關於冬天日本租車問題 (2)

946 回覆
1 Like 7 Dislike
池袋離開東京市內嗰程係惡夢塞車程度同香港差唔多
我建議去到先攞
我反而覺得池袋拎車去箱根都幾方便。今年一月頭係池袋sunshine city 附近拎車,跟導航行好快就上咗高速,雖然多車但keep 住都行到70,80公里
3月中都要雪胎?
我都搵過去到附近最近要小田原先有,箱根湯本果間Toyota rent a car剩係開weekend

佢塞車會塞到好似龍翔道果隻,唔撚郁果款?
我由千葉九十九里去河口湖,喺東京市中心塞咗一個鐘
仲要已經係非繁忙時間
如果係3月尾去東京近郊 (輕井澤,箱根,河口湖)洗唔洗request埋雪軚?
想問各位巴打 喺toyota日文網租咗車
得個reservation no. 係咪代表成功㗎啦?
定係再等佢confirm
3月中前最好有雪軚 訂唔到就睇天氣執執個行程
基本上唔洗 除非渣上五合目
下個禮拜去 Toyota 覆咗無雪軚會唔會有問題
東京出發去 河口湖、箱根、伊豆
睇住天氣出去 落到兩三度兼落雨就泊低架車 如無意外應該就入黑先有噤凍
白糸ハイランドウェイ 三笠料金所
過兩日去去河口湖/伊東洗唔洗雪軚
我見雪軚已經full哂 唔用既話係咪好危險
兩日後咩天氣咩溫度你自己check下都心裡有數啦
https://carrental.jpn.com/cn/reservation-cancel/

有冇人試過 book完冇confirm email
又search 唔返個booking
遲book車,見到好多都full book或者貴啲
不過見到用日文網Tabirai/ 租車公司,平啲又多選擇
所以想問下經Tabirai或者直接Toyota/Orix既日文網租車
導航會唔會都有中文?
預約過程會唔會有咩要注意?
貴 唔好租 搭巴士
印象中沖繩租車唔貴,但你咩7人我唔知,去到alphare嗰D貴都係正常,你咪搵多間比較下。
tabirai係綜合咗D租車公司價錢你方便比較,有時會有D special offer之類。

個人認為導航有冇中文唔係好緊要,因為佢D顯示好清楚,你輸入嘅來來去去都係電話mapcode揀下有料無料道路之類,睇漢字/英文都足夠應付。
呢條路講明all season唔比入 可能見4wd+all season就ok 如果行國道146照計無人check
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞