突發,黃世澤協助香港警方拘捕香港獨立黨成員

614 回覆
1113 Like 102 Dislike
https://www.rfa.org/cantonese/commentaries/kl/lktk2-07142017123745.html

【維港外望】劉曉波的名言──中國應該被殖民三百年

原文太長 唔copy and paste出嚟
再推
中國民主化咁撚戇鳩
我記得條柒頭扮一開始扮唔識下亞狗,之後俾我極速秒撚左
一睇就知佢係下亞厘畢道

兩個一樣咁戇鳩
因為已經無野好挑機.
樓主唔拎證據出黎, 已經無野好討論.
得㗎喇你繼續沉醉於自己嘅世界自己偶像係好人
有民主與無民主, 唔係0同1, 有或者無, 唔係. 個分數係係由0至無限.
好多國家有民主體制既表框, 但發揮唔到民主社會既百花齊放,
關鍵係佢有幾自由, 有幾公平, 呢兩樣野要到達歐美既水平,
係要花好多時間同努力. 單靠中國人, 無外力, 佢係做唔到.
有外力都要花百年以上既時間, 但西方社會係唔會有興趣去改造中國.
所以, 我認為係無解.
偶像? 黃世澤係咩人, 係好係柒, 關我撚事?
我係笑你拎唔出證據亂鳩咁開POST
你連基本邏輯都未搞清楚就唔好學人開POST.
鄧小平當年set 50年不變,
其實係期望中國改革後進步到同香港接軌.
but佢既期望係唔可能實現. 香港人本身唔係英國人,
除左同中國人一齊圍威喂之外, 係幫唔到中國民主化,
因為香港人既文化同中國人有一樣既缺憾,
加上香港人人口太少, 香港人亦無咁既自覺.
好多所謂有民主議會嘅國家 好似菲律賓 印度 巴西 係選舉買票情況好嚴重 政府有多貪污 只係表面上好似民主
我只想講 中國想走去行北美西區個種民主制度係好難

好似十幾廿年前 大陸一個細地方好似想搞比較公平嘅選舉 因為係第一次搞所以比較多傳媒關注 不過選民就邊個畀錢佢就投票邊個
嗯....我大概明白啦.
你對民主既理解只停留喺制度, 選票.
但未去到民族文化嗰個層面.

希望你日後了解更多再深入討論.
嗯....你可以恥笑我, 唔緊要,
不過希望我上面講過既野你記喺心入面.
真係唔好低估XG人嘅戇鳩程度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞