個湖( 我建議睇最大果3個就夠, 第4第5個你會悶. . .. 同埋D相片出到黎會好似
之後直接番上野交車?
河口 西湖 山中湖都會去
不過都要睇到時情況再打算
八海去會啊 仲有箱根
應該都會一早就出發
返上野果日就經江之島橫濱先返上野
第二朝先還車
上五合目可以問吓有冇雪胎嘅
如果淨玩山腳就無需要喇
3月尾長野建議雪呔 入夜都幾凍下 你好彩可能有少少雪粉
所以保險計都揀咗
睇下係咪俾到我
冇就改一改行程
我book 左雪軩去白川鄉,比國泰搞一搞,
本身book 左10號至15號,
但改左行程想加多一日9號開始
原本個booking 又唔比更改,由頭book 又未覆我有無車,好煩
多謝分享 網站有齊option揀都幾重要 有幾間其實做唔到 小小野都要寫email問
小小分享

一定要雪呔同4wd

4wd +雪呔救咗我幾次

個人覺得雪地揸同普通揸都係一樣要小心謹慎

一般我都係行跟牌+5至10(當地人都係一樣可能仲快)

冇車我可能會+15至20 睇當時路況

路面情況有分幾種

1: 壓雪面:
講緊有雪但係俾啲車壓平晒嘅路面 冇咩特別 跟返前車嘅呔痕行就得

2.積雪面:
好多積雪, 呢種情況一定會慢 因為你想加速都唔會加速到 啲雪會食住你條呔 慢就得

3:冰面:
路面上似係雪但係反光嘅就係
一定要慢 一定要慢 一定要慢
冇雪呔就一定收皮 跣到一定仆街
有4wd就小心啲就得

4普通路面:
有時有啲路面會有地熱 啲雪會融晒 冇咩特別

其他嘅諗到再講
雪呔+4wd=無敵
仲有
日本有個獨特嘅mapcode
係車上嘅gps上可以好快搵到地址

Map code可以係呢個網搵到
https://japanmapcode.com/en
一月尾諗住大版京都自駕遊,但book極都冇雪軚係咪可以收皮
Toyota Rent A car啲車有冇Android/ Apple Car Play?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞