有冇人呢期張CITIBANK信用卡俾人盜用左

547 回覆
78 Like 31 Dislike
Same! 比人係nvidia碌卡dklm
Hotline 打唔通
所以我自己入咗apps 襟lost card
然後sytem 即時自己generate 個新卡number俾我
e.g. 我舊卡number 尾碼當係1234, 我一襟lost 佢除咗話會寄出新卡外,自己generate 咗新number 2345俾我

所以我估同好多巴打諗既一樣
應該係Citi Bank Master Card 果邊有問題
(我重有張Citi Bank Octopus VISA,touchwood暫時無事)
但懷疑Citi Bank 唔知/唔出聲
覺得係citi自己人做
自己人偷又好外部hack 入去都好
Master 同Visa 我估應該係seperate system(Citi Visa好似無事)
所以應該係Citi Bank Master 果邊保安有問題先俾內部人/hacker 囉到
依家個款我覺得Citi Bank 未知情
畢竟前排係black friday,呢段時間係盜用高鋒期
所以佢無aware 到有問題繼續係度行SOP 換卡
都唔止Citibank,已經識人渣打中銀恒生都有瀨野,個個都即刻勤力check下自己張卡有冇出事
係咪都係Master Card?
Master同Visa都有呀,我自己就Visa中招

我新卡收咗唔夠1個星期今日又出事 今朝襟咗report lost
都唔知下星期收到張卡點處理好
平時用Apple pay響pos當面比錢有時就會交易被拒絕
live chat問佢就話比風險管理部block咗個筆交易
呢次網上盜用就直接過到數
FATFAT
係咪你DO
同東張講
CVV 唔一定要
今朝10點有條sms買VPN用咗80usd,入app睇到hold咗1700蚊信用額

上個月某日10點又係有條sms有外幣交易,叫佢換卡,張新卡尋日先active
張卡一active就奶野?
我係前星期一(21號晚)被碌1 euro
跟住上星期二(29號)收到新卡,activate完用過幾次
然後尋晚01:30 又有1 euro
上邊好多巴打都有類似case
根本換卡係無用
我係4/12 分別比人盜用咗usd 10 同eur 1
跟住即刻報失卡,佢個hotline打極都冇人聽
頭先打到比客服,佢叫我等兩至三個工作天睇吓有冇計到呢兩條數,如果有就係佢個app message 通知佢waive
而家入app已經見到有新卡number,但完全唔想叫佢寄比我
可以叫佢hold住唔好寄
usd 10 同euro 1 即係同我一樣
我euro 1 過到但usd 10 上次問cs 話ban 咗
跟住收到新卡activate 1星期唔夠尋日又1 euro
我依加諗住下星期收到卡唔activate住睇下情況先
完全係痴線早知叫佢唔好寄,一陣打埋去cut鳩曬佢
如果有師兄師姐用Citi Plus,請要去一去管理帳戶嗰度set返啲網上購物限額,我set左0
知唔知換咗卡會唔會食唔到小斯開卡禮品?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞