黎到英國,更加感到自己有幾無力

756 回覆
387 Like 839 Dislike
咁鐘意留係大灣區咪留囉
鎖港共產哂你啲錢外賣都無得你送
唔見得樓主留係香港做份ive都做得嘅文職可以有咁曙光
但有老豆老母丫嘛
再垃圾至少可以縮返去老家
人離鄉又賤
搵女都搵唔到啦
ive仔如果可以接受自己智力水平不足呢個事實
然後疊埋心水學一門手藝做藍領
咁過去會好過留係香港
樓主
唔係唔信你
但可唔可以搵樣嘢證明你人真係喺英國呢?
起下底就知係白卡
又唱衰移民既五毛
IVE 英國搵唔到文職工其實合理
相信IVE 香港都唔係咁易搵文職
今日真係見識到ive仔有幾廢
廢得嚟仲要懷才不遇
農場只係例子

出到去闖,唔好諗住一步登天
有排礳練
證明黎做乜
樓主既遭遇不知幾合理
冇技能冇學歷去到外國仲上到位先至奇怪
公屋又贏
英國最低工資差唔多 hk100。
俾佢做到醫生:唔通成世都要困住係間醫院對住啲病人

我朋友留係香港5蚊都唔洗
可以上公屋
玩掃碼,戴口罩,599豬
Ive仔補番個學位唔叫大學生keep番叫ive仔

條友都九唔搭八, 唔通大學生見工唔show張沙紙, 同人我DSE畢業咩.

同埋根本文不對題.
宜家講緊低學歷響香港唔會比英國好, 佢就轉左去低學歷但有上進心都一樣可以出頭
人地做教師去到英國都係落返地喺超市執貨
學位都無有工廠做重想點撚樣
講到尾都係人生規劃出左問題
移民前要做下功課睇下自己能力係個面搵到咩工
過到去同自己預期有出入會唔會有back up plan
會唔會學返一技之長定個目標
去到就算暫時做唔到捱住都向目標出發
始終仲後生大把可能性
你真係岸撚鳩, d蝻黎搶你資源仲要多謝返佢地

你咪睇下係英國既當地人會唔會覺得你地係黎建設而唔係搶佢資源囉

蝻冇攞社會資源咁既說話都講得出, 果然出撚左國身份眨撚到到蝻一撚樣, 要幫埋蝻黎搵籍口正當化自己既行為...
笑L死 , 點跟呀
早幾個月又話揾得少嘅先最有本錢走 nothing to lose
而家又笑人唔夠料都走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞