黎到英國,更加感到自己有幾無力

756 回覆
387 Like 839 Dislike
睇黎香港真係好多人走

每日幾編,日日都好慘好後悔移英
好心支港政權做D好野,唔好再趕香港人走好過
日日喺連登唱到英國幾衰差都係留唔到人

事實又係既,英國而家政治又混亂,經濟數據又差,點似得支那一帝永享壽與天齊咁穩定,條數又造得咁靚咁好睇呀~ 支那真係赢到開巷

另外窮撚/適應力差既人最好唔好黎英國,大湾区先啱你地

btw pr狗死全家
搶人才計劃之一係咪要喺連登每日開post講英國生活幾慘
你唔係過到英國先發現自己有可能做唔返文職咁弱智掛
唔想成世做工廠咪學其他技能囉懶鬼
珍,成班網上移民係度教人
咪on9啦 樓主咁嘅心態邊個都打救唔到佢
低級文員仔移民係最辛苦
勞力工你又唔願做
office工你又唔夠料

老老實實增值下自己先啦
PR狗
英國有工會 工人可以嘈 同埋 如果樓主你真係冇技能又想上位 除左讀書 藍領真係唯一一門低入門門檻 慢慢學野 識整多d先搵得多
每日一篇
一定要做office 就要同本地人爭, 但顧主多數會請返本地人, 起碼唔使煩佢啲visa
樓主不願面對
老老實實呢個post啲人都算好客氣
你得ive學歷degree都無個真係唔好咁多要求
Cv比你靚嘅人大把但都未必做得番文職本行
又嚟呢隻講嘢Tone
真係好撚幼稚
每樣野都有正反㗎啦
事實就算唔係BNO
你身邊都一定唔少人外闖 / WH人
反思後悔 定 第二人生 都一定有人存在

啱啱學上網?唔識分打手 / 討論?根本只要有social networking嘅地方 都會講 只係連登同fb group成班日日pr / 話人唱衰

pr先唱好呀,「普通人」你走撚咗人地補位呀
不如你講下你做廠搵幾多先
人地英國都唔係要你呢D I大低端人口
人地要IBANK TOP TIER班專才
你有工打己經算係咁啦
咁都仲叫每日一篇/PR
聽呢班人講野教你點read news / 點分析局面 / 點proceed / 點progress個人發展 / 點expand 就食得屎
下下都一句只要有行動決心就得
中小學生學界比賽?定陸運會?
早幾日有個巴打開po話係香港冇技能冇錢做緊保安
都仲有人叫佢移民
講移民差, 話英國唔好, 一律當藍絲當鬼打
你條仆街最似pr
真心答,外國白領的英文水平比較高要求高,同埋人工其實唔見得十分好。
建議做藍領學一技之長。資本固然係重要,但係你嘅技能同埋學識亦都係資本嘅一部份。
以前搵唔到嘢做,走去餐廳做學徒,有一餐飯食,仲要培養到自己對煮嘢食開始有興趣。
等自己對外國嘅環境熟悉多啲之後先至再慢慢報讀唔同嘅課程去做自己想做嘅嘢會比較好啲。
另外,比自己響一個講英文嘅環境學嘢同生活亦都非常之重要,建議識多啲人
樓主本身喺香港已經廢
去到英國仲覺得自己可以揀三揀四
究竟係咩心態嚟
5毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞