黎到英國,更加感到自己有幾無力

756 回覆
387 Like 839 Dislike
基層又叫話爛命一條點解唔博
中層想賺多幾年錢自走又屌你貪心唔要民主自由
有錢人唔走又屌你藍絲港豬

最撚無恥係班撚樣2023年都就到 但自己仲未走
睇左咁多頁,樓豬你所係返香港舔盡香港資源得閒去下日本台灣旅行打卡呃like啦,等香港班留港撚勤力返工交稅養埋你就最好
窮人去邊都係窮人
只怪生存能力太低 過慣好日子
大陸佬 南亞佬 中東佬 過到去歐洲唔會有你呢種情況
一過到去想揾文職 揾野讀將緊餘嘅錢用晒 打機都知唔會咁分配資源啦
要做工廠 點解唔係辦法?
原因就係對自己太好 過慣好日子 無逆境能力
只會回望過去 想過以往嘅生活模式 心態都調整唔到準備係英國開拓一個新生活
依架係走難呀,無錢無能力係要做呢d架啦,窮同無能力去邊都一樣,都係要捱返黎
唔保護主義你仲驚,不過我見英國電牌都唔難攞,讀個 course 都係廿幾堂
點解一定要上進?明明已經2022年啦,仲用返80—90年代既獅子山下精神?依定係追求躺平呀

你比香港既劣質思想影響左,咩人一定要上進,要不停咁升職做一份體面既工

呢到英國對向上流呢個概念冇咁熱衷架
IVE 都好多課程。你讀咩科?
工廠如果做part time 唔夠cover 租金+ 生活費
長遠都係會燒哂啲錢?
樓主覺得自己 deserve more
覺得自己懷才不遇
施政報告一出

勁撚多唱衰英國移民嘅post
信左連登仔搵工好易打份工廠工都輕鬆養車養大屋
加拿大都有 不過少啲
因為BNO去英國既人比去加拿大多好多
所以放負比例都高啲
冇錢係香港住都係為交租生存
只係係熟悉嘅地方捱窮定新環境捱
但係香港你捱左咁存已經知冇生存空間
而第二度你係有機會
如果唔係假膠 你返黎把啦
我要上位呀

其實18-25歲個班人唔走 係咪得屋企人人依個原因?
https://lih.kg/bsidnfV
你讀ive expect 自己係個邊有咩好嘅生活?
比份寫字樓工你 輕輕鬆鬆搵到 再夠錢租樓生活?
英國的年輕人都要返屋企同老母住啦
「倉廠場」
有咩就叫你返倉 去廠 做超級市場
認真嘢撚多五毛入嚟
樓主得到預期效果啦
分享番lihkg-爆like金句:

離開前,我同自己講:

留低,越來越差。離開,越來越好。

只差黃金交叉幾時出現,就好似新加坡,一早就知遲早好過香港。你移民去一個好地方,會有陣痛,但遲早好過香港,亦係必然。
留係香港又俾你笑鳩大灣區 / 不自由 毋寧死
走左撈唔掂又俾你笑冇錢冇本事冇能力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞