突發,黃世澤協助香港警方拘捕香港獨立黨成員

614 回覆
1113 Like 102 Dislike
國安處前日(1日)拘捕一名40歲男子,指其涉嫌違反香港法例第200章《刑事罪行條例》第10條「作出一項或多項具煽動意圖的作為」罪。據悉該男子為「香港獨立黨」成員,負責管理社交平台帳戶,曾被列入通緝名單,近期由境外返港,其後被捕。案件今(3日)在西九龍裁判法院首次提堂。

控方申請毋須答辯,押後12星期至2023年1月26日,以待警方作進一步調查被告的手提電腦、電話、個人銀行戶口記錄。國安法指定法官羅德泉批准。辯方申請保釋,控方反對,羅官拒絕辯方申請,被告即時交由懲教署看管。辯方保留8天保釋覆核,11月11日下午再上庭。因被告母親身體健康問題,辯方另外申請社會福利署服務。

法庭文件顯示,被告黃煡聰為葡萄牙籍,任職英國皇家音樂院Project Engineer。英國皇家音樂學院是一所有悠久歷史的著名音樂學院,有來自全球60多個國家的800個本科生和研究生,多年來出產大量優秀演奏家、指揮家和作曲家。由愛德華七世(1841-1910)在1882年創建,現校長為查爾斯三世。

黃煡聰(40歲)被控「串謀作出一項或多項具煽動意圖的作為」,即於2022年10月9日至2022年11月1日期間(包括首尾兩日),在香港,與其他人串謀作出一項或多項具煽動意圖的作為,即在Facebook、互聯網網站、Twitter、Instagram和Telegram發布、提供及/或持續提供陳述和相片,具意圖:
(a)引起憎恨或藐視中央及/或香港特别行政區政府或激起對其離叛;
(b)激起香港居民企圖不循合法途徑促致改變其他在香港的依法制定的事項;
(c)煽惑他人使用暴力;及/或
(d)慫使他人不守法或不服從合法命令

相關報導:國安處拘40歲「香港獨立黨」成員 近期返港後被捕
https://bit.ly/3DxY4HZ

協助證據如下

呼籲人影香港獨立黨成員大頭

黃世澤喺自己嘅網頁聲稱香港獨立黨係賤黨(共產黨先會叫獨立組織係賊),要剷除佢哋,而家已經協助香港國安處剷除其中一名成員

影人哋大頭照係報國安?

又標籤人哋熱普城叫啲支持者起人底報國安

黃世澤已經唔係第一次害死人,無數次喺telegram channel收集個人資料大頭真實姓名,呼籲支持者大量收集抗爭者資料,而家又多一個人畀佢影大頭相蒐集資料交到畀人拉
黃世澤及其支持者可唔可以解釋點解你哋起底影大頭想追擊嘅所謂"共匪"香港獨立黨成員,會比香港国安處以煽動罪拘捕???

黃世澤你呼籲你嘅支持者影佢哋大頭相係咪又要幫国安警察破案?

而家人哋因為要畀你起底要坐監你瞓唔瞓得著?

你同藍絲暴徒網起人底有咩分別?
希望咁多位國安同事唔好推,等佢石沉大海害多啲人
佢一向垃圾
佢收集香港獨立黨資料報國安呢單嘢都唔推撚爆,大家都係做藍絲算啦
佢幾時先肯刷牙?
捉鬼天師都係共產黨嘅支持者
呢條黃世柒萬死不足以謝罪
「近期由境外返港,其後被捕」
原來係世柒夾佢番香港架?
反而好奇咩人會聽世7呼籲
呢單嘢迴響夠大會繼續踢爆佢搞鳩其他受害者同埋佢做過壞事
佢幫香港国安處起人底,影人大頭已經同協助拘捕冇分別

發表香港獨立宣言同埋所謂嘅線動言論俾人知道身份好不利
「幫國安處起人底」 睇晒d內容都唔見有呢個直接關係
牙黃柒係on9, 不過你呢啲標題黨都唔好得幾多
影大頭相都唔算,佢個telegram channel有好多公開人地址電話真實姓名大頭相嘅post

呢個時勢國安警察周圍搜習資料,亂咁公開人資料唔係協助調查係乜撚嘢
標題黨
絕無標題黨佢直頭寫到明要通緝

佢自己親自寫

提供資料都唔叫協助拘捕,係咪要黃世澤著埋避彈衣爆門上門落孖葉先叫做協助?
柒粉: 睇唔到唔知道
講還講
今次冇貼佢棚牙出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞