關於冬天日本租車問題 (2)

946 回覆
1 Like 7 Dislike
我試過3月廿幾號去河口湖
落雪大到路都睇唔清,
好彩果次有租雪胎
真係好難預
我上網見依家有ToCoo!ExpresswayPassPlan(TEP)租,
話對象車型係:NissanRentACar.BudgetRentACar-NipponRentaacar.Timescarrentacar,

但係我去nissan 既網租車都無租tep嘅option我揀,係咪要send email 去book 先得
拎車果陣講都得
唔該巴打
本身諗住買昇龍道巴士飛,點知撞正日本假期已經full晒 ,搞到要租車
冇雪胎俾你就唔好博啦
萬一有落雪你真係企係到
toyota都冇?
都係講自律
唔要就主動cancel
去到咪落地俾錢
雪鏈你有用開識用先搞啦 正常有清積雪唔洗用 反而你試吓request架4WD重實際
我request 左 但諗緊我租K car 有咩豐田款k car 有4wd
你要經Tocoo代理網站book車先有喎張TEP ETC卡係郵寄比你 唔會經租車公司手
番去Nissan個官網book當然冇呢樣野
好似款款K car都有4wd版 你租個架係咪就唔知另外落雪租架大少少嘅車比較好
fielder o唔ok名古屋得返呢款
渣上高山飛驒個邊?有雪胎Ok啊
早幾日軽井沢上草津 好彩租咗架 serena 4wd
去到個收費站話一定要4wd先得
小小見解:真係大雪(結埋冰),有雪軚都冇用!你只係會原地空轉!
見住佢哋啲本地人,四驅上晒雪鏈,都可以三車連環相撞!
你指万座ハイウェー 定係 鬼押ハイウェー?
唔見有source講4wd 有啲話要求studless winter tyre
邊個位置噤地滑啊?!
我估佢講霜地….
由其泊左一陣車 地下無左雪等層冰
果d環境真係要小心

仲有有好多細城市都無乜人清雪
雪下又有霜 雪軚都係小心為上

香港有無渣開車都好啦 冬天租車 自己諗諗啦
由其果d心急人上 唔好玩爛曬可以嗎

上面有位智者叫人租4WD的K Car …
DLLM 租SUV 啦 慳果少少 🤏🏻
3月初去河口湖
Toyota request 左雪胎等覆
照request 啦 哩兩日係北陸上Highway 有人check winter tire

3月真係唔firm 有無雪
係呀 會去埋白川鄉
request左雪胎
thank you巴打
有個白痴問題想問
揸車去到酒店check in時架車應該泊係邊
泊係路邊去咗check in先?
酒店對出已經係車路
七人車太高又入唔到佢個泊車位
想知道去酒店check in處理架車個流程應該係點
我知好白痴但唔想乜都唔識失禮本地人
搵個最近又唔阻人既位落貨(例如啲小路,大街大巷停喺燈位前面嗰啲就唔好啦)同行者拎行李去check in你就去泊車囉
我通常搵定附近有邊度有露天停車場,用google街景睇埋一日最大料金價錢(一定要搵有最大料金,無既話泊到窮)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞