有冇人呢期張CITIBANK信用卡俾人盜用左

547 回覆
78 Like 31 Dislike
Citi bank 比人碌左兩皮幾
打左上cs Waived
應該係因為SC AM 卡用家多D
Citi Bank 少人用
同埋我地係出事既先頭部隊大家未當係一回事
仆街 睇返係11月12日碌 今日先發現會唔會太遲
照打啦,citi bank 應該過咗最忙果浸同埋佢地應該知咩事
今日張渣打無啦啦畀個教育機構碌左9蚊美金
打極條熱線都無人聽
純猜測

你想像下,好多年前信用卡係一張實體卡囉去鋪頭
店家用過底紙拓印拓個card number + 要你驗名
再囉去銀行request 錢
呢d 過程係無任何實時verification

而按之前連登好幾位巴打講過
網上交易CVV/OTP 認證其實唔係銀行強制
係商家決定用唔用
如果間商家唔用任何認證又收到盜用然後交俾銀行request 錢
銀行好可能唔理3721 一樣照mark 條數落你戶口
所以你張卡未activate 都一樣有盜用既數
我估係呢個原因
俾人用左兩單 都係1usd
立即打上CS啦,1蚊係測試
之後有機會碌其他
係 本身冇留意
係睇到呢個post先睇翻原來4號比人盜左
建議唔趕住用既囉到新卡唔好activate 住
雖然有人話唔activate 都可以有盜用
9個月339宗網上信用卡盜用案 財庫局:如不涉疏忽毋須負

原文網址:9個月339宗網上信用卡盜用案 財庫局:如不涉疏忽毋須負責 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20221207/mobile/bkn-20221207132749849-1207_00822_001.html

我就咁睇呢post 都應該多過339
佢統計1至10月
Citi Bank 應該係第一間受害公司,果陣11月,即係無計入去
見noti彈個cs覆左,點知想入去成個ac被人凍左係咩事
有冇銀行理下我呀 俾人盜用啲錢啊
信用卡被爆盜用 渣打:可經網上理財或SC Mobile即時鎖卡 並提出爭議請求
https://news.mingpao.com/ins/%e7%b6%93%e6%bf%9f/article/20221207/s00002/1670400843714
Citi就完全冇反應,都唔知佢做乜?
我星期日無啦啦收到message話買左usd155蚊野。睇左好耐佢話係間叫cNord 既公司買野。我以為係vpn 不過又唔洗咁貴。
再google 下發覺係係俄佬公司賣家居防盜。打左去cs 佢話條數未過幫我cut card
SC多人用,Citi 少人用
Citi 呢排既高峰期應該係星期一,果日打CS打唔通應該好多人報
依家過咗果日好多人D 卡lock 晒,所以呢2日盜用cast 少咗,班賊開始搞SC
我估如果Citi 咩都唔做,一星期(d人收到卡activate 返)後又會再來多次
我今日睇咗成日隔離SC card 被盜post
好似都有人係被盜去刷呢間既數
估計根本citi bank 同sc 係同一個集團,但香港d 銀行重係無反應
咁奇怪
收款人咁廣泛,又唔淨止係retail/online shop
似乎係有hacker示範credit card漏洞
一般一個月之內未出bill你同佢講佢都會叫你唔使找住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞