[經典共賞] 牛仔 • Workwear • 古着 • 軍褸 • Boots • Country Style (55)

998 回覆
5 Like 10 Dislike
Google 唔到
D料幾實淨
想問問香港買paraboot michael邊度有得試?
Tassel
冇我碼了
香港間double RL係咪執左?
仲有咩地方買RRL?
中環間Ralph Lauren 有
今個星期六/日多唔多巴絲去Incredible買Resolute?
知唔知大概幾錢?
咁大間鋪頭唔問 上網問客咁聰明
其實林生個fitting day係有咩做
有冇巴打去咗
買咗條lot147, 請問你點脫漿?
咁大間鋪頭唔問 上網問客咁聰明
大原則係你想點都得,但據我了解大部分denimhead都唔會改褲腳,其一係坊間大部分裁縫做唔到用純棉線還原本身嘅車線(除非你特登去搵專門玩牛仔褲嘅鋪頭改),咁樣養褲嘅時候會令到本身應該係褲腳車線嘅紋路冇左
有問,佢哋英文有限,答我唔到
另應該改幾長,其實都係睇想點養,有人唔摺可以養到stacking紋:

摺嘅方法都五花百門:
https://denimhunters.com/denim-wiki/how-to-cuff-jeans/
如果要改Unwash 原牛緊係去改鎖鏈腳,不過日本牛好多都長32 34,摺兩摺都唔使改
個人習慣,反褲暖水浸3-4個鐘,隔1個鐘換一次水,開始有些少色落就可以停,浸完放洗衣機脫水3分鐘

但亦都網上見過有鬼佬唔脫漿直接操條牛
TWC 啲Staff 知你唔識日文先唔會show 你,同以前Tenderloin 一樣咁撚串 
22oz唔脫漿直接操,真男人
不過我問佢係海外點落order又講得好詳細,唔似唔show我
我見網上有啲人話著住浸條褲會仲fit身,唔知你有冇試過?
原汁原味,夠raw
冇,應該冇咩人會為咗條牛仔褲坐喺浴缸浸幾個鐘,浸到鳩到縮埋
儀式感十足
喺牛仔褲炒到5位數嘅年代,我諗真係會有人認同儀式嘢

今時今日自己都好少著牛仔褲,而家喺街搵個𡃁仔著都難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞