[經典共賞] 牛仔 • Workwear • 古着 • 軍褸 • Boots • Country Style (55)

998 回覆
5 Like 10 Dislike
佢哋硬係覺得古著清高啲,鐘意笑啲復刻嘛。
香港玩古著門檻極高,又唔係個個接受到舊衫。堅持全古著值得尊重。但點解唔識尊重下人哋鐘意著新衫多啲呢?
咁巴打有咩好介紹
可以補充多間係堀江嘅Village
https://village.ocnk.net/phone/
得罪講句,木村都係垃圾。佢都係著復刻
呢間服務態度好好,係佢度買咗條toys mccoy great escape chino
其實都唔係淨係新舊衫問題
日本人保留連美國人自己都摒棄既傳統
再改良 加啲自己品牌各自嘅特色
係十分困難同值得欣賞嘅精神

冇話古著唔好
但唔係咁易買到岩自己size又有返咁上下新淨既真古著
有都可能係天價
平既買到返黎霉霉爛爛又唔係好想著上身
買復刻會係一個好好嘅選擇

會買古著既人
好多時其實係收藏家心態
有幾可真係會真係日日著出街
我自己買過50s Swiss Military pepper rucksack
講真淨係個袋都差唔多3kg
其實好難日日咩出街

舊有舊既好
復刻既日本牌子如果你知道日本職人點對忠於原著既執著
點人手染到成手、指甲都藍晒
為左嚴格保持棉花既質素自己買埋地種埋棉花田
你就唔會講得出復刻係垃圾呢啲咁on9既野
巴打你真係好人,咁好耐性同佢解釋咁多。
打完都覺得自己on9
為左個on9認真左
估唔到自己問一句會引到罵戰, 我自己其實vintage, 復刻都有買。

好似巴打咁講,有啲罕有古著,例如levis denim jacket type 1, 2 之類個啲個價只會上唔會落, 唔係人人負擔到。依個時候復刻都係一個選擇。

自己鍾意就好,無必要比較。
抽完福袋唔係好岩size,借位平放件Ogrueil西裝嬲+褲

Black Linen Jacket size42 $1100

orgueil.jp/all/black-linen-jacket-or-4226a.html

Military Snow Pants colour beige size36 $600
orgueil.jp/all/military-snow-pants-or-1081.html

有興趣加tg傾:hoshiyomi12
Acorn
有冇巴打著過日牌Rolling Dup Trio 嘅boots

想問吓大細問題
你個point咪又係講錢
無話唔尊重d咩職人 唔尊重你地大部份人姐
買d水魚衫就大大方方認啦
目光短淺思想狹窄
日日剩係識望住d506 507 wwii軍褸打J
咁你梗係搵唔到好既condition啦
一尾又要覺得vintage唔值錢 其實根本就唔了解背後個價值
本身都想舉下例 諗諗下都係唔好 廢事教左你地野
仲有你最好笑啦 大把袋比你揀 你自己揀個用唔到就賴3賴4
就係目光放得唔夠遠囉 就係思想狹窄囉
d日牌出咩就買咩 永遠著黎著去都係牛仔軍褸
明明古著係有無限既可能性
呢個世界唔係得army denim衣物 sports wear一樣得
講真堅持d咩呀美卡GAY就係柒 將d扮vintage既衫塞哂上身
又牛仔褲又軍褸又work boots乜都炒埋一碟
然後其他人comment永遠得幾句:Ching呢身fit!件jkt咩brand?

我只能講你地玩緊個樣野唔能夠稱得上同vintage有任何關係囉 只係kind of "fashion" style
係我眼中復刻就係垃圾 thats it

btw L字頭條友真係柒到喊 講一句就起哂鋼
你又知我係古著撚?自卑到
事實係人地問古著街你答人hinoya就係錯 就係咁簡單
講咩正常唔正常
乜你咁care人地點睇自己?
無自己思想?
服裝,最好都係著上身睇下個效果。

腦補太多好易痴鳩曬線。
冇錯大家交流下
點呀?起晒鋼未 我冇care你點睇
炒返起個post
都唔關你事既你都係問有冇鋪介紹姐係有條友一黎就咬人
得罪講句
Vintage又好復刻又好,所謂既價值都係人吹出黎,你覺得值就值,何來咩水唔水魚,你理得人咁多

唔通你又覺得搞咁多野又要學又要周圍搵又要比錢買件古董舊衫就唔係水魚?咪又係自我感覺良好

你口中所謂既無限可能性事實係點大家心照啦,Vintage買一件少一件,唔夠貨賣,咪講下無限可能性囉,睇下廿年前同而家對Vintage Levi’s 既定義同評價,學返你果句,做水魚咪大大方方認囉,自己鐘意就得,唔洗理人點睇既
你都幾搞笑 唔通我執過啲咩vintage 野又要list晒出黎俾你睇咩
不嬲古著復刻兩樣都會買
撞到手神搵到有咩啱一定買

個pepper rucksack 我係好鍾意添
厚帆布 靚牛皮 質素一啲都唔比日牌復刻輸蝕
只不過想話同而家既袋比 係難啲日日咩出街
有啲古著太耐歷史/上手keep得唔好
買到返黎太霉著唔到 你估我又冇試過咩
唔好講到自己高人一等咁
完全冇人講過vintage 唔值錢
Vintage 就係值錢先會上到天價
為左發表你嘅「偉論」去改人意思
不過都唔排除你理解能力有問題
所以先會發展到你有而家呢種諗法
我唔會怪你嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞