有冇人呢期張CITIBANK信用卡俾人盜用左

547 回覆
78 Like 31 Dislike
佢老味 電話又打唔通
今朝起身比人hack多2單
有冇人Citibank銀行轉唔到帳?今朝搞咗成朝都唔得
大貓請咁多IT人,好係應該
BOC 其實我以前都用得幾好,係因為佢係深紅中資先有疑慮而轉Citi
結果Citi D系統表現真係令人幾失望
會咁講係平日見大貓炒人成日都炒IT,但炒極都有
實際上佢地D IT 係點我唔太知
以我所知石門果邊大貓有個Data Center 請落唔少人(以前有舊同事做緊)
Development 果邊就唔知,我估應該係印度之類
琴日剛去恆生cut咗張大學卡
另外大貓嗰張就長期lock起咗

建議大家無必要用嘅卡盡快cut,任何銀行都係,信用卡信唔過
大貓早兩星期有打比我 話detect到有$0 嘗試交易,似係撞張卡資料岩唔岩,系統hold起左個交易再打比我問,之後幫我cut&開過張新卡
更正 系統自動停左張卡 唔係hold交易
夠唔夠都係咁

唔係今日既事
上個禮拜俾人碌咗EUR 500幾,cs話係酒店
條數仲未waive
認真
未確認新卡都畀人盜用嘅爸絲可以搵佢哋
因為呢家就算傳媒講嘅都係現有嘅卡,冇講過呢啲情況
個個都係講外國商戶
我張Reward就畀人喺香港嘅「Aditi Kwai Chung」 簽咗USD1
係,你冇睇錯,係香港商戶但簽USD
時間係1:xxam
上網再search搵到係間火鍋外賣店嚟
搵埋渣打SMS錯收件人嗰位爸打
應該夠做
到我被盜用
打極都無人聽,直接係app cut咗先
直接cut戶口算
原來咁多受害者
會唔會成個香港銀行資料庫比人爆咗
上兩星期畀人盜用碌咗兩筆交易
啱啱出咗新卡
想問下你地比人盜用返單入帳之後等幾耐先waive條數
已經等左成個禮拜條數仲係到
上上個星期四五碌
上個星期一打上去waive
今日仲未waive
11月22日被盜
前幾日睇waive 咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞