黎到英國,更加感到自己有幾無力

756 回覆
387 Like 839 Dislike
得啖笑。
其實樓主係香港都係下層人仕
點解覺得黎到英國就可以升level ?
去到個邊就唔好用返香港既思維做人啦
唔到你嫌棄 你都要睇吓自己有幾多斤両做到幾多嘢 唔好咁幼稚啦
其實我真係覺得好驚奇
邊個郡工廠工得9.5磅一個鐘?
個市真係咁差?
香港勞唔掂唔好諗住去到外國撈得掂,出面世界仲大
過嚟倫敦,我做緊間公司長期請人
樓主果種無力,係香港應該慘過狗

香港做一皮野office 工日日比人屌日日OT叫成功?

係英國起碼做到人,返廠又好飲食又好

話放就放 OT照收錢

仲未計你做順左 可以要求調文職位
移民一向都唔易
只係而家好多人覺得人地得自己一定得
呢幾年我覺得起碼三四成人會回流
無問題
問題應該係無錢
響d谷見好多都係£10-11
其實要俾租就真係唔容易
除咗香港人幫香港系列
同埋 D中餐館 我真係未見過有9.5磅嘅工
如果有麻煩介紹一下俾我 我都想見識吓
唔過10講係呢啲?

而家唔應該再有9.5
連靠agent搵既閪工都10.5起跳
On99走去做工廠
你唔係要坐監又唔係生咗幾件嘅話
移嚟做咩
喺香港是但打份工一個月都夠去一個月旅行啦
歐洲有工都比咗西歐人先
跟住就係啲top嘅亞洲人
🤣其實係呢份工請唔請到人架
作落多少少 Proman 都已經出9.75
係,你點勸都好佢都一定有藉口
歷史上從來殺中國人最多既係中國人
賣中國人豬仔既都係中國人

而做得中餐館 大多數唔係越南人就係牆國天龍人
你估佢哋會唔會淨係比最低工資你 同埋要你乜都要做?
佢果啲job duty 好游 唔洗擔唔洗抬 搞到我都有啲心郁
loser 去到邊都係loser, 認命啦
南亞同東歐難民都喺英國生活到,咁係咪你自己能力問題,其實個個都係因為喺生活衰過做狗,去到英國起碼都係叫做做人,文革大把大陸人去香港捱,你如果認輸就衰過大陸人
香港股市已經跌到萬六點,你會覺得香港有運行?

之後會更多人走就真,出去捱下起碼有屋住有飯食,香港?萬零蚊人工住乜食乜?
英國成日都有job fair,好多包裝工都有十鎊起碼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞