黎到英國,更加感到自己有幾無力

756 回覆
387 Like 839 Dislike
其實有咩問題
反正喺香港喺英國都係做啲低下階層工作
去英國做仲舒服
因為樓主唔知點解覺得自己留港就可以飛黃騰達
而家去英國唔甘心做基層工作
想知佢係香港果時做咩專業文職
唔係想話你 但我身邊都有朋友同你一樣學歷 然後拎住10萬蚊就過左去 佢呢年幾轉左兩次工 但每份工都係做執倉 但起碼每次轉工人工都有加到 叫做養活到自己 長遠工作佢都仲諗緊 你先岩岩過左去 環境又未熟悉 咁快就諗到咁負面
連登最鐘意吹捧埋啲辛苦勞力工
都唔知佢地出過黎返工未
做倉都話好
Nothing to lose 只係你一開始放棄既野係比較nothing (事業,社會地位,etc)
唔代表你唔會移民失敗wo

你移民成功定失敗 真係純粹睇你自己能力
你咁既心態同思維 就算比你移民瑞士都係冇撚用 同d師奶係街市聽到邊隻股會爆升 跟手就all in一樣 冇撚用過腦思考
仲係睇得白領藍領咁重
快啲返香港啦真係
除左基唔基層外
好大原因係你跳唔跳到出呢個social class
英國比起澳洲加拿大黎講 class mobility其實係好低...
樓主個情況唔係香港搵開大錢然後去打風流工
不過講呢D會俾人話五毛
當初都係咁諗
但去左伏中之伏嘅城巿完全行唔通
乜工都無得做
都唔知你真定假
我都返緊工廠工
大把錢嘅同事大把,都一樣返工,包括工廠工
但你就無咩錢,都係度間來間去
你想搵份月入十萬八萬,又唔洗點做嘢嘅工,每日返工兩小時,有事隨時可以走先嘅工?
喺嗰邊如果搵份普通糊口工都覺得困難既話,你喺香港都係左怨又右怨做廢青
頭香港一鬼樣, 好撚多蛇頭
實質min pay 落袋
1600 -700 屋 - tax gas council 300
= 400-500洗
有無諗過其實以你背景...係香港都係一樣......

只不過你係香港時間耐......settle 到先覺得好d...
佢想返文職,唔駛出出勞力,收入好過係香港
落地一定係倫敦工作機會多啲
就算想返其他工 起碼都易啲收風咩城市會好啲
我當佢唔係假膠都起碼心態係最大問題
香港人乜都要快
先唔講學歷,初嚟報到又無local工作經驗
做藍領做廠儲少少錢先再揾其他工有咩問題?
個visa先出得年幾,佢做咗廠幾耐咁大把
咁就覺得自己要做死一世廠?
更何況做廠都唔係只得operatives
可以有晉升🙃
巴打有冇車牌? 揸住UBER送住貨頂住先再進修技工啦, 講真做freelance 藍領比起普通白領一定搵多十分多錢
一係讀個專業,一係學門手藝啦!
講移民壞話 block得
又嚟一唱一和
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞