[經典共賞] 牛仔 • Workwear • 古着 • 軍褸 • Boots • Country Style (55)

998 回覆
5 Like 10 Dislike
有冇短身淨色tee介紹?
u記好長
去街市比$30改短
有冇其他介紹下?
試吓wh/ good on
唔知你咩身形,我自己肥+矮,就到膊胸闊就唔到衫長,所以都係直接拎去改短
Good on其實都長
最好嘅係買u記攞去改短
Muji算短身d如果同uniquo比
豬仔幾短下
Public Tokyo
躝啦On9
有屁就放無POINT就收皮
有冇巴打買咗denime
等緊 ship 嚟
有冇巴打買開fdmtl?
冇point果個係你
懶撚係串咁
人地問你vintage個價咪又係人炒出嚟,點解釋你自己唔係水魚又唔撚應
追撚曬post先串9你㗎柒頭
用souvenir jacket做例
Souvenir Jacket 有啲condition買果陣已差到不堪
啲絲絨都爛爛地仲要未計size/ 用料符唔符合香港天氣著用
Condition好既近年都炒撚到十至二十萬Yen
用返果間以前做souvenir jacket既廠出既近年新品咁又有咩問題?
咁唔該你解釋下
買過牛仔褲,洗水同patchwork都整得幾有feel
多多借口
我自己由ALASKA到GERMANY既都有
由穿LON到MINT既都有 由VELVET到COTTON都有
當你真正擁有過 摸過 見過
其他更差既垃圾品牌唔講 一拎上手已經想笑
講TAILOR TOYO 剩係個CUTTING已經改到不倫不類啦
著出黎完全唔係原來既效果 基本上一眼就睇得出
顏色 手工 CUTTING 每一樣野都大相逕庭
同埋TAILOR TOYO出既SUKAJAN咪一撚樣係咁車
長遠咪一樣係會爛 D棉一樣會跌 質素有提升到咩?有符合到天氣咩?
你要無中棉既VINTAGE一樣有無中棉既版本 你係咪唔知?
同埋VINTAGE衫一定要著?
下下講符合天氣你不如唔好搞呢D 著返U記算啦 岩你
你問有咩問題? 咪就係唔係VINTAGE囉 件衫就係無經歷囉
當然你玩VINTAGE剩係要個樣我都阻你唔到既
另外你下下要搵天價版本 SKULL 虎頭 爆炸 MILITARY HANDPRINT 呢D一定係貴(你買得到先算啦事實係物以罕為貴)
比較返一般JAPAN潦草字+YKK版本 華南虎 鷹 呢類圖
VINTAGE仲平過復刻 至少到今日我仲可以用4-5K買得到
你買唔到係你問題 你冇SOURCE係你問題
復刻你鐘意著就慢慢著 關我撚事 你自己出黎柒之嘛
袋錢入你袋呀 睇多D學多D先出黎威啦 縮返入去啦
用料符合天氣
你班呀美卡GAY呀叔最撚鐘意既N1呀已經係反人類設計啦
要切合需要去著羽絨啦
岩啦 而家興eddie bauer呀嘛 goose down vest呀
去著啦 又可以懶眼光獨到喇
不過實際上咪又係受d 'CHING' 影響
出返?
你都On撚9
你有source,咁撚鐘意笑柒人著復刻
咁咪Dum個source出嚟感染更多人去買真·vintage囉
而唔係笑人地冇source冇錢冇能力去買
仲要去呢個咩都會講既post笑柒人
你咁有能力既,就開個真vintage既post,果度唔撚俾討論復刻只可以討論真vintage,你有能力做撚左啦洗嚟呢度搏人屌你咩
講返vintage,你都識講有中棉同冇中棉
問題古著唔係新品,搵到冇中棉又未必size啱
size啱又未必係冇中棉
我夠知有啲Jacket個價平過新品啦,問題個圖案我唔柒like吖嘛
你呢種人咪又係只要vintage就要迫人去奶,無視人地既taste同取向
人人身型唔同,個cut啱你就話vintage好,復刻cutting啱人就話人垃圾
好心你啦中國人,「嚟」橫折曲,強迫人地去接受你果套,唔接受就屌柒人
學咩人討論古著仲要你都未答我點解高價買市場炒起既古著就唔係水魚,唔好同我講有平有貴呀,依家啲item講得出個名既都升撚曬值㗎啦
我買咗N1都冇乜點係香港著過
最凍果幾日除外
點呀?香港又唔可以著復刻N1呀?
咁鐘意屌去啲玩復刻workwear 同military既ig日本仔到用日文屌柒人啦毒撚
好辛苦你唔好咁嬲啦語無倫次
我無野同你講喇
其實人人要嘅嘢唔同
我鍾意「古著」,因為有啲款係永恆經典
用料好,造功好,通常比現代嘢襟用,著耐咗仲會越嚟越靚
但係礙於個人喜好,多數最盡只接受到deadstock

同時就算deadstock,擺得耐咗,同嗰件物件仲係新嘅時候,都已經唔同咗
準確嘅repro就可以俾愛好者體驗返嗰件嘢點解值得變成經典,將一件新製成嘅新衫,著到變成自己嘅經典
呢樣嘢係只有repro做得到
再甚至有啲brand係將嗰啲嘢改到更加適合現代
當然呢件事唔係個個brand、每件repro都做得好,咁咪等市場決定

至於如果想話啲人盲目跟風,一窩蜂追捧某幾個當時多人著嘅款
其實無從客觀判斷啲人係咪跟風:點解唔可以係嗰個款合乎大眾審美觀,所以咁多人鍾意?
利申:無興N-1,睇到悶,大把軍褸款,但唔覺得要鬥冷門,有啲款咁熱門係有佢原因,唔啱自己咪玩自己鍾意嘅嘢囉
每樣嘢都有其存在價值
一開始就定咗高低,就唔能夠客觀去睇成件事
欣賞你思路清晰又理性
駁返我先啦
似乎好辛苦谷到爆想解釋又解釋唔到喎vintage水魚
哎喲我都冇野同你講喇魚腩
快啲開返個真·vintage post圍個爐先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞