黎到英國,更加感到自己有幾無力

756 回覆
387 Like 839 Dislike
又嚟 又唔計 又係呢類一睇就知廿歲多啲論大事論人生
相信一切是最好的安排
英文聽下講下, 而家有google未查下點解

其實識唔少人,都係想搵多幾年錢就走, 但分分鐘係三年又三年
出左去已經贏到呢度好多人
點解一定要搵文職,呢邊藍領工超高人工。
似乎你先係傻仔,夠三年工作經驗既北大清華學生數下一年出幾多個,最撚top 既本身已經係香港做緊投行唔使靠新政策,唔通全撚部三年工作經驗既北大清華就算讀文史哲既落到黎都係做投行?你以為投行係你屋企樓下間7-11呀?今年投行下半年加埋有幾多單雕呀?bb cut 左幾撚多人手你唔撚知呀?

除左班本身有學歷有背景嘅已經做緊最top 既firm, 淨返低既就係一堆強國名牌大學既普通科畢業,本身係大陸逗緊幾千一個月,香港公司比皮半兩皮佢地都仆到黎做啦,demand supply 下用乜易幾年內就做爛市呀?

咁撚簡單都諗唔到就縮返入你老母個閪啦,短視到井底蛙咁,你咁撚有sense 借問聲你搵緊幾錢一個月呀?

夠薑既一齊貼稅單吖柒頭,搵得少嗰個直播拍片成張稅單吞撚左佢
回家吧
你岩,北大清華就算讀哲學嗰個都係做緊ibd 搵緊兩球一年
你咪on9啦,而加香港bb做緊個班nds 99%都係海外讀書返黎。
內地北大清華個d仲係內地中資行做緊,個班不嬲等緊香港讓d中層位佢地空降落黎,即係GTJA,HT個堆呀
你唔係以為bb front office vp得球幾呀
你識少少扮代表,中資香港d MBO vp仔都6皮幾一個月啦,兩皮佢地洗撚落黎,你以為北京上海仲係5千人仔一個月個d年代
我在UK生活ing 喎。你講o既野有d 真有d假。
問題係- 點解做工廠生活o吾倒? 過多1年我想買樓tim 啵
考左車牌未 送住貨先啦 騎牛搵馬
話人廢果d有幾多個真係飛左過去
係, 呢到大撚把廢老, 五毛藍屍狗, 叫人唔好去英國, 要同港共做數, 咪撚聽班, 鳩仔五毛撚屌講, 自已做好個計劃去就得了, 佢地只有晌到做狗等死中........
垃圾去咗邊度都係垃圾
係香港搵得少,無公屋無父幹,一樣賤過地底泥,香港連工廠都無呀。

希望你早日搵到份心水工,真心嘅文職好快係絕路,我想學下車衣維修,好過無一技之長。
返工廠有咩問題
London 租屋好L 貴wo
就算搞得掂屋租,住share room,交通費都唔平
我都諗左好耐,唔係辦法係咩意思呢
Chapter 65: 【字幕版Part I】香港97後BNO年輕人 來英有何出路? |風雲谷|2022/08/13
https://youtu.be/vOh9vbObavY
樓主覆左啦 #20
我就覺好on9都唔知咩理由黎.
移民同溝女一樣
既然飛左條女識左第二個 就努力對而家條女好 千祈唔好將兩條女比黎比去

其實搵到食企定左先啦
Chapter 65: 【字幕版Part II】香港97後BNO年輕人 來英有何出路? |風雲谷|2022/08/13
https://www.youtube.com/watch?v=SA_8Xpj6Soo
睇佢個回覆我明啦, 佢無力好合理呀, 佢都冇諗過UPGRADE自己

我朋友係香港本身做SHIPPING 去到英國做木廠, 2年內升左TEAM LEADER,人工已經跳升左接近50%, 真係好無力
你去既地方注定你識咩人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞