黎到英國,更加感到自己有幾無力

756 回覆
387 Like 839 Dislike
6年後入哂籍個啲肯定有唔少返去
做工廠有咩問題
咁789十年代移民果啲都係做低下層捱大啲仔女老嚟做藍絲享福。平有平做貴有貴做。你睇人好人睇你好。望住自己無嘅嘢就話自己搵唔到出路無乜意思。不如諗吓自己有咩再搵出路仲好。

出去外面世界,所謂嘅自由就係自由發揮,行自己條路出嚟。仲係保留住要行大路,中国果啲「聽話做文職三個學位就包你生仔買樓」嘅思想就返大灣區啦,發展仲好添。

最緊要反為係記住,發咗唔好一朝得意,記住今日自己覺得過走投無路,有能力時幫返低潮嘅人 pay forward。果啲知你咩料仲問你買咩車好果啲人就覆佢都無謂啦。
我都覺得唔太難
我學歷低但做左好多年文職
我覺得呢度d公司著重經驗多d, 見工乜學歷証明都唔需要。 我叫好彩,文職見左一份就請左,做下做下都半年,其實呢度做野仲chur過香港返工果陣,有時想揾返唔使用腦既工
你太早黎英國
國際無人認Ive hd

你應該最少讀埋個top-up先好過去
收九皮
依個咪CNA Insider 套one way 個Fiona 囉
我幾肯定教會D人唔係咁講嘢
屌,跟你朋友學廚囉,又包食
香港人思維要坐冷氣房
死廢柴佢響香港咪又係淆份死老襯

學人睇唔起藍領
去教會嘅一定唔會曬命?或者一定係係好人?
你睇下管浩鳴條冚家鏟
巴打唔知你係做過倉工未
最低工資9.5鎊,每星期37.5小時工作
扣完稅一個月可能得1300鎊落袋
如果係自己一個人過黎,生活真係會好大壓力
當然你可以話搵多份工
但係如果香港都唔洗打2份工,過到黎要打2份工
咁到底過黎英國為乜?
生活有幾大壓力啊
無錢咪同人夾份租屋囉

自己住係要咁架啦
答得好,有錢嘅人會把60萬放係街上架Tesla, 無錢嘅可能買架十年Corsa, 所謂貴有貴的生活,平有平的人生,只要活得有自由,有自信,將來一定會慢慢改善的。
其實唔係離開越嚟越好,
係香港越嚟越差,肯定會差到比離開更差
呢個po喺鄉土出嘅話應該無限正評
返香港同腥港人爭會唔會覺得好d?
應該咁講啦,一對情侶過黎係最好,2個都搵最低工資都會有能力儲到錢
一個人搵最低工資其實真係望唔到將來,人工真係岩岩好夠,要慳住洗
一家大細過黎,一個人搵錢,而且又住london,真係唔知佢地點生存
因為做飲食會搶飯碗
而且萬一香港人做返飲業嘅領頭羊
咪成班傻閪仆X晒街
想知你洗費係點
傾開計啲同事一個搵1500-1700鎊
一個人租間房每個月儲500-700鎊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞