黎到英國,更加感到自己有幾無力

756 回覆
387 Like 839 Dislike
信錯cctoy
期望管理同自視甚高問題
50000 btc 定 50000 eth
咪係 係香港試下交埋租仲有幾多剩
你仲係英國出到post算係咁
真心覺得冇一球就移民, 係諗生存而非生活
tg識人係幫助生活或工作上,而非心靈雞湯

我聽有人攞廿萬就移民
去到airbnb可能用左唔少

咁我又覺得去做warehouse, tesco sainabury
人工低, weekend, holiday未開工
買野格下價
5年好快過, 你起碼贏左唔駛帶口罩, 講句野都要思前想後。
冇嘢輸 賺咗 經驗 呢d當安慰自己算
接受咗真係果一面先
其實都係
兩個主題概括哂
而呢2個主題係需要人生經驗去調整
銀行management grade過到去係半退休搵野做當世藝過日晨。

而樓主明顯冇錢要諗食飯。
連登D撚樣話 3,4皮夠生活喎
勵志故事
呢d out 啦
我地用hkd
過去就要手頭有資金可以摵,
要預左做下欄野工廠又好掃街又好洗大餅又好,
維持到生活都已經算贏。

留o係香港其實都唔代表唔洗洗大餅,
根本香港而家係萎縮緊,
低處未算低,
要準備定由都市跌返做鄉下。
其他地方邊會話咁多人都做文職架,
冇左經濟中心呢個身份會跌得好快,
讀書都唔知讀來做咩
我覺得你好有勇氣,過左去就唔好諗咁多
向前行,冇白領就做藍領
最緊要生活到
你想搵快錢 I’ve 仔做三行工 跟下師父

之後上手就肥仔
去到外國做中餐館就最俾人剝削㗎啦

寧願做老麥油站都唔做中國人既工囉
下下講人工
人工高極都去曬d樓度啦
高人工住大屋, 渣歐洲車, 歐遊, 仔女讀國際學校?

人地外國做地底泥工, 都做到曬以上所有

盲目追求高人工, 都係數字上安慰自己
加油 我同你差唔多 或者仲蠢過你
但而家都生活到 所以加油呀
如果你住倫敦 或者有機會就出嚟嘆下茶呀
搵份工廠唱長工,同搵份文員仔價錢差唔多
做倉咪仲舒服過做飲食業。
當然做文職最舒服啦。
咁你望吓自己咩條件啦厭三厭四
你差過大部分人喺度要求過上流生活?
因為倫敦生活費仲貴過香港 但人工又無多過呢啲數據上網都睇到 咪鳩up去山旯那落腳 但班人又唔諗點解當地人咁重皮費都要住倫敦 同啲人話香港皮費重去中山生活一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞