[經典共賞] 牛仔 • Workwear • 古着 • 軍褸 • Boots • Country Style (55)

998 回覆
5 Like 10 Dislike
有冇人有買過asahi belted shoes??
想問下除左LH邊度有, 佢冇我想要隻色
想買呢條belt
有件Jacket袖口磨損咗,有冇邊間舖手勢好想拎去補補
想分享下點解入坑

我其實一件真vintage都無,坐部係豬仔/orgueil 啲復刻

一開始係因為拒絕made in China
咁復刻brand多數係mij ,所以留意多咗

同埋男士啲fast fashion 真係轉得好快
你要件非mic 嘅潮牌好貴,然後下年由型就變柒,年年換成本又高

復刻items,好似牛仔褲、皮褸,真係著10年都無問題

然後了解得越多,越知道件衫嘅歷史,例如各軍褸、法T
有時啲朋友問起件衫幾特別喎,都真係言之有物答到,唔係一句今年興/邊個明星著過嘛咁

同埋都關年紀事
廿歲頭著皮褸,No offence ,除非好高大,唔係都會覺得好唔夾咁
但係3字頭開始,皮褸牛褲馬甲,著得舒服formal又唔會over,有幾個女性朋友係叫我帶佢哋啲男友去買衫,唔好再U記無印

作為非收藏家同vintage死忠,一個對衣着無特別要求同嗜好嘅人

古着(復刻版)係非mic中性價比較高嘅選擇:)
想問下paraboot洗唔洗預大半碼 想買對pacific
文化雜貨屋
Luddite1811
唔該晒

不過剛剛睇左文化雜貨屋似乎無1308
屌咗佢條女
想請教一下 有無日牛推介
岩襯西裝褸同loafers
想高腰d 褲頭係肚臍落少少就fit
今日試左resolute 710
感覺有d低腰
請各位大佬指教
同問push
想搵啲高腰牛
本身腳短 再中低腰 好奇怪
Freewheelers係幾好著
想買牛仔褸同牛仔褲 jelado都有睇 桃我對個兩間就還好 evisu都還好
上下身會唔同brand會唔會怪
我大髀位較粗 想問jelado個啲係直腳/闊身?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞