有冇人呢期張CITIBANK信用卡俾人盜用左

547 回覆
78 Like 31 Dislike
連附屬卡都盜用左, 唔知邊度偷
我都係
都唔知咩事
一年無用 佢無啦啦收1800蚊會員費 然後有好多100蚊單
Same ,比人網上look咗幾蚊, 但係張卡冇拎過出街,亦都冇上網買過嘢,唔知點樣偷
鬼華都係,俾人喺美國買software
我都係
會唔會citibank俾人hack左
睇嚟似
Same
咁多 睇黎上得東張西望
我比人碌左美金,CITI話收款方係宗教團體,有無人一樣
Me too
即cut
耶蘇半夜碌左你張卡
逼我交會費
俾人盜用簽左NETFLIX, 打上去佢話幫我CUT卡再發過張新NUMBER既俾我.
然後隔左兩日5AM APP有通知叫我ACTIVE張新虛擬卡, 但我竟然係INBOX見到有個通知係4AM新NUMBER被簽了一單699既墨西哥款項. 即時打去問點解我連ACTIVE既新NUMBER都可以俾人盜用左黎簽野? 我話你幫我CUT左張卡佢啦我唔要喇, 佢竟然答我因為個單699未正式BILL到落去,所以宜家CUT唔到張卡住? 我話你玩我呀? 未ACTIVE到就簽得, 反而唔CUT得?
最後佢話幫我CUT啦. 點知隔左幾日入APP又見到第三張新卡出現. 打上去發火先正式同我CUT卡..
唔係掛 新卡都出事
新卡拆信
拆完用佢個閪app active左就放左入銀包無拎過出黎
第二日朝同我講有人網上碌左幾筆交易
打上去屌柒佢 連我自己都未用過 點流出個16位數字+CSV
cvv
張卡純粹當8達通卡用,幾年無碌過野
前排比人碌左幾萬
我都比人盜用咗 , 又係 bb bank
可能係最近用得唔小心, 之前淨係用apple pay, 支付寶都冇事.
去過下面 B, C 公司買過嘢巴打, 入過資料就真係要小心.

極懷疑有職員手腳唔乾淨, 賣資料比班騙徒

我估班騙徒係咁做
1. 同 A, B, C 公司買資料, 同D 夾埋.

- A 公司賣我 全名, 電話, 身份證, email, 信用卡
- B 公司有職員偷偷地(公司以為職員冇做呢d 衰嘢) 賣我 電話, email, 信用卡, cvv 3位code
- C 公司 賣我電話, 地址

騙徒係海外搵到一間肯同佢地夾嘅公司 D, D 收錢型式 係可以好似APPLE 咁,
只要 名 + 信用卡16位數字 + cvv 3位code, 不需要 sms 認證嘅收費形式( apple online store 係咁). + 地址 (APPLE STORE 入支付人地址, 入錯係會過唔到機的. 唔信你試下; 唔夾信用卡地址keyword係過唔到機的)

A 我估係電訊公司.
B 係 賣票嘅公司, 香港的 ; 買嘢要人入 email, card 16 位 + cvv, email
C 係 係電器公司, 有我住址(送貨地址) + 電話.

之前張卡都好地地, 用過 B + C 就出事.
騙徒似係用 B + C 資料去D 做嘢
( 淨係A 公司比料比騙徒嘅話, 應該全香港人都奶嘢, 所以A 應該冇賣到資料比騙徒吧.[可能只限相熟公司先會賣])
對上一次係3-4年前, 嗰時又係 用過B類 + C類公司, 跟住就出事

騙徒 會 將由 B + C 嘅嘢夾埋一齊, 只要電話就夾到哂,
名, 電話, EMAIL, 地址, 信用卡, cvv < 夠資料盜用吧?

總之依家ONLINE 買嘢, 只用可以APPLE PAY + 支付寶 功能 apps;
要入埋cvv 嘅, 只限大公司. e.g. APPLE, 只他一律唔入.

另外信用卡必須要有sms 即時通知, 否則唔用呢張卡.

以上全部推測.
B 係 賣票嘅公司, 香港的 ; 買嘢要人入 email, card 16 位 + cvv, email + 電話

CHECK 返 B, 要入埋電話的. 做會員要入電話.
same, 又係好耐無用過嘅咭,畀人網上簽咗幾鎂買software
屌,你個推測好合理啦,我都奇怪咁多人話俾人盜用搞到我驚,好彩我淨係用支付寶畀錢
同東亞上年出哂事一樣比人爆第三方database?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞